Velebije gore kudrave

Beladona lijepa gospa gučevska, ili belladonna. Svejedno. Podjednako je otrovna, pa ma kako da se naziva.

Zabava 31.05.2017 | 17:02
Velebije gore kudrave
Piše se Atropa belladonna. Tako je oslovljavaju učene glave. I poštuju je. Dive joj se poizdalje - sa nekoliko koraka ili ušuškani u svoje ogrtače, kapuljače i rukavice. Bella dona je opasna, ali neodoljiva.

Riječ je o jedinstvenoj biljci koja raste na planini Gučevo iznad Banje Koviljače

Belladonla je visoka i tankovijasta. Privlačna i otrovna. U Podrinju je nazivaju velebiljem. Raste u gučevskim šumama. Bila je veoma poznata na dvorovima širom Evrope, posebno među lijepim Italijankama.

Velabilje je opasno da opasnija ne može biti. I privlačna! Izraste do dva metra.

Belladonna je dugonoga i zanosna. Plodovi su joj ukusne i sočne tamnocrvene bobice veličine zrele višnje, ali veoma otrovne. Kada ih neko pojede odmah mu se rašire zenice, dobije mučninu, poludi, a onda nastupa smrt.

Belladonna raste u svijetlim bukovim šumama Gučeva, ali u gorosječi posebno. Dok je Gučevo nekada na svojim brdima imalo guste i velike šume, lijepa gospa je rjeđe rasla, ali kada su one sječom prorijeđene, ljepotica se brzo raširila po planini. Sada je ima sve više.

Gdje nikne tu i pronikne. Neuništiva je višegodišnja zeljasta biljka. Teško ju je iskorjeniti.

Velebilje ima i svoju bezopasnu dvojnicu - vinobojku. Nevino optuženu cvjetnicu. Teško ih je razlikovati. Zato ih se bolje obiju kloniti, jer lijepa gospa vreba, mami i privlači, ište i nada se, a kada se proguta sočna i ukusna bobica nastaju teške posljedice. Ne rijetko kobne.

Narod joj je zbog toga nadjenuo dosta imena, sve jasnije od jasnijeg. Opominjuća imena. Velebilje ili buna, jer čovjek koji je pojeo njene sočne bobice ponaša kao da je u bunilu. Beladona ili pomanica - jer se njome otrovani pomame. Lijepa gospa ili luda trava, jer se ljudi, koji su se sladili njenim primamljivim plodovima, ponašaju kao da su poludili.

A i pored toga stigla je na elitne evropske dvorove. Posebno je vole privlačne i zanosne Italijanke, jer se od njenih bobica spravlja jedno kozmetičko sredstvo. Otuda joj i ime lijepa gospa - bella donna.

Nekada je četa od stotinu i šezdeset francuskih vojnika nakon dugog marša pojela bobice lijepe gospe. Svi su se otrovali - pomrli su u najvećim mukama. Zanos lijepe gospe platili su životom.

Posljednjih godina na Gučevu se pojavio i bijeli digitalis. Muževan, zavodan i opasan. Ništa manje od lijepe gospe. Koristi se u farmaciji. I on je privlačan. I mnogoo opasan. Smrtonosan je kada se u većim količinama pije njegov čaj.

Na bivšim đubrištima i na zapuštenim mjestima na Gučevu niče tatula sa bodljikavom čaurom. Slična je maku. I njene bobice, ako ih se neko nezasit najede, postaju veoma opasne.

Kao i lijepa gospa i bijeli digitalis i tatula prvo oduzme pamet, dovede do halucinacija, a onda odnese i dušu. Smrtonosna je.

Kudrava gora Gučevo ima i ljekobilje: hajdučku travu, kičicu, kantarion, ljiljan...

Samozvani travari i izletnici nemilice ih čupaju sa korjenom i nepovratno im uništavaju stanište. Zbog te ljudske gramzivosti i nestručnosti, prorjedile su se kolonije ovoga spasonosnog ljekobilja na Gučevu.

U odumiranju je posebno gučevski ljiljan.Na ljiljan su se svi nameračili, pa da je i sam drinski pjesak, da se i obnođ obnavlja i raste, ne bi ga bilo dovoljno koliko ga nemilosrdni i nezasiti posjetioci Gučeva čupaju. Bar da im toliko ljekobilja treba.

A Gučevo je odmah iznad doline Drine i Banje Koviljače. proteže se dinarskim pravcem prema jugoistoku i njegov vijenac je najzapadniji dio Podrinjsko-valjevskih planina. Dužina mu je petnaest kilometara, a prosječna širina od osam do deset kilometara. Na njegov vijenac nastavlja se Boranja, iza nje je Jagodnja sa Košućom stopom i Mačkovim kamenom. Crni vrh mu je najviša tačka. Iznad mora je tačno sedam stotina i sedamdeset devet metara. Do njega je Kulište visoko sedam stotina metara.

To je planinski vijenac zapadne Srbije vješto ispleten od raznovrsnog cvijeća. Vijenac vila nagorkinja, oblakinja, brodarica...
Vijenac viloviti - zapleten i opleten. U tom vijencu je i bilje od čega se pomami i poludi, pa padne u bunilo. I bilje koje krepi i jača. Snaži i liječi. Podmlađuje i čisti - od kičice i kantariona. I tatule i hajdučke trave.

Treba se kloniti zanosne i otrovne belladonne, uprkos tome što je ona lijepa gospa gučevska.

BN televizija

Komentari / 0

Ostavite komentar