Bez odricanja: Nema se, može se

Tokom prošle godine u BiH je uvezeno alkoholnih pića u vrednosti 187,6 miliona KM, od čega se skoro 70 odsto odnosi na pivo, podaci su Spoljnotrgovinske komore. Tako je lane na tržište BiH uvezeno 129,4 miliona KM piva, 30,9 miliona vina i 27,3 miliona KM raznih žestokih pića.

Bosna i Hercegovina 29.05.2017 | 07:50
Bez odricanja: Nema se, može se
Ipak, poslednje istraživanje Svetske zdravstvene organizacije (SZO) pokazalo je da na području Balkana najmanje piju upravo građani BiH, u proseku 6,2 litra godišnje.
 
To praktično znači da smo za samo dve godine dobro povukli ručnu kad je reč o količini popijenog alkohola, s obzirom na ranije podatke SZO prema kojima je odrasli stanovnik BiH u proseku pio 9,6 litara.

Dok se ugostitelji vajkaju da je promet u kafanama iz godine u godinu sve lošiji, iz udruženja potrošača poručuju da, s obzirom na standard, previše para trošimo na luksuz.

Da, bez obzira na krizu, uvozimo sve više alkohola, potvrđuje i zvanična statistika prema kojoj smo lane, u odnosu na 2014. godinu, na uvoz potrošili 5,2 miliona KM više.

"Alkohol je luksuz kojeg se, međutim, naši građani teško odriču, što pokazuju i podaci o uvozu piva, vina i žestokih pića. Mnogi će se pre odreći nekih proizvoda, nego navike da popiju dnevno koju rakijicu ili pivo, kod kuće ili u kafani, svejedno. Alkohol ostavljaju tek u ekstremnim situacijama, najčešće kad se razbole, pa im lekar zabrani. Međutim, reč je o prilični skupom izdatku, posebno u ovim teškim vremenima", ističu u udruženjima potrošača.

Ugostitelji poručuju da su prošla vremena kad se od kafane moglo dobro živeti. Danas, kako kažu, gosti uz dve kafe sede po nekoliko sati, dok je iz godine u godinu sve više onih koji prave domaću rakiju i piju u kući.

Pored uvezenih količina alkohola, činjenica je da građani BiH tokom godine proizvedu velike količine rakije i vina, koje ne ulaze u zvanične statistike. Iako nema pouzdanih podataka koliko ko domaćeg alkohola proizvede i popije kod kuće, poznato je da se u severoistočnoj Bosni pije se dosta šljivovice, a u Hercegovini dosta vina domaće proizvodnje.

Prema procenama, kotlovi u Republici Srpskoj tokom jedne “rakijske” sezone prerade najmanje 10.000 tona jabuka i šljiva, od čega se dobije skoro million litara rakije.

Neki podaci pokazuju da u Srpskoj svaki peti muškarac i dvadeseta žena svakodnevno konzumira alkohol. Pojedinačno, sedmično u proseku popiju 17 doza, bilo piva, vina, žestokog pića, likera ili koktela. Najviše piju ljudi stariji od 65 godina, istraživanje koje je svojevremeno urađeno u Republici Srpskoj pokazalo je da se polovina anketiranih učenika put napila pre 13. godine života.

Tamanimo kafu i cigarete

Po količini ispijene kafe i ispušenih cigareta, građani BiH konstantno su u samom vrhu mnogih listi, bez obzira na to što je reč o prilično skupim navikama. Prema analizama agencije za istraživanje tržišta „Gfk“ na kafu, koju svakodnevno pije oko 64 odsto građana, najčešće u dobi između 45 i 55 godina, godišnje potrošimo više od 160 miliona KM, po čemu su u evropskom vrhu.

Kad je reč o konzumaciji cigareta, u konkurenciji 187 država sveta, pored Makedonije, zemlja sa najvećim brojem pušača upravo je BiH, u kojoj puši svaki treći stanovnik.

Izvor: Blic

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Sinny Boy

29.05.2017 07:24

A potrošeni novac na dopune za telefone se ne spominje a tek kladionice. Pitaju trgovca šta se najviše kupuje u njegovoj radnji. Kaže: kupuje se samo ono što se mora, cigarete, alkohol i dopune za telefone.

ODGOVORITE
Name

Ранко75

29.05.2017 11:49

Е вријеме је за коју хладну, уздрављу живјели.