SP: Tri šamara i Hrvatima od Srba! I Srpkinje na SP!

Srbija bez izgubljenog seta do Svetskog prvenstva! Muška odbojkaška reprezentacija Srbije ubedljivo je osvojila turnir u Zagrebu i plasirala se na Svetsko prvenstvo.  I odbojkašice na SP 2018. godine! Reprezentacija Srbije u meču odluke deklasirala domaćina, Poljsku.

Ostali sportovi 29.05.2017 | 00:11
SP: Tri šamara i Hrvatima od Srba! I Srpkinje na SP!
Odbojkaška reprezentacija Srbije osvojila turnir u Zagrebu bez izgubljenog seta i plasirala se na Svetsko prvenstvo.

Srbija je u poslednjem kolu turnira Grupe E druge runde kvalifikacija pobedila domaćina Hrvatsku sa 3:0 (25:23, 25:16, 25:21), posle sat i 19 minuta igre.

Domaći su bolje počeli meč i poveli. Bilo je 10:6 za Hrvatsku, kada je Srbija serijom 4:0 izjedančila na 10:10, a zatim i povela sa 13:11. Vodila je Srbija sa 17:14, Hrvatska smanjila na 17:16, a onda, posle 18:16 za Srbiju, povela sa 20:18. Odgovorila je Srbija sa četiri uzastopna poena za prednost od 22:20. Imali smo potom dve set lopte na 24:22, a na kraju je bilo 25:23. U prvom setu, na povredu kolena požalio se Luburić, pa ga je zamenio Atanasijević.

U drugom setu Srbija je od početka imala poen, dva prednosti. Vodila je sa 4:2, pa zatim povećala prednost sredinom seta na 11:7, pa 13:8. U nastavku je bilo 17:11 i 22:14, a na kraju 25:16, za vođstvo mašeg tima od 2:0.

Slično kao u drugom setu, Srbija je i u trećem imala minimalnu prednost na početku, a zatim je povela sa 10:5, 13:8 i 16:12. U završnici je bilo 18:13, pa 20:16 i 22:19, a na kraju 25:21 za maksimalnu pobedu Srbije.

Srpski odbojkaši nanizali su pet pobeda - sve maksimalnim rezultatom - a još u subotu, nakon četvrte pobede iz četiri meča, osigurali su plasman na SP u Bugarskoj i Italiji 2018. godine.

Utakmicu u Domu odbojke "Bojan Stanić" posmatralo je 800 gledalaca, dok je "orlove" podržao nekadašnji reprezentativac, sada potpredsednik Odbojkaškog saveza Srbije Ivan Miljković.

Selektor Nikola Grbić rekao je da je reprezentacija tokom ovog turnira imala pravi pristup i da ne treba da brine za rezultate ako tako nastavi.

"Drago mi je što smo obavili ono zbog čega smo došli. Nismo imali preterano velike poteškoće, osim drugog dana protiv Danske, a to je zato što nam je pristup bio veoma dobar", rekao je Grbić.

"Nadam se da će tako biti do kraja reprezentativne sezone. Možemo da pričamo o rezultatima, da li će biti ovakvi ili onakvi, ali ako budemo imali ovakav pristup, mislim da rezultat neće izostati".

Selektor je dodao da ga brine povreda Luburića, koji je u prvom setu današnjeg meča osetio oštar bol u kolenu.

Kapitenu "orlova" Draganu Stankoviću znači što je ostvarena pobeda i na kraju kvalifikacija, iako nije bila neophodna.

"Svetska liga počinje za pet dana i zato smo želeli da nastavimo sa dobrim igrama i pobedama. Dobio sam slobodno za vreme Svetske lige, ali ću bodriti saigrače i nadam se da će stići daleko. Trudiću se da se odmorim i spremim za Evropsko prvenstvo", rekao je iskusni Stanković.

Srbiji posle takmičenja u sklopu Svetske lige sledi EP u Poljskoj, od 24. avgusta do 3. septembra.

Ženska seniorska reprezentacija Srbije igraće ukupno peti put na Svetskom prvenstvu, a četvrti put zaredom!

Aktuelne olimpijske vicešampionke osvojile su prvo mesto na turniru B grupe druge runde evropskih kvalifikacija u Varšavi, zabeleživši svih pet pobeda, uz set-razliku 15:0!

Poslednja ubedljiva pobeda ostvarena je u odlučujućem okršaju sa Poljskom u nedelju uveče - 25:15, 25:16, 25:15, posle samo 66 minuta igre.

Izabranicama Zorana Terzića je za ostvarenje cilja bio dovoljan i jedan bod, odnosno dva osvojena seta, ali one su još jednom odigrale punom snagom i podsetile ko su i šta su u svetskoj odbojci.

Relativno neizvesna borba viđena je samo u drugom setu, kada je Srbija vođstvo od 17:15 uvećala na 21:15, a zatim povela 2:0, čime je i teoretski "vizirala" kartu za Japan 2018.

"Normalno je da posle ovakvog nastupa budemo zadovoljni. Već dugi niz godina uspevamo da se kvalifikujemo za svako veliko takmičenje. Postojala je mala bojazan, iz prostog razloga što smo se okupili dan-dva pred polazak u Varšavu, imali smo i par novih igračica, ali za ovaj nivo odbojke je naš kvalitet bio više nego dovoljan", rekao je Terzić.

Najveći uspeh na šampionatima sveta naše odbojkašice su ostvarile 2006. godine, upravo u Japanu, kada su osvojile bronzanu medalju.

Ova priča sigurno će vrlo brzo biti arhivirana, a Tijana Bošković, Brankica Mihajlović i ostale sjajne srpske odbojkašice okrenuće se Evropskom prvenstvu u Azerbejdžanu i Gruziji, koje je na programu od 22. septembra do 1. oktobra.

"Ostaje nam da se spremamo za mnogo jače protivnike i nadam se da ćemo biti uspešni, kao i prethodnih sezona", dodao je Zoran Terzić.

Ove nedelje se i muška odbojkaška reprezentacija na gotovo identičan način kvalifikovala za SP 2018.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

foto: MN Press

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

29.05.2017 05:12

SVE MEDALJE BIVŠE NAM JUGE VRATITI U SRBIJU!

ODGOVORITE