Analiza: Ko je ko u gradu kazina i Formule 1?

U Monte Karlu sve počinje i sve se završava za ruletom ili na stolu prekrivenim zelenom čojom… Ferari igra na crveno, a “trapavi” Mercedes samo na čistu sreću u gradu čiji jedini oktanski princ zauvek ostaje Ajrton Sena.

Ostali sportovi 26.05.2017 | 00:00
Analiza: Ko je ko u gradu kazina i Formule 1?
Hazarderski, tradicionalno i poprilično “izvesno”, čitaj neizvesno, sve je to Monte Karlo u oktanskom svetu. Ne, VN Monaka ne bi smeli porediti sa ma kojom trkom u F1 kalendaru. Govorimo o tradicionalno najprestižnijim krugovima najbržeg cirkusa, a mislimo ponovo na kocku. Pobeda na VN Monaka potpisuje majstorsko pismo, ali ne dolazi samo od majstorluka. Bolidi su na na najkraćoj uličnoj stazi dugoj svega 3,3 kilometra kao kuglice na ruletu. Kome se kako zalomi, ili bolje rečeno kako se kome olupa o glavu. Srče mora biti, a ko će se slupati?

Čekajte, takva tipovanja su nezahvalna. Sigurno je jedino da je Mercedes AMG Petronas u debelom sosu. Luis Hamilton dolazi u Monte Karlo sa predznanjem, odnosno kao vlasnik najbržeg kruga iz 2016, ali i sa dve istorijske pobede! Istina, za dva bisera iz Monte Karla trebalo mu je dugih osam godina. To je zato što VN Monaka nije takmičenje čiste sile. To je trka sreće, majstorluka i kočenja. Ukratko, ukoliko kočiš na pravom mestu, dodaješ gas kad treba i što je najvažnije ne olupa li te neko o zid, e tada imaš šanse. U suprotnom, jedna greška piše oproštaj. Takva su pravila Monaka i fizike.

Kada smo već kod fizike, Luis Hamilton i Valteri Botas je u nedelju neće imati kao saveznika na svojoj strani. Mercedes AMG Petronasov “W08” je glomazan i ima preveliko međuosovinsko rastojanje. O tome smo pričali još pred početak sezone, pa nećemo da gušimo. Ponavljamo samo da njihovi bolidi baš i nisu konstruisani za oktanski kazino Monte Karla. Oni će trapavo krenuti na čistu sreću, a jedina prava šansa im je dobra startna pozicija, jer preticanja su u Monte Karlu sa ovakvim mašinama preteška i u teorijskom smislu.

Tu je začkoljica, tu Skuderija stavlja ulog i vrti rulet na “crveno”! Ferari ima dva pobednika Monte Karla. To su Sebastijan Fetel i Kimi Rajkonen. Uz to, oni se uzdaju i u “SF 70 H” bolid koji je kud i kamo okretniji od Mercedesovog “W08” slona u staklarskoj radnji kneževine Monako. Na ove adute puca Skuderija, pa Arivabene grčevito steže palčeve u nadi da ništa neće krenuti po zlu. Naravno, jedan pogrešan potez i tras… Polupa se sve o zid. Ko je opasan i može imati ulogu dželata iz Monte Karla?

Verovatno svi malo zaziru od Maksa Verstapena. Naravno, zna se da su Mercedes i Ferari brži i uzorniji, ali šta to smeta Holanđaninu koji se ne plaši ničega. Jedan njegov hazarderski potez i doći će do seče favorita. Toga se plaše i crveni i srebrni tabor. Naravno, pa Verstapen nema skrupula, pa će i njegovom timskom kolegu Danijelu Rikardu zastati knedla u grlu ako se sretnu spojler u spojler…

Manimo se prognoza, ali se setimo i još jednog podatka. Dženson Baton je treći vozač koji će se naći na startu sa lentom nekadašnjeg pobednika VN Monaka. Interesantno je da upravo on taz penzioner, odnosno zamena za Fernanda Alonsa koji je otputovao na američku turneju ove sezone očajnog Meklarena. On će voziti Indi 500, trku koja se po običaju vozi u istom danu kao i VN Monaka.

Na kraju, ko god da pobedi, a veće su šanse da to bude Ferari, niko i nikada se neće moći nadati da će zaraditi titulu “princa od Monaka”. Nju za sva vremena nosi jedino Ajrton Sena koji je u bolidu Tolemana 1984. najavio rođenje legende. Njegovih šest pobeda u Monte Karlu, to je istorija koja bez razmišljanja stavlja tačku na sanjarenja o tituli koju spomenusmo. Zato uz njega na večni pijedestal VN Monaka stavljamo još samo Alena Prosta sa takođe šest pobeda zajedno sa Grejemom Hilom i Mihaelom Šumaherom sa po pet šampanjaca iz grada kazina. To beše njihov učinak na čuvenoj stazi koja već u nedelju u 14.00 počinje da piše novu stranicu svoje prebogate istorije.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

acogz

26.05.2017 06:13

Nemam Sport klub, a na vašoj TV nema prenosa. Baš ste bez veze...

ODGOVORITE