Svi razumjeli, regionu treba mir

U Briselu završena je neformalna večera visoke predstavnice EU Federike Mogerini sa premijerima zapadnobalkanske šestorke.

Region 25.05.2017 | 01:03
Svi razumjeli, regionu treba mir
Svi prisutni na neformalnoj večeri u Briselu su potvrdili punu posvećenost nastavku rada u pravcu procesa evrointegracija, kao što je to potvrdila i EU u martu ove godine na Evropskom savetu, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Mogerinijeve.

Prisutni su ponovili svoju riješenost i snažan zajednički interes za jačanje saradnje i ostvarivanje opipljivih rezultata u životima građana regiona, navodi se u saopštenju.

Oni su naglasili i svoju posvećenost dobrosusjedskim odnosima i produbljivanju regionalnog razumijevanja, kroz uzajamno poštovanje i saradnju.

Mogerini je ohrabrila šest premijera da ubrzaju rad neophodan kako bi se ispunila očekivanja nijhovih gradjana i da bi se približili budućnosti u EU, navodi se u saopštenju.

Neformalnoj večeri su, pored predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, prisustvovali premijer Crne Gore Duško Marković, Kosova Isa Mustafa, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, premijer Albanije Edi Rama i mandatar za sastav nove makedonske Vlade Zoran Zaev.

Premijer i izabrani predsedniik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je večerašnji sastanak u Briselu pokazao da su svi razumjeli potrebu za održanjem stabilnosti i mira u regionu te da je sa svoje strane ponovio ideju carinske unije.

Vučić je, nakon sastanka Federike Mogerini sa premijerima Zapadnog Balkana, kako prenosi RTS, ukazao da je to tržište od 20 miliona stanovnika, ali da naravno to nije zamjena za članstvo u EU i dodao da će se sastanci u ovakvom i sličnom formatu nastaviti i u Briselu i na drugim mjestima.

On je odgovarajući na pitanja, rekao da je razgovarao sa makedonskim mandatarom Zaevim, koji mu je prišao i da je u korektnom razgovoru na neki način došlo do razjašnjenja nekih izjava koje su date u toku kampanje u Makedoniji, kao i da su se složili da će jačati odnose dvije zemlje.

"Zaev je bio korektan večeras. Ja ne želim da govorim o privatnim odnosima. Želimo da imamo dobre odnose sa Makedonijom i imaćemo ih", poručio je Vučić i dodao da nije čuo da je radnik srpske ambasade u Skoplju koji se pojavio u Sobranju "učestvovao u organizovanju ili počinio krivično delo".

Upitan za evropsku perspektivu regiona, premijer Srbije kaže da je veći skeptik od crnogorskog premijera koji je večeras izjavio da Crnu Goru vidi u EU za pet godina.

Vučić kaže da region mora da bude na evropskom putu i jača prvenstveno vladavinu prva i ekonomiju, ali i da se međusobno sarađuje na Zapadnom Balkanu.

"Ne mislim da region treba da čeka, već mora da ide naprijed politički i ekonomski i da se izbjegnu svi problemi, nesuglasice i eventualni sukobi. Ako to uradimo onda da li ćete biti u EU 2020. 2022. ili 2024. i nije više apsolutno najvažnije pitanje", zaključio je premijer Srbije Aleksandar Vučić poslije satanka sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana u Briselu.

(B92/Tanjug)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Premijer Denis?

25.05.2017 00:49

Mile veli ko biva BiH nema premijera? Posto BiH nije suverena drzava? Sta cemo sada?

ODGOVORITE
Name

Tigar

25.05.2017 04:36

Pa i Crndak sastanci u Italiji dzaba vi pricate on sto rekne.

ODGOVORITE
Name

Dragan

25.05.2017 06:12

Zvizdić nije premijer BiH. Savjet ministara nije Vlada BiH, nego pomoćni organ Predsedništva.

ODGOVORITE
Name

Re dragan

25.05.2017 06:59

Upravu si trebo je Baja ici u Turskom odjelu....

Name

Zox Populi

25.05.2017 10:24

Njih 6 se sastalo i za večerom zaključili kako regionu treba mir i stabilnost. Genijalan zaključak! Možda će na sljedećem sastanku zaključiti da je hranjenje najbolji način da ljudi ne budu gladni ili da je kiša najbolji lijek protiv suše.

ODGOVORITE