Sukob interesa je veliki problem

,,Sprečavanje sukoba interesa u BiH - Unapređenje zakonskog i institucionalnog okvira'', tema je konferencije održane u organizaciji Parlamentarne Komisije za ljudska prava u saradnji sa Savjetom Evrope, Kancelarijom Evropske unije u BiH i OEBS-om.

Bosna i Hercegovina 23.05.2017 | 22:00
Sukob interesa je veliki problem
Svi učesnici Konferencije saglasni su da se po pitanju utvrđivanja sukoba intresa u institucijama BiH mora nešto mijenjati.

Bosni i Hercevini potrebne su hitne izmjene Zakona o sprečavanju sukoba interesa ili novi Zakon koji tretira tu oblast. Sprečavanje sukoba interesa u institucijama BiH tema je kojoj se mora posvetiti znatno više pažnje.

Trenutno se utvrđivanjem sukoba interesa u Institucijama BiH bavi parlamrentarna Komsija koja radi na osnovu materijala dostavljenog od stranke Kancelarije za utvrđivanje sukoba interesa. Ta Kancelarija radi pri Agenciji za prevenciju korupcije.

Koliko je ovakav sistem efikasan pokazuje podatak da je za četiri godine Komisija održala 12 sjednica na kojima je usvojeno devet odluka o pokretanju postupka i četiri odluke o sankcijama zbog sukoba intresa.

Da nešto ne štima upozoravaju i u nevladinom sektoru. Predlažu da se utrđivanjem sukoba interesa bavi nezavisno tijelo, a ne kao što je sada slučaj parlamentarna komisija.

Ako se kojim slučajem i izmjeni ili donese novi Zakon o utvrđivanju sukoba intersa u institucijama BiH ostaje pitanje sukoba interesa na nivou entiteta.

(BN televizija)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

KODUS

23.05.2017 20:09

A, sta kod nas nije problem? I gdje ne treba da bude problem, mi ga napravimo. U odnosu na propast skoro svih drustvenih sfera, sukob interesa je minijatura. Veliki smo majstori samounistenja, vrhunski.

ODGOVORITE
Name

Kultura

23.05.2017 20:39

Nemamo mi kulture za sukob interesa.Moj brate Bakkan je to.Zemlja teska i ljepljiva.Srednji vijek.

ODGOVORITE
Name

BOBA

23.05.2017 20:54

SVE JE DONEŠENO U KORIST ONIH ŠTO SE BIRAJU TAKO DA ONI SEBI NAMJESTE A VI IH BIRAJTE.NISU ONI TOLIKO NAJIVNI ZBOG TOGA JE BORBA U POLITICI ZA VLAST OGROMNA GLASAJTE LJUDI BIĆE VAM BOLJE .

ODGOVORITE
Name

Apsurd

24.05.2017 05:49

Sami sebi pišu Zakone...

ODGOVORITE