Podrška novom krivičnom zakonu

Članovi Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske, podržali su donošenje novog Krivičnog zakona Republike Srpske i Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju. Ipak određeni članovi zakona su naišli na različite stavove sindikata i poslodavaca.

Republika Srpska 23.05.2017 | 22:50
Podrška novom krivičnom zakonu
Novine u Krivičnom zakonu koje su podržali socijalni partneri se odnose na oštrije mjere protiv poslodavaca koji radnicima ne isplaćuju zarade. Prema Prijedlogu krivičnog zakona, ukoliko poslodavac radniku ne isplati 3 bruto plate biće kažnjen zatvorskom kaznom od 6 mjeseci do 5 godina.

Poslodavcima je međutim zasmetao član budućeg krivičnog zakona koji definiše novčanu ili kaznu zatvora do dvije godine za zlostavljanje na radu.

Socijalni partneri su podržali i usvajanje zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju.

Pitanje je međutim kakve će efekte dati samo prijavljivanje korupcije, bez boljeg rada pravosuđa. Veliki broj predmeta gdje su građani ukazali na korupciju nije doveo do osuđujućih presuda, a predmeti godinama u tužilaštvima skupljaju prašinu.

(BN televizija)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

BOBA

23.05.2017 21:00

MORAJU LJUDI NE ŠTO PRIČATI NISMO IH DUGO VIDJELI PAPIR TRPI SVE I SVAŠTA DVADESET GODINA IMA GA TONE A NIŠTA OD TOGA NAROD NE MA .

ODGOVORITE
Name

smoluca

23.05.2017 22:36

Samo sudijama i tuzilastvu davati plate po ucinku... Uvesti nesto kao normu..kolko zavrsis slucajeva to ti je plata.Pr. presudis mjescno 5 slucajeva 500 KM.

Name

92

23.05.2017 21:23

STRANCI DA OVDE DOĐU DA ULAŽU MALTRETIRANJE RADNIKA 2 GODINE ZATVORA OVA MIŠIĆKA DEFINITIVNO NIJE NORMALNA, ZAŠTA ONA PRIMA PLATU 2500KM,STRAŠNO.

ODGOVORITE
Name

Re

24.05.2017 05:18

Koji ti stranci dolaze , dolaze samo oni koji su na sumnjiv način stekli kapital i hoće da operu pare.Ovi naši poslodavci se ponašaju kao feudalci , plate nikakve i ono što si zaradio neće da plate.U stranim državama jedna dnevnica je kao čitava plata kod ovih naših kvazi "privrednika".Treba zakon da riješi i tu oblast.

Name

1992

24.05.2017 05:25

Ti bi da se ne kažnjava maltretiranje radnika. Mnogo si human.

Name

Peđa

23.05.2017 22:22

Kako je Vlada poslodavac državnih preduzeća interesuje me ko će u zatvor pošto se bruto plate u pojedinim ne isplaćuju mjesecima.

ODGOVORITE
Name

Ma kakvi

24.05.2017 08:55

A jok to .to se ne odnosi na te drzavne ustanove.ovo ti je za one "bogate privrednike " koji posjwduju prodavnicu kiosk.jer kod nas u nasoj drzavi je udri onog naj slabijeg.a velike ribe ti nasi zakoni ne doticu prijatelju.

Name

ŠUPLjAK

24.05.2017 06:07

Podrška novom zakonu formalno a u praksi hajka na one koji prijave. Znam čovjeka koji je zbog prijave završio na optuženičkoj klupi. Godinama se protiv njega vodi krivični postupak na osnovnom sudu banja luka a razlog je prijava poslodavaca.

ODGOVORITE
Name

Praksa nula

24.05.2017 09:24

Poslodavac je uzvratio kontra udarom.Ti poslodavci imaju radnike koji nisu npr,moralni,ulizice su i cinkaroši.I možda je tako bilo i protiv ovog radnika jer poslodavac jednostavno nagovori one koji su pod njegovim uticajem da budu lažni svjedoci odnosno da na neki način terete čovjeka za dijelo koje nije učinio.

Name

Oce ovaj ministar

24.05.2017 09:41

Oce ovaj ministar daleko da nas dotjera.Auuu.

ODGOVORITE
Name

Bramer

25.05.2017 08:34

Prijavi sam koruptivno djelo VSTS .Slučaj je suda u Mrkonjić Gradu....Jedino što dam dobio da su usledili ogromni pritisci na mrne i moju porodicu čak i nezakonitim radnjama .Sudski radnik je maltertirao moje malodobno dijete 13 godina i zahtjrvso da potpiše službeni dokumenat što je van dvake pameti.Bratu su posle svega nezakonitim rješenjem sudije Todorovića koji se stavio kao zrlrnaš i utjerivač dugova donjeli tjršenje o izuzimanju putne isprave zbog privatne parnice što je nezakonito .Recimo putna isprava sr može izuzeti samo ako je u pitanju neplaćena alimentacija ili krivično djelo bar bi sudija toliko trebao da zna.Nažalost u tom sudu se daju uslovne osude za najteža ktivična djela povratnicima čak je bilo slučajrva da sudija preinači novčanu kaznu tužilaštva u uslovnu .Zabe vam ne vredi pisati jel dve ovo sam pismeno usmeno upoznao presjednika suda Safeta Sljivu i ništa .......

ODGOVORITE