Trump prvi koji je obišao Zid plača

Predsjednik SAD-a Donald Tramp je postao prvi američki šef države koji je, za vrijeme mandata, obišao Zid plača, najsvetije mjesto na kome Jevreji mogu da se mole u jerusalimskom gradu.

Svijet 22.05.2017 | 19:43
Trump prvi koji je obišao Zid plača
Trump je time raskrstio dugotrajnu tradiciju po kojoj su američki predsjednici izbjegavali da posjete to sveto mjesto, jer je politički osjetljivo zbog izraelsko-palestinskog sukoba.

Predsjednik SAD je prethodno sa suprugom Melanijom posjetio Crkvu Svetog groba, podignutu na mjestu na kome je, prema hrišćanskom vjerovanju, Isus Hrist razapet, sahranjen i vakrsao. 

Tramp je došao na ta velika svetilišta u prvim satima posjete Izraelu pošto je u podne doputovao iz Saudijske Arabije, prve stanice svog prvog puta u inostranstvo otkako je izabran.
 
Zidu plača Trump je prišao s crnom kapom na glavi, malom kapom kojom Jevreji pokrivaju tjeme, položio na njega dlan desne ruke i u skladu s tradicijom stavio parče papira s molitvom među pukotine drevne građevine koja potiče od drugog jevrejskog hrama podignutog u vrijeme kralja Iroda.
 
Administracija SAD-a je odbila molbu Izraela da Trumpa prilikom obilaska prati izraelski premijer Benjamin Netanjahu i domaćin mu je bio rabin zadužen za Zid Šmuel Rabinovič. 

Trampova supruga Melania i kćerka Ivanka, koja je primila judaizam, posjetile su ženski dio zida. 

Zid plača nalazi se u istočnom Jerusalimu koji je Izrael osvojio u šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Imajući u vidu osjetljivost svetilišta Trampova posjeta crkvi i Zidu plača proglašena je privatnom.
 
Trampov prethodnik Barak Obama obišao je Zid plača prije nego što je postao predsjednik dok se kao senator nadmetao za predsjednički mandat.

Drugi predsjednici posjećivali su Stari grad, ali ne dok su bili na funkciji, navode izraelski mediji.
 
Zid plača je uoči posjete bio uzrok nesporazuma između dvije zemlje saveznice jer je jedan američki zvaničnik rekao da nije na izraelskoj teritoriji, a kasnije su drugi zvaničnici odbili da se izjasne uz objašnjenje da je to politički stav.

Izvor: Agencije

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

adzenda

22.05.2017 18:14

Zasto bi bilo osjetljivp pomoliti se tim zrtvama? Trump je ispravno postupio.

ODGOVORITE
Name

Niko i Neko

22.05.2017 18:22

Trebao je povest i dodika nek se isplace na tom zidu mozda bi Trump pao na njegove suzice i skinuo ga sa crne liste.

ODGOVORITE
Name

Očigledno si niko

22.05.2017 19:03

Eto nije bio sa Dodikom je li ti lakše sad! Ti nisi nigdje takav dospio,nikogoviću klasični iskompleksirani! Ali eto sutra ces opet tiho patiti zbog Dodika, nije ti lako očito!

Name

dzoni

22.05.2017 18:41

Kakav idiot,kao mir je najvazniji,a sa saudijcima dogovorio prodaju oruzja vrjednosti preko 100 milijardi!?!?!?!?

ODGOVORITE
Name

Re

22.05.2017 19:05

To bas i govori o tome tj. da saudici mogu parirati izraelcima jer odavno su prevrsili svaku mjeru sa tlacenjem palestinaca. Zna Tramp sta radi. Bravo Trumpa.

Name

Ajde Re

22.05.2017 20:08

Daj Re malo sjedi jedan.Saudija i Katar su najbolji izraelski igraci na svijetu.Veze ti nemas.