Turska spremna na nova ulaganja

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović, održao je danas, u okviru Sarajevo Business Foruma,  niz sastanaka sa delegacijama i privrednicima drugih zemalja, na kojima su uspješno predstavljeni potencijali i mogućnosti za nova ulaganja u našu zemlju.

Bosna i Hercegovina 22.05.2017 | 18:17
Turska spremna na nova ulaganja
Na sastanku sa zamjenikom ministra ekonomije Republike Turske Fatihom Matinom, iskazana je spremnost za značajna ulaganja Republike Turske u sektor zdravstva ali i sektor drvne industrije, gdje postoje potencijalni ulagači spremni da ulože 150 miliona eura u sektor prerade otpadnog drveta, uz uslov obezbjeđivanja sirovine za preradu.

Takođe je istaknuto da se privode kraju tehnički razgovori oko izmjena i dopuna Sporazuma o slobodnoj trgovini, te je najavljen skori sastanak sa ministrom ekonomije  Republike Turske Nihatom Zeybekčijem, kako bi se razgovaralo o preostalim pitanjima vezanim za značajno unapređenje ovog za BiH važnog ekonomskog Sporazuma. 

U cilju daljeg unapređenja saradnje i prezentacije potencijala Bosne i Hercegovine održani su i sastanci sa ministrom ekonomije Republike Indonezije Darminom Nasutionom, te privrednom delegacijom Bahraina.

Konstatovano je da postoji konstantan trend rasta izvoza bh.prozvoda, ali da u odnosu na potencijale naše zemlje, izvoz i ulaganja mogu biti mnogo značajniji.  

„BiH je lider u regionu po hidropotencijalima i ključni proizvođač električne energije“, istakao je ministar Šarović pozivajući investitore da ulaže u projekte iz ove oblasti.

Delegacije drugih zemalja iskazale su veliku zainteresovanost i spremnost za ulaganja u BiH, pokretanje novih projekata, ali i uklanjanje ekonomskih barijera te aktivan rad na bližem povezivanju i jačanju saradnje privrednika. 

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u SM BiH

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

seljo

22.05.2017 16:21

Kad nesto prokontam , bio bi nam najbolji savez sa Turskom - jer svejedno nikad necemo u EU kao ni oni ?

ODGOVORITE
Name

Dr

22.05.2017 19:54

Naj konkretni jesu. Rusija i Turska od bescarinski olaksica do konkretni ulaganja ovi iz EU izmisle stotine dozvola samo da nista ne izvezemo a istovremeno nama bi da prodaju sve svoje smece

Name

Dragan

22.05.2017 16:49

Ministre, koliko je jačanje ekonomskog prisustva Turske u BiH u interesu RS? Ili ste zaboravili kakav je uticaj Turska imala pre i po izbijanju građanskog rata?

ODGOVORITE
Name

Re dragan

22.05.2017 18:47

Upravu si. radije cu gladovati nego bilo sta od turske. s takvim razmisljanjem kao sto ti imas najbrze ce doci do nestanka RS. zivio ti dragane jos 100 god

Name

@Dragan

22.05.2017 20:12

Pokušavao sam da pronađem odgovor na tvoje pitanje, ali bezuspješno. Skontao sam večinu, samo nigdje ne mogu da nađem informacije o "građanskom" ratu. Nema ni u jednoj svjetski priznatoj knjizi istorije, nigdje ni slova. Spominju se napadi i agresije Rimljana, Turske, Austrougarske, Njemačke, Srbije, nigdje građanskog rata, taraba...

Name

Sarovicu

22.05.2017 18:36

Hocemi li i EU ili u Tursku?

ODGOVORITE
Name

Teo

23.05.2017 12:00

Neki vide u ovome Sarovicu spas.Ha ha ha.

ODGOVORITE