Pokrenuta istraga protiv Gruevskog

Makedonsko specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore pokrenulo je istragu zbog nezakonitog finansiranja stranke VMRO DPMNE.

Region 22.05.2017 | 17:14
Pokrenuta istraga protiv Gruevskog
Tužiteljka Fatime Fetai rekla je na konferenciji za novinare da je prvoosumnjičeni Nikola Gruevski, kao predsjednik partije, zloupotrijebio službeni položaj i omogućio finansiranje stranke suprotno zakonu, kao i da je nezakonito na račun stranke uplaćeno 4,9 miliona evra.

Fetai je rekao da je prvoosumnjičeni s ciljem da omogući finansiranje stranke parama koje je uzeo na nezakonit način, u stranci formirao grupu koja je prala te pare, odnosno da preko opštinskih komisija budu unesene u budžet stranke. 

Od 2009. do kraja 2015. preko gotovinskih uplata na račun VMRO DPMNE je, prema Specijalnom tužilaštvu, uneseno 4,9 miliona evra uplatama pojedinaca koje su prikazivane kao donacije građana i članova. 

Fetai je rekla da su nezakonito dobijene pare trošene za marketing, rad stranke, plaćanje raćuna, ali i za kupovinu nekretnina. 

"Od 2009. do 2015. zaključen je 71 dogovor za kupovinu nepokretne imovine, plaćene tim nezakonito stečenim parama. Dio od imovine uopšte nije bio u funkciji ostvarivanja ciljeva partije i ne koristi se za potrebe stranke", rekla je Fetai. 

Ona je najavila da će Specijalno tužilaštvo zatražiti zamrzavanje dijela imovine, među kojima i sjedište partije u centru Skoplja. 

Tu zgradu je podigla građevinska firma Beton koja je na račun VMRO DPMNE, prema Specijalnom tužilaštvu, dodatno uplatila nesrazmjernu sumu novca kao partnerstvo u investiciji, koju partija nije smjela da uzme jer je firma angažovana na javnim radovima.

U toj istrazi je osumnjičeni 14 funkcionera stranke VMRO DPMNE Nikole Gruevskog.  Specijalno tužilaštvo je pokrenulo još jednu finansijsku istragu u kojoj je prvoosumnjičeni bivši premijer.

U tom slučaju istražuje izgradnju autoputa Miladinovci-Štip kojom su, prema Specijalnom tužilaštvu, tadašnji visoki funkcioneri vlade oštetili Makedoniju za 155 miliona evra. Taj autoput se finansira kineskim kreditom.

Izvor: Agencije

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

BL Komunista

22.05.2017 15:42

Ovo mi zvuči poznato.

ODGOVORITE
Name

Ha ha ha

22.05.2017 15:49

Isto će biti ovdje kad se promijeni vlast. Biće pokrenute istrage. A onda reket na osnovu dokaza.

ODGOVORITE
Name

Palata

22.05.2017 16:24

Slika i prilika kriminalca Dodika. Ovaj je mala maca za Baju koji je pokrao milijardu. Gotov je!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Maliq Cakaj

22.05.2017 18:40

Njega treba da se stavi pred lice pravde on je nedna vucibatina i nusta drugo.

ODGOVORITE