HRV: Kraj Dinamove vladavine - Rijeka je šampion!

Dominacija "modrih" hrvatskim fudbalom, započeta još 2006. godine, zvanično je prekinuta.  Čudo se dogodilo – Rijeka je prvak Hrvatske! Rijeka osvojila prvu šampionsku titulu istoriji i prekinula dominaciju zagrebačkog Dinama. Bila je to burna noć na Kvarneru.

Fudbal 22.05.2017 | 13:00
HRV: Kraj Dinamove vladavine - Rijeka je šampion!
Dominacija "modrih" hrvatskim fudbalom, započeta još 2006. godine, zvanično je prekinuta.

Rijeka je vladala cele sezone i ove večeri potvrdila ono što je i bilo jasno - da je najbolja u Hrvatskoj!

Ekipa Matjaža Keka razbila je večeras na svom stadionu Cibaliju 4:0 i ostvarila najveći uspeh u klupskoj istoriji. Golove u istorijskoj večeri na Rujevici postigli su Mario Gavranović (dva), Roman Bezjak i Dario Župarić.

Zvanično drugoplasirani Dinamo savladao je ranije danas Osijek u gostima 1:0, golom Leonarda Sigalija, a interesantno je da će preostala dva meča u sezoni šampion i vicešampion odigrati jedan protiv drugog.

Rijeka će sledeće subote, u okviru poslednjeg kola, gostovati na Maksimiru u utakmici bez rezultatskog značaja, u kojoj bi mogao da zaigra njen predsednik Damir Mišković, a potom će isti rivali igrati u sredu 31. maja, u finalu Kupa Hrvatske.

Nakon 11 godina dominacije titula prvaka Hrvatske više nije na Maksimiru.

Rijeka je pobjedom nad Cibalijom 4:0 kolo prije kraja zadržala pet bodova prednosti nad Dinamom i stigla do svoje prve titule prvaka države u istoriji!

Tek drugi put od formiranja Prve hrvatske nogometne lige šampion Hrvatske nije Dinamo ili Hajduk.

Ono što je 2002. godine uspjelo ekipi Zagreba, koju je tada sa klupe vodio trener Zlatko Cico Kranjačar, a na terenu Ivica Olić uspjelo je Rijeci sa slovenačkim trenerom Matjažom Kekom.

Stadion Rujevica kapaciteta nešto više od šest hiljada mjesta bio je premali da primi sve one koji su htjeli da proslave istorijski uspjeh svog tima, pa je posmatranje utakmice organizovano na riječkoj rivi.

Kada je Švajcarac Mario Gavranović u 11. minutu zbaio prvi gol riva je eksplodirala, kao i Rujevica na kojoj pjesma navijača nije prestajala 90 minuta.



Samo četiri minuta kasnije Gavranović je novim golom povisio na 2:0, a kada je Bezjak u sudijskoj nadoknadi zabio gol za 3:0 sve je bilo gotovo.

Navijači na tribinama, ogradama, zgradama, bukvalno svakom djeliću prostora oko stadiona počeli su veliko slavlje kada je Županić pogotokom glavom postavio konačnih 4:0.

Tabela: Rijeka 88, Dinamo 83, Hajduk 66, Osijek 63, Lokomotiva Zagreb 43, Slaven Belupo 38, Istra (-1) 33, Inter Zaprešić 28, Cibalija 20, RNK Split (-1) 18.

Nakon posljednjeg sudijskog zvižduka navijači su utrčali u teren da proslave istorijski uspjeh, a veliko slavlje u Rijeci i širom Kvarnera biće nastavljeno do duboko u noć, posebno nakon odluke riječkih vlasti da dozvole rad ugostiteljskih objekata do šest sati ujutro.

Rijeka će čak imati priliku da se okiti duplom krunom pošto će 31. maja igrati finale Kupa Hrvatske protiv Dinama.

Osvajanjem šampionske titule Rijeka je izborila plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona koje će krenuti od drugog kola.

Izvor: mondo.rs/mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar