Cvajta: "Švabe“ u Bundesligi!

Štutgart osvajanjem titule u "Cvajti" obezbedio povratak u Bundesligu. Vraća se i Hanover, a Braunšvajg ide u baraž.

Fudbal 22.05.2017 | 14:15
Cvajta: "Švabe“ u Bundesligi!
Posle samo jedne sezone u "Cvajti", ekipe Štutgarta i Hanovera se ekspresno vraćaju u nemačku Bundesligu.

Znalo se to i pre poslednjeg kola nemačke druge lige, u kojem je Štutgart pobedom 4:1 nad Vurcburgerom obezbedio titulu, a protivnika i definitivno poslao u treću ligu.

Popularne Švabe uspele su tako da se vrate u Bundesligu samo godinu nakon ispadanja, koje je izazvalo i brojne promene u klubu.

Nakon što je Štutgart ispao u niži rang, predsednik Bernd Valer je podneo ostavku, posle čega je otišao i trener Jirgen Kramni. Umesto Valera za predsednika je izabran Volfgang Ditrih, a za trenera je imenovan Jos Lukuhaj.

Ispadanje u niži rang značilo je smanjenje budžeta i odlazak najboljih igrača, pa su klub napustili Filip Kostić, Timo Verner, Antonio Ridiger, Vedad Ibišević i mnogi drugi.

Umesto njih doveden je veliki broj novih igrača, među kojima i Simone Terode, najbolji strelac kluba ove sezone sa 25 postignutih golova, koji je doveden iz Bohuma.

Iz Lila je stigao talentovani mladi defanzivac Benžamin Pavar, na pozajmicu iz Sportinga doveden je Karlos Mane i uz još nekoliko pojačanja sastavljena je respektabilna ekipa, a, klub je kada je podvukao crtu uspeo čak da profitira 17 miliona evra.

Nakon sukoba sa upravom, Lukuhaj je napustio klub, a ekipu je preuzeo 36-godišnji Hanes Volf. Pokazalo se to kao pun pogodak jer je Volf, koji je stigao iz omladinske škole Borusije Dortmund, uspeo da u svojoj prvoj profesionalnoj sezoni među seniorima osvoji prvenstvo i uvede Štutgart u Bundesligu.

"Overa" promocije u Bundesligu stigla je tačno 40 godina nakon istog uspeha, kada su Švabe remijem 0:0 sa Ajntraht Trirom na najbolji mogući način završile sezonu, u kojoj su predvođene sjajnim Otmarom Hicfeldom postigle 100 golova i osvojile šampionsku titulu u grupi Jug tadašnje "Cvajte".

U elitnom njemačkom rangu sledeće sezone igraće i Hanover.

On je pobedom u poslednjem kolu "Cvajte" uz eventualni kiks Štutgarta mogao da preuzme prvo mesto, ali "crveni" neće mnogo žaliti nakon remija nad Sandhauzenom 1:1, jer su osvojili drugo mesto i direktan plasman u Bundesligu.

Treće mesto koje vodi u baraž osvojio je Braunšvajg koji je imao nemoguću misiju da eventualno pretekne Hanover. Naime, ekipi za koju brani bh. internacionalac Jasmin Fejzić bio je potreban poraz Hanovera, te ubedljiva pobeda sa pet ili šest golova razlike protiv Karslsruea u poslednjem kolu.

To se ipak nije desilo. Braunšvajg jeste slavio, ali rezultatom 2:1, a uz remi Hanovera sve je bilo jasno.

Braunšvajg i Volfsburg u dvomeču baraža boriće se za mesto u Bundesligi.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar