EL: Teo i CSKA bez krune, Olimpijakos u finalu!

Ekipa Olimpijakosa eliminisala je aktuelnog prvaka Evrope moskovski CSKA u prvom polufinalu Fajnal-fora u Istanbulu – 82:78 (33:40)! Evropa traži novog vladara: Teo vodio ka novom finalu, ali je zadrhtala ruka u finišu! Olimpijakos napravio prevagu u finišu i zasluženo stigao do borbe za trofej.

Košarka 19.05.2017 | 20:15
EL: Teo i CSKA bez krune, Olimpijakos u finalu!
Od 20.30 na programu je drugo polufinale između Fenerbahčea i madridskog Reala, veliko finale igra se u nedelju od 20.00, a meč za treće mesto tri časa ranije.

Pirejci su ponovo bili kobni po 'Armejce', koji su bili bolji rival i imali prednost tokom većeg dela meča, ali se ponovo kao ključna pokazala glavna karakteristika grčkog sastava – timska igra i upornost.

Ekipa Dimitrisa Itudisa je bolje počela, predvođena raspoloženim Milošem Teodosićem, a na ruku joj je išao i nešto slabiji šut rivala u prvom poluvremenu.

Olimpijakos je već u uvodnih dvadeset minuta košarke u dva navrata uspeo da nadoknadi osetan zaostatak, da bi na poluvreme otišao sa sedam poena zaostatka.

Vasilis Spanulis i drugovi nastavili su u istom ritmu, pojačali su pritisak u odbrani i zaigrali za nijansu agresivnije, ali su Moskovljani i dalje pronalazili načine da odbiju njihove nalete.

Međutim, kada je CSKA počeo da se muči u fazi napada – fantastični Spanulis preuzeo je odgovornost u svoje ruke i prvom trojkom, iz šestog pokušaja, doneo prvu prednost Oliju na 75 sekundi do kraja (74:73).

Posle koša Kema Birča, usledila je četvrta trojka Teodosića za povratak CSKA, ipak – samo nekoliko sekundi kasnije Erik Grin odgovara istom merom, a kapiten reprezentacije Srbije onda pogađa samo jedan penal, dok potom ne uspeva još jednom da bude precizan van linije 6,75 – posle dobre timske odbrane, na osam sekundi do kraja.

Spanulis takođe pogađa samo jedno bacanje, ali se ispostavilo da je to bilo dovoljno da zadrži perfektan učinak u polufinalima elitnog takmilčenja, u šestoj borbi za novo veliko finale i šansu da klubu donose četvrtu titulu prvaka Evrope!

Ujedno, Olimpijakos je nastavio da bude nerešiva enigma za CSKA, kada su dueli na Fajnal-forovima Evrolige u pitanju – pošto su 2012. bili bolji u finalu, a 2013. i 2015. godine u polufinalu.

U timu Janisa Sfaropulosa imao je tri igrača sa po 14 poena – Spanulisa (3/4 za dva, 1/6 za tri), Kostasa Papanikolaua (1/5 za dva, 4/7 za tri) i Jorgosa Printezisa (2/8 za dva, 1/2 za tri).

Grci su pogodili 14 od 33 pokušaja za tri poena, a mora se istaći i učinak Vangelisa Mancarisa sa 12 poena (0/3 za dva, 4/9 za tri), odnosno Erika Grina sa osam, pre svega zbog dve trojke u ključnim trenucima.

S druge strane, Moskovljanima nije pomogla ni odlična Teova partija – koji je za nešto manje od 22 minuta ubacio 23 poena (2/5 za dva, 4/8 za tri, 7/9 bacanja), uz dva skoka, ali i samo jednu asistenciju.

Nando de Kolo dodao je 16 poena i tri asistencije, a dvocifren učinak imao je još Aron Džekson sa 12.

Evropa traži novog vladara! Olimpijakos je u spektakularnom prvom polufinalu Fajnal fora u Istanbulu savladao aktuelnog šampiona CSKA iz Moskve posle velike drame i plasirao se u veliko finale. Miloš Teodosić je bio spreman da još jednom izraste u velikog heroja moskovskog velikana, blistao je tokom čitavog meča, ali mu je zadrhtala ruka u poslednjim trenucima utakmice, što su lukavi Grci uspeli da iskoriste i naprve ozbiljno iznenađenje na F4 - 82:78.

Srpski as je pod bolovima ušao u ovaj meč, nije se u potpunosti oporavio od povrede i došao do optimalnog fizičkog stanja, ali je još jednom pokazao da pravi majstori košarku igraju glavom, zablistao je večeras u Istanbulu. Ipak, iako je ubacio više poena (23) nego što je prvoeo minuta na parketu, to nije bilo dovoljno da saastav Dimitrisa Itudisa dođe do zacrtanog cilja.

Za prolazak u finale se u samom finišu utakmice i te kako pitao legendarni VasilisSpanulis, koji je minut i po pre kraja postigao trojku za drugo vođstvo Olimpijakosa na utakmici. To je samo motivisalo Teodosića da uzvrati svojom četvrtom trojkom na utakmici, ali je „keca u rukavu“ imao i Erik Grin. Njegova trojka je vratila tri poena prednosti Olimpijakosu (76:79). Teodosić je potom stao na liniju penala, ali mu je prvi put na meču zadrhtala ruka i to je otvorilo vrata pobede ekipi Janisa Sfairopulosa.

Generalno gledano CSKA je zakazao u organizaciji igre, čitav tim je ostvario svega sedam asistencija tokom čitave utakmice, za šta najveća odgovornost ide upravno na adresu Teodosića i De Koloa. Fantastični Francuz je ubacio 16 poena na ovom meču, ali je nekako bio previše stidljiv u odlučujućim trenucima, pa je čitav teret pao na pleća rovitog srpskog reprezentativca.

Iako to nije izgledalo tako, ispostavilo se da je Olimpijakos na kraju imao više raspoloženih aduta, što se može videti i po broju ubačenih poena. Spanulis, Printezis iPapanikolau su ubacili po 14, dok je dva manje dao Mancaris, dok su svi ostali glavni igrači bili podjednako podređeni pobedi.

Armejci su držali vođstvo gotovo tokom čitavog toka utakmice, delovalo je da imaju kontolu rezultata, ali su posustali u samoj završnici, pa više nije bilo vremena za povratak. Pored Teodosića i donekle De Koloa, značajniji napadački učinak imao je još samo Eron Džekson (12 poena).

CSKA MOSKVA - OLIMPIJAKOS 78:82
/18:12, 22:21, 24:27, 14:22/

Dvorana: Sinan Erden dom
Sudije: Jerezuelo (Španija), Javor (Slovenija), Lotermozer (Nemačka)

CSKA: De Kolo 16, Teodosić 23, Ogastin 6, Fridzon, Džekson 12, Antonov, Frilend, Voroncevič, Higins 6, Hrijapa 3, Kurbanov 2, Hajns 8.

OLIMPIJAKOS: Grin 8, Birč 4, Jang, Tolopulos, Papapetru 3, Spanulis 14 (6 as), Vejters, Agravanis 8 (7 sk), Milutinov 5, Printezis 14 (7 sk), Papanikolau 14 (9 sk), Mancaris 12 (6 sk)

Evroliga – Fajnal-for:

CSKA – Olimpijakos 78:82
20:30 Fenerbahče – Real

nedelja:
17:00 Za treće mesto
20:00 Finale

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar