Odlazak sa stilom - "Durasel" završio karijeru!

Nakon što je sa Fejnordom osvojio titulu šampiona Holandije, kapiten tima iz Roterdama Dirk Kajt objavio kraj karijere.

Fudbal 20.05.2017 | 00:00
Odlazak sa stilom - "Durasel" završio karijeru!
U odlučujućoj utakmici za naslov prvaka Holandije, Dirk Kajt je postigao het-trik. A samo koji dan nakon velikog uspeha i prve titule posle 18 godina, objavio je: vreme je da stanem.

Legendarni holandski fudbaler, nekadašnji igrač Liverpula, objavio je da završava karjeru u svojoj 36. godini.

"Tokom cele karijere uvek sam pratio svoje srce. Činim to i sada i verujem da sam doneo ispravnu odluku. Osećam da je sada pravi trenutak. Otkako sam se vratio u Fejnord imao sam dve sjajne sezone, a ova je bila vrhunac. Sanjao sam da postanem prvak Holandije sa Fejnordom i ispunio sam san", izjavio je Kajt.

Fudbaler, čiji je nadimak "Durasel" (po vrsti baterija, jer je uvek igrao "kao navijen"), počeo je karijeru u Utrehtu, da bi od 2003. do 2006. godine nosio dres Fejnorda. Iz Fejnorda je otišao u Liverpul, gde je ostao čitavih pet sezona i osvojio Liga kup. Potom je otišao u Fenerbahče (osvojio titulu šampiona Turske, turski kup i turski Superkup), a zatim se vratio u Fejnord.

Odigrao je 48 utakmica u Ligi šampiona i postigao 12 golova. Teško je izmeriti sav njegov doprinos, jer je njegov odnos prema dresu bilo kog kluba koji je nosio i pristup igri bio, zaista, za primer.

Kajt će ostati u Fejnordu i verovatno će biti priključen stručnom štabu prvog tima.

Tokom bogate karijere je igrao u finalu Lige šampiona, a sa reprezentacijom Holandije je igrao u finalu Svetskog prvenstva u fudbalu 2010. godine.

Poslednje dve godine igra u Fejenordu gde i završava karijeru, a oprašta se kao šampion Holandije. Fejenord je prvi put posle 18 godina osvojio titulu holandskog prvaka, a Kajt je titulu osigurao het trikom protiv Heraklesa.

Kajt je rođen 22. jula 1980. godine. Fudbal je počeo da trenira kao petogodišnjak u klubu Kvik bojs gde dospeva do prvog tima pre nego što ga angažuje Utreht 1998. godine.

U Utrehtu je proveo pet godina i osvojio holandsku Zlatnu kopačku pre nego što je 2003. otišao u Fejenord po prvi put. Za tri godine u klubu je bio veoma efikasan u napadu što ga je preporučilo menadžeru Liverpula Rafaelu Benitesu.

Od 2006. do 2012. je bio miljenik navijača na Enfildu, a jedini je igrač Liverpula ikada koji je protiv Mančester Junajteda upisao het trik 2011. godine. Sa "Redsima" je podigao jedan trofej, Liga kup 2012. godine, a igrao je i u finalu Lige šampiona 2007.

Liverpul tada nije uspeo da ponovi uspeh iz 2005. kada je pobedio Milan, ali Kojt nije propustio da rosonerima da gol.

Po dolasku Brendana Rodžersa u Liverpul, prodat je Fenerbahčeu gde osvaja Kup i Ligu, da bi se pretprošle godine vratio u Fejenord.

"Vratio sam se u Fejenord da osvajam titule i budem šampion. Ispunio sam sve snove." rekao je Kajt po dolasku u Fejenord. Vodio je klub do titule u ovoj sezoni kao kapiten.

"Za mene je ovo pravo vreme da kažem 'kraj'. Titula u ligi ove sezone je apsolutni vrhunac." rekao je Kajt povodom svog penzionisanja.

Upisao je 104 nastupa za nacionalni tim. Sa reprezentacijom Holandije je igrao u finalu Svetskog prvenstva 2010. godine kada je Inijesta "presudio" Lalama za titulu Španije, dok je 2014. godine na istom takmičenju bio treći.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar