Slučaj „Kvalifikacije za SP“ - šta ostaje Srbiji?!

Situacija je delikatna i zahteva dobru analizu tržišta. Odnosno, da se zasuku rukavi i počne „kopanje“, u nadi da će potencijalna rešenja biti otkrivena na vreme. Jer, u celoj akciji pred Evrobasket u septembru, brzo će doći početak sezone, a onda i prvi reprezentativni blokovi.

Košarka 19.05.2017 | 23:30
Slučaj „Kvalifikacije za SP“ - šta ostaje Srbiji?!
Svetska košarka nalazi se na velikom raskršću otkako je Fiba u delo sprovela dvogodišnji plan i pokrene revoluciju "restartovanjem sistema" i uvede globalne kvalifikacije za Mundobasket u Kini 2019. godine. Odluka da se uvede šest reprezentativnih blokova usred takmičarskih sezona pokrenula je domino-efekat i naterala najveće klupske organizacije da ekspresno reaguju.

Čelnici NBA lige povukli su prvi potez i spustili rampu, zbog čega ni reprezentacija SAD neće imati zvezde najjače košarkaške lige u timu, niti Grega Popoviča na klupi zbog obaveza u San Antoniju. Samo četiri dana pre otvaranja ovogodišnjeg Fajnal fora Evrolige sa istim razmišljanjem izašao je i prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeu. Uz konstataciju da su klubovi načelno odlučili da zadrže izgled kalendara usvojen pred početak tekuće sezone, zbog čega evroligaši neće pustiti svoje igrače da se odazovu reprezentativnim obavezama. Doduše, minimalna šansa ostaje da će timovi iz Evrokupa odobriti mešanje klupskih i reprezentativnih obaveza, o čemu će biti priče na Generalnoj sednici uoči početka sezone 2017/18. 

Kompletna tematika i problematika naterala nas je da se zapitamo - šta će reprezentaciji Srbije ostati kada se sa spiska oduzmu košarkaši iz dva najmoćnija svetska takmičenja? 

To će, pre svega, zavisiti od toga da li će i kakve transfere imati naši košarkaši? Ono što je, gotovo izvesno, jeste da će mnogi srpski reprezentativci iz Evrolige težiti ka tome da zadrže postojeći nivo, ili odu stepenik iznad (čitaj: NBA), te da će ostali (Evrokup, Jadranska liga, Superliga...) pokušati da nađu što jači angažman. Takođe, nijedan potencijalni reprezentativac iz redova Crvene zvezde neće moći da obuče dres Srbije. 

Gledajući sadašnji raspored snaga, bez potencijalnih transfera koji bi mogli da se dogode, Srbija bi kvalifikacije za Mundobasket mogla da odigra bez gotovo kompletnog sastava koji je osvojio srebro na Olimpijskim igrama u Riju prošle godine. Dakle, Orlovi bi mogli da ostanu bez Miloša Teodosića, Bogdana Bogdanovića, Nikole Kalinića, Miroslava Raduljice, Nikole Jokića, Milana Mačvana, Marka Simonovića, Nemanje Nedovića i Stefana Jovića, dok su Stefan Birčević i Vladimir Štimac pod znakom pitanja.

Takođe, u sastavu neće biti ni Nemanje Bjelice, ni Bobana Marjanovića, te ni potencijalnih reprezentativaca u liku Nikole Milutinova, Stefana Pena, Danila Anđušića, sa svojim evroligaškim angažmanima. Donedavni kapiten Mega Leksa Rade Zagoracispašće iz konkurencije, s obzirom da će uskoro potpisati ugovor sa Memfisom. Upitni će biti i Dragan Milosavljević, koji bi na leto mogao da pojača novog španskog evroligaša Unikahu, te Vladimir Lučić... što takođe u pitanje opet dovodi i angažman selektoraAleksandra Đorđevića, s obzirom na obaveze u Bajernu. 

Šta ostaje Srbiji u tom slučaju? Ako bi i Evrokup takođe zatvorio vrata nacionalnim selekcijama tada bi i košarkaši Partizana mogli da postanu nedostupni ako izbore pravo da nastupaju u drugorazrednom takmičenju od jeseni.

To praktično krug potencijalnih kandidata svodi na srpske klubove (Mega Leks, FMP, Dinamik, Borac, Vršac, Spartak...), igrače iz Jadranske lige, mlade reprezentativce i internacionalce koji za hleb zarađuju u manje kvalitetnijim klubovima širom Evrope i sveta. A tu se, gledajući sadašnji izgled rostera, nalaze igrači poput Vasilija Micića, Nikole Radičevića, Stevana Jelovca, Ognjena Jaramaza, Dejana Kravića, Marka Kešelja, Milenka Tepića, Dejana Davidovca, Save Lešića... Što, takođe ostavlja mnogo prostora za diskusiju.

Podsetimo, Košarkaški savez Srbije krenuo je nedavno u veliku akciju i pokrenuo kamp za srpske igrače iz SAD u Denveru, koji će biti aktuelan do 22. maja. Tu će se, između ostalog, tražiti potencijalni kandidat za dres Orlova. 

Situacija je delikatna i zahteva dobru analizu tržišta. Odnosno, da se zasuku rukavi i počne "kopanje", u nadi da će potencijalna rešenja biti otkrivena na vreme. Jer, u celoj akciji pred Evrobasket u septembru, brzo će doći početak sezone, a onda i prvi reprezentativni blokovi. 

FIBA sada više nema mogućnost da poništi učinjeno, pošto je izgled grupa za kvalifikacije poznat odnedavno. 

TERMINI KVALIFIKACIJA ZA MUNDOBASKET 2019

1) 20-28. novembar 2017. godine.
2) 19-27. februar 2017. godine.
3) 25. jun - 3. jul 2018. godine.
4) 30. avgust - 18. septembar 2018. godine.
5) 26. novembar - 4. decembar 2018. godine.
6) 18-28. februar 2019. godine.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar