Grad uništio zasade u Ljubinju

Tek što je završena procjena šteta od aprilskih mrazeva, poljoprivrednicima u Ljubinju jučerašnji grad uništio je i ono malo zasada što je ostalo.

Republika Srpska 16.05.2017 | 16:29
Grad uništio zasade u Ljubinju
Velika hladnoća u januaru, potom nezapamćeno dugi minusi u aprilu uništili su u velikoj mjeri zasade ljubinjskih poljoprivrednika, da bi nakon posljednjih padavina grada većina stanovništa koja živi od rada na zemlji ostala praktično bez ičega.

“Ništa nemamo, šta da radimo. Tuče sa svake strane. Nikakve pomoći, ni od države, ni od koga. Bio led, sada grad. Ne znam šta da radim”, kaže poljoprivrednik iz Ljubinja Veso Šijaković.

“Bavim se povrtarstvom, uzgojem krompira, luka, duvana, ali ova godina je bila katastrofalna. Od 15. do 25. aprila mraz je odnio sve, a juče je pao grad veličine oraha. Što je ostalo, to je uništeno”, istakao je Zdravko Novokmet, poljoprivrednik iz Ljubinja.

Loši vremenski uslovi bili su nemilosrdni prema svim poljoprivrednim kulturama: luku, krompiru, paprici, stradao je i duvan, ljekovito bilje, a najgore je prošlo voće višnje, trešnje i orasi, dok je i pčelarstvo pretrpjelo ogrpomnu štetu. U opštinskoj administraciji kažu da su mrazevi u aprilu pričinili štetu veću od 2 miliona maraka, što je više od budžeta koji iznosi milion i 600 hiljada.

“Na voćarstvu je bilo oko 90 odsto štete, na 120 do 130 hektara površine koje je pod voćarskim nasadima. Treća katastrofa koja nas je pogodila je grad na istom području”, naglasio je Čedomir Ćuk, načelnik privrede, finansija i javne djelatnosti opštine Ljubinje.

“Led koji je naišao od 14. aprila i trajao do 24. potpuno je uništio njihove usjeve, tako da će ova godina biti skoro bez prinosa. Osim leda, juče je bio veliki grad koji je napravio još veću štetu, jer je uz sav gubitak moguć napad blesti i štetočina, pa će ljudi morati naknadno da rade na zaštiti ovih kultura”, rekao je Dragoljub Sorajić, opštinski referent za poljoprivredu.

U opštini kažu da će poljoprivrednicima pomoći u okviru svojih mogućnosti, ali da se nadaju pomoći i od republičkih institucija.

(BN televizija)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

katarina Velika

16.05.2017 14:54

E, bože, jada većeg nema..... Ili možda ima?!

ODGOVORITE
Name

Ma

16.05.2017 16:43

Zasto bas propada sve sto je na slovo Lj. (kao Ljubija,) itd.

Name

dodik je kriv

16.05.2017 17:48

Neki dan je covjeku u Ljubinju unisten vocnjak vrijedan 1,5 miliona KM isto zbog nevremena.....i sta radi ovaj Dodik,gdje su protivgradne rakete,gdje pomoc poljoprivrednicima.Zar najveci proizvodjaci hrane kao sto su Hercegovci i Semberci da nemaju protivgradnu zastitu i posebne pogodnosti u ovoj drzavi.

ODGOVORITE