Prezentovan plan uređenja Dašnice

Tri godine nakon katastrofalne poplave 2014. godine u Bijeljini je danas predstavljen projekat za uređenje kanala Dašnice u gradskom jezgru, vrijednosti pet miliona KM.

Republika Srpska 16.05.2017 | 14:50
Prezentovan plan uređenja Dašnice
Direktor Direkcije za izgradnju i razvoj grada Mladen Petrović rekao je na prezentaciji u Gradskoj upravi da projekat predviđa regulaciju korita kanala u dužini od 2,1 kilometar, do visine metar iznad kote visokih voda, kao i oblaganje obodnih strana betonskim pločama.

Uz regulaciju korita, duž gradskog kanala predviđeno je uređenje pješačko-biciklističke staze na desnoj i trotoara širine do dva metra sa lijeve strane uzvodno od kanala, kao i niz pratećih sadržaja urbanog uređenja i dječijih igrališta.

Petrović je rekao da je projekat realan i vrlo lako izvodljiv i da je optimista po pitanju pronalaska finansijera za njegovu realizaciju, uz ocjenu da uređenjem kanala Dašnica ovaj dio grada može da postane najljepša gradska zona.

Tri godine nakon velike poplave u kojoj je Bijeljina pretrpjela štetu veću od 123 miliona KM, gradonačelnik Mićo Mićić rekao je novinarima da je od 102 potpuno uništene kuće u poplavi ostalo da se u ovoj godini izgradi još 41.

Sumirajući rezultate oporavka od poplava, Mićić je ocijenio da je urađeno mnogo, ali da na sanaciji šteta i zaštiti od budućih poplava treba raditi brže, bolje i više.

On je naveo da je Bijeljina zaštićena od rijeke Save jer su brzo i potpuno rekonstruisane sve kritične tačke na nasipu.

Mićić kaže da je u toku uređenje korita rijeke Janje, te da je isprojektovano uređenje kanalske mreže, a Vlada Republike Srpske obezbijedila je novac za izgradnju drinskog nasipa, što je projekat koji se čeka duže od 50 godina i predstavlja trajno rješenje za odbanu grada od poplava.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

De

17.05.2017 06:46

Ma opet ce u Kojcinovcu-Glavicor nasip biti probijen. Pitajte mjestane koji su traktorima to uradili

ODGOVORITE