BiH sa Kinom putem razvoja

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potpisao je u Pekingu sporazum o saradnji sa Kinom u oblasti razvoja, infrastrukture i turizma, čime je BiH formalno postala dio projekta "Jedan pojas, jedan put" u kome je Kina stavila na raspolaganje više od 100 milijardi evra za različite projekte.

Bosna i Hercegovina 14.05.2017 | 13:43
BiH sa Kinom putem razvoja
"U naredne tri godine Kina će dodijeliti 10.000 stipendija za školovanje i na obuku je spremna da primi 5.000 mladih inženjera i naučnika", istakao je Šarović, koji u Kini učestvuje na forumu na visokom nivou "Jedan pojas, jedan put".

Kao potvrda efikasne saradnja između BiH i Kine danas je potpisan i Memorandum o razumijevanju, u okviru Inicijative ekonomskog pojasa duž Puta svile i pomorskog puta svile za 21. vijek, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Šarović je u Pekingu razgovarao i sa predstavnicima komapnije "Vong fang", te najavio da će oni sljedeći mjesec posjetiti lokaciju Dabar u Republici Srpskoj da bi sa nadležnim vlastima počeli zvanične razgovore, kao i da bi izvršili procjene vrijednosti i kredibilnosti investicije.

Osim o izgradnji hidroelektrane Dabar, Šarović je sa predstavicima kompanije koja je u Republici Srpskoj gradila termoelektranu Stanari, razgovarao i o skorom završetku procesa ugovaranja termoelektrane Banovići.

Šarović je danas govorio na posebnoj sesiji posvećenoj trgovini i imao je više bilateralnih susreta, dok su za sutra najavljeni brojni razgovori sa kineskim investitorima i kompanijama.

Kina je izdvojila 45 milijardi dolara za podršku infrastrukturi i trgovini na međunarodnom planu, a da je BiH dio cijelog tog projekta, navode iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Tokom boravka u Pekingu, Šarović će sa predstavnicima kineskih kompanija razgovarati o realizaciji već ugovorenih projekata kao što su "Powerchina- Sinohydro", projekat auto-puta Glamočani-Mliništa u Republici Srpskoj u dužini od 62 kilometra, te projekti termoelektrana Banovići i Tuzla.

Na forumu u Pekingu učestvuje oko 100 delegacija zemalja svijeta, 30 premijera i predsjednika među kojima i predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Izvor: agencije

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

***

14.05.2017 12:48

Ja imam projekat za Kineze, dva velelepna mosta i jedan tunel, projekat spaja put Avnoja i licku magistralu. Drugi daleko duzi tunel bi bio ispod Grmeca. Treci tunel bi bio ispod Kozare. Taj put bi spajao Orahovu na Savi sa lickom magistralom.

ODGOVORITE
Name

Šarlatan

14.05.2017 12:52

Kakve ti veze Šaroviću imaš sa izgrađenom TE Stanari, dogovrenim projektima autoputa Banja Luka - Mliništa, HE Gornjim horizontima, TE Gacko 2 i krakom Južnog toka!? Tuđim perjem se kitiš, niti imaš ovlaštenja da išta dogovaraš! To su sve Dodikovi projekti sa Kinezima i Rusima!

ODGOVORITE
Name

BL

14.05.2017 14:16

Dodik je predsjednik entiteta koji nema pravo na samostalno spoljno političko i trgovinsko djelovanje.

Name

Mika

14.05.2017 16:46

Kinezi dodju kod Sarovica i kazu " Dodik nas moli da pravimo neki put do Glamoca, sta ti Mirko mislis o tome posto ako nesto budemo htjeli praviti moramo sa tobom potpisati sporazum jer si ti drzavni ministar." Je li ti sad jasno sta ima Sarovic sa tim putem?

Name

True

14.05.2017 18:01

Banja Luka-Mliništa, Banja Luka-Prijedor-Novi Grad, cementara u Novom, TE Gacko...mislim da je lako skontati ko ima koristi, ko će profitirati u ovim poslivima...dok svi to zajedno vraćamo i plaćamo.

ODGOVORITE