Pao avion, stradala i djeca

Pet ljudi, među kojima su troje djece, jedna mlađa osoba i pilot poginuli su u subotu popodne u padu malog sportskog aviona nedaleko Mostara.

Bosna i Hercegovina 13.05.2017 | 21:25
Pao avion, stradala i djeca
"U padu aviona poginuli su pilot, troje djece i jedna mlađa osoba", izjavio je za Hinu ministar unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije Slađan Bevanda.

On nije mogao reći što je uzrok pada aviona dodajući da će se to utvrditi u istrazi koju će provesti Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA).

Iz ove agencije za Hinu nisu mogli potvrditi ko se nalazio u avionu. 

"Nemamo službenu informaciju ko je bio u avionu. Obaviješteni smo da je s veze nestao avion u 15.53. Odmah nakon toga toranj u Mostaru je dojavio da je vidio pad, veliku eksploziju i požar. Odmah je angažiran Centar BH ANSA-e koji je pokrenuo spasilačku akciju i obavijestili sve službe na terenu", rekli su za HINA-u iz BHANSA-e.

Na mjestu pada aviona u južnoj zoni Mostara između naselja Jasenica i kompanije Aluminijski kombinat nalazi se veliki broj vozila hitne pomoći i vatrogasaca a policija je ogradila širi prostor.



Povodom manifestacije "Dani otvorenih vrata" na Zračnoj luci Mostar danas su organizovani promotivni tandem skokovi iz aviona, te panoramski letovi iznad Mostara.



Ministar unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Slađan Bevanda izjavio je da se u Mostaru danas dogodila velika tragedija u kojoj je poginulo pet osoba.

Bevanda je istakao da je policija obezbijedila mjesto nesreća, da je prisutan kantonalni tužilac i da se čeka dolazak tužioca Tužilaštva BiH, koji će preuzeti istragu.

On je dodao da je, za sada nemoguće, dati više informacija. 

(Agencije)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

maki

13.05.2017 15:38

Zaboravilo se na poginule padobrance u Zaluzanima Maja 2014 ..BN podsjetite nas malo , dokle se tu stiglo

ODGOVORITE
Name

DEGOTHIA

13.05.2017 20:02

ISTRAGU OVE STRAVIČNE NESREĆE PROVODI TUŽILAŠTVO BIH - ŠTO JE PO ZAKONU ISPRAVNO... A POSTAVLJA SE PITANJE ZAŠTO JE U SLUČAJU NESREĆE U ZALUŽANIMA ISTRAGU PROVODILO NENADLEŽNO OKRUŽNO TUŽILAŠTVO BANJA LUKA I PO ČIJEM NALOGU - A DA BI NEKOLIKO GODINA KASNIJE UNIŠTEN PREDMET HLADNO PROSLEDILI TUŽILAŠTVU BIH - DA LI JE RAZLOG DA SE NIKAKO NIJE MOGAO OPTUŽITI NEKO KO JE TREBAO BITI OPTUŽEN, A SAMO ZBOG NEČIJIH NISKIH POBUDA I INTERESA...

Name

aa

13.05.2017 21:14

A šta se nažalost može riješiti u zalužanima... koliko god je bilo grešaka drugih, naj veća greška je greška pilota koji je zaokretom pokušao da vrati avion na pistu umjesto da ga je samo prizeljio na stazu, nevjerujem da bi nešto posebno učinio ali sam siguran da svi nebi izginuli...

Name

Ja

13.05.2017 17:01

Žalosno velika tragedija a što se tiče zalužana neočekujete valjda od ovih naših stručnjaka tako brzo rezultate

ODGOVORITE
Name

Sos

13.05.2017 21:10

Prvo saucesce poridicama.Pitanja za formiranu komisiju:tehnicka ispravnost aviona/40 god star/,kad su vrseni servisi,da li su putnici prosli proceduru koja je potrebna prilikom leta/kontrola policije i KDZ koja se ne moze. i nesmije propustiti nikako,posto je ovo privatni avion koliko se putnika moglo naci u avionu..................Ovo je strasna tragedija i za ovo se krivac mora naci sto prije jer ovdje nije sve do pilota.

Name

DEGOTHIA

14.05.2017 11:10

NAŽALOST OVAJ UDES POKAZAO JE OPŠTI HAOS OD PROPUSTA U CIVILNOM VAZDUHOPLOVSTVU U BIH... DIREKTOR DRŽAVNE DIREKCIJE ZA CIVILNO VAZDUHOPLOVSTVO BIH (BH DCA), PO ZANIMANJU "SRBIN", NA TOM MJESTU "STOLUJE" VEĆ SKORO 18 GODINA I SAMO PO TOME JE USAO U ISTORIJU. DIREKTOR AGENCIJE ZA KONTROLU LETENJA (BH ANSA) JE PO ZANIMANJU "HRVAT" I ZET JE DRAGANA ČOVIĆA. OSNOVNI POSAO OVA DVA NAZOVI DIREKTORA JE DA SE MEĐUSOBNO "KOLJU" OKO RASPODJELE MILIONA EURA KOJI DOLAZE OD PRELETA PREKO BIH I TO SVAKI ZA SVOGA NACIONALNOG "ŠEFA". U NJIHOVIM SLUŽBAMA RADI PREKO 500 ZAPOSLENIKA - UHLJEBA KOJI NIŠTA NE RADE, JER U BIH NEMA DOMAĆIH AVIOKOMPANIJA, A KONTROLU LETENJA RADE SUSJEDNE ZEMLJE, A ZA TO VRIJEME ŽIVOTE NEPOTREBNO GUBE NEVINA DJECA U NEDOZVOLJENIM I OPASNIM VAZDUHOPLOVNIM OPERACIJAMA. DA LI NAM JE PORED OVAKVIH POLITIKA NEBO SIGURNO I DA LI ĆE NAM AVIONI I HELIKOPTERI POČETI PADATI PO KROVOVIMA. PO MENI ZA ODGOVORNE SAMO U OVOM UDESU IMA MJESTA ZA KAZNU.

Name

Ko ovoga postavi za ministra

13.05.2017 17:22

Ministar policije taj gospodin Bevanda je dao izjavu za TV koja lici na to da je ni najveći coban nebi gore sastavio.

ODGOVORITE
Name

pa

13.05.2017 19:26

NEMOJ SE CUDITI COBANI (ne oni sto ovce cuvaju) i POSTAJU MINISTRI !

Name

RE aa

13.05.2017 21:12

Ko ovoga postavi za ministra. Nemoj vrijeđati čobane.

Name

Fil

14.05.2017 14:17

Nemojte da vredjate plemenite zivotinje,jer ovi basi ministri su kao ikebane,znaci poslusnici koji se nista ne pitaju,ali zato uzimaju vrecama.

Name

Hm

14.05.2017 01:23

U ovoj zemlji je sve naopako, reklo bi se da smo na dnu dna ali, ustvari, dno ne postoji.

ODGOVORITE