Izvjestan status kandidata EU

Ukoliko ne bude većih poteškoća oko finaliziranja odgovora na upitnik Evropske komisije, Bosna i Hercegovina bi početkom 2018. godine mogla dobiti status zemlje kandidata za pristupanje Evropskoj uniji - kazao je u intervjuu za Fenu ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak (PDP).

Bosna i Hercegovina 13.05.2017 | 21:58
Izvjestan status kandidata EU
Kako je pojasnio, u narednih nekoliko mjeseci odgovori na upitnik trebali bi biti dostavljeni u Brisel, a izražavajući optimizam da će sve biti urađeno na najbolji način, podsjetio je da je u toku završna faza odgovaranja na pitanja iz Upitnika.

- Nadam se da će 33 grupe koje smo formirali svaka u svoj oblasti definisati konačne odgovore, a potom bi trebalo uslijediti dobijanje kandidatskog statusa za članstvo. U tom smislu krenuće snažna diplomatska "ofanziva" bh. diplomatskih predstavništava na teritoriji EU da se period između dostavljanja odgovora i donošenja odluke o kandidatskom statusu skrati - kazao je.

Naglasio je da će se, takođe, učiniti sve da bude što manji broj dodatnih pitanja, a po mogućnosti da ih ne bude uopšte te da se, na bazi svega što je BiH do sada uradila, dobije status zemlje kandidata.

Stoga, ukoliko ne bude "dramatičnih potresa" i ukoliko se uspješno završi definisanje konačnih odgovora kroz mehanizam koordinacije, Crnadak izražava uvjerenje da bi BiH kandidatski status mogla dobiti već  početkom 2018. godine.

Govoreći o odnosima u regionu, Crnadak je mišljenja da je sa Srbijom i Hrvatskom, ali i s Makedonijom i Crnom Gorom te Albanijom i Slovenijom napravljen dobar politički ambijent jer su riješene konkretne stvari, poput razgraničenja s Crnom Gorom, devizna štednje sa Slovenijom, a s većinom zemalja potpisani su i brojni sporazumi, uključujući saradnju u smislu pristupanja EU.

- Postignuti su sporazumi s Makedonijom i Albanijom kada je u pitanju putovanje samo s ličnim kartama. Dosta je stvari napravljeno. Važno je razumjeti da su te zemlje i narodi koji u njima žive tu sada i bit će tu uvijek. I sada kada nismo u EU i kada jednog dana budemo, a saradnja je važna i zbog razvoja ovih zemalja - poručio je Crnadak.

Osvrnuo se na pitanje sukcesije, kazavši da taj proces traje. Za sada je preuzet zavidan broj objekata, no smatra da je potrebno sagledati šta je od toga BiH potrebno, a sve ono što ne odgovara BiH zbog veličine ili lokacije potrebno je prodati i od toga novca kupiti zgrade ambasada i rezidencija u državama gdje BiH nema svoje objekte.

To je važno, ističe, da bi se u godinama koje slijede smanjili troškovi plaćanja zakupnina, odnosno povećao broj objekata čiji će BiH biti vlasnik.

Što se tiče funkcionisanja koalicije na državnom nivou posebno nakon novih turbulencija o (ne)usvajanju seta zakona o povećanju akciza, Crnadak kaže da se u BiH uobičajeno da na polovini mandata događaju takve stvari, ali vjeruje da promjene odnosa političkih snaga neće doći prije opštih izbora planiranih za jesen 2018. godine.

- Tačno je da je sada većina takva da se formira od slučaja do slučaja, ali u isto vrijeme ne postoji ni neka druga većina koja bi bila stabilna, jer da postoji ona bi bila oformljena. Od ovoga ne treba praviti veliku dramu, važno je koncentrirati se na ključne stvari. Nadam se da će za one najvažnije stvari, prije svega one koje se tiču evropskog puta, imati "prohodnost“ u parlamentu - kazao je ministar.

Potvrdio je da stranka iz koje dolazi Partija demokratskog progresa (PDP) ne radi na prekompozicijama vlasti te dodao da ta stranka smatra da ovako formirana većina treba nastaviti rad, zaključio je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak u intervjuu za Fenu.

(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

"Kerusa" od Jesenjina

13.05.2017 09:53

"Dal' od radosti ili tuge kada joj (njoj BiH) bace kamicak niz brijeg, pale su i njene oci psece kao zlatan sjaj zvijezda u snijeg".

ODGOVORITE
Name

Mip

13.05.2017 10:00

Vazno je da ti budes ministar iako nemas vecine.

ODGOVORITE
Name

Perica

14.05.2017 06:44

Klovn od ministra

Name

Mali

13.05.2017 10:09

Ono sta covjek da vam kaze nego da imamo najmanje sposobne politicare u Evropi. Zalosno, gomila polupismenih tipova koji mlate sa jedva pismenim narodom. Tipovi koji se bave nekakvim upitnicima, a ne znaju da popune dva formulara.

ODGOVORITE
Name

Ferko bn

14.05.2017 01:15

Da li ce dobiti status EU da mozemo tamo da zivimo i da radimo ima li iko odgovor ako zna nek mi kaze

Name

Veca

14.05.2017 09:01

Uci cemo u EU kada se njima cefne,i samo tada,a ne kada ovaj ministar napravi.On vise pravi utisak da nesto radi da opravda toliku platu i svakodnevne putne troskoce po svijetu.Cudo da nije u Kini,tamo je neko okupljanje.

ODGOVORITE
Name

Re

14.05.2017 16:26

U kini SE sastaju elita a KO je ovaj nas ministar joj ja jada öd ove BiH SA ovakvima ministrima ovim mekticem i IMA ih jos