Zatvor za 22 osobe zbog "Sirije"

Pravosnažno izrečenom osuđujućom presudom u predmetu kodnog naziva "Damask", 22 osobe su osuđene za nezakonite odlaske na ratišta Sirije i Iraka, saopšteno je iz Tužilaštva BiH. Svih 8 osuđenih u predmetu Enes Mešić i drugi proglašeni su krivim i osuđeni na zatvorske kazne.

Bosna i Hercegovina 13.05.2017 | 11:20
Zatvor za 22 osobe zbog "Sirije"
Ovom presudom, ukupno 22 optužene osobe iz Bosne i Hercegovine, su pravosnažno osuđene za krivična djela u vezi s odlascima na strana ratišta Sirije i Iraka, piše Klix.ba.
 
Iz Tužilaštva napominju da do sada nije bila ni jedna oslobađajuća presuda u vezi s krivičnim djelima za nezakonito učestovovanje državljana BiH na stranim ratištima.

- U okviru akcije kodnog naziva "Damask", Tužilaštvo BiH uložilo je intenzivne napore, zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim bezbjednosnim agencijama u BiH, zemljama regiona i agencijama iz partnerskih zemalja širom svijeta, na provođenju detaljnih i sofisticiranih istraga i prikupljanju dokaza o odlascima državljana BiH na ratišta Sirije i Iraka, te pridruživanju paravojnim grupama i strukturama ISIL. Većem broju osuđenih dokazano je da su boravili i učestvovali na stranim ratištima, a pravosudne i policijske agencije uspjele su ostvariti i značajnu preventivnu ulogu, jer se među među osuđenima u proteklim godinama, nalaze i osobe koji nisu uspjele stići do Sirije i Iraka, već su otkrivene, locirane i  uhapšene na području Turske ili na polasku iz BiH – navode iz Tužilaštva BiH.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Zool

13.05.2017 09:39

Za ovakve uvesti prisilni rad u nekom rudniku npr ili neka tucaju kamen za koridor 5C a ne da dokoni jedu hljeb svih poštenih gradjana i razmišljaju kakav ce belaj napraviti kada izadju.

ODGOVORITE
Name

Meni je Mehtić car!

13.05.2017 22:46

Pa zar ne reče ministar Mehtić da nema terorista u BiH?! A mogao bi nam ispričati vic o Radovanu i Ratku.... to bar dobro zna da radi....

ODGOVORITE