Akcize za redovnu otplatu kredita

Šefik Džaferović (SDA), predsjedavajući Predstavničkog doma BiH, nada se da će do sjednice ovog doma, zakazane za 31. maj, biti osigurana parlamentarna većina koja će prihvatiti set zakona o akcizama.

Bosna i Hercegovina 13.05.2017 | 09:07
Akcize za redovnu otplatu kredita
Džaferović, u intervjuu "Nezavisnim novinama", tvrdi da se radi o važnim zakonima i da Savjet ministara i entitetske vlade treba da daju još detaljnija pojašnjenja.

"Ovaj set zakona vezan je za aranžman s MMF-om, ali ono što je po meni bitnije je veza ovih zakona sa sredstvima za putogradnju. Usvajanjem akciza na gorivo od 15 feninga po litru omogućila bi se uredna otplata do sada podignutih kredita, oslobodila bi se i u funkciju stavila nova povoljna kreditna sredstva Evropske banke za obnovu i razvoj i drugih finansijskih institucija", kazao je Džaferović.

Dodaje da, prema nekim procjenama, negdje oko 1,7 milijardi KM ovih sredstava ne može biti operativno zbog neusvajanja zakona.

"Na početku ovog mandata, na primjer, Vlada FBiH naslijedila je praznu kasu za putogradnju. I ne samo to, naslijeđen je i dug od oko 180 miliona KM. Nisu postojali nikakvi planovi za dalju izgradnju koridora 5c. Sada, kada je naslijeđeni dug vraćen, kada su napravljene sve pripreme da se otvore brojna gradilišta, krenula je politizacija u vezi sa zakonom o akcizama", kazao je Džaferović.

Smatra da bi se, kako je rekao, ovakvim investicijskim ciklusom praktično pokrenula cijela ekonomija BiH.

"Mjerama entitetskih vlada bi bile zaštićene najugroženije grane privrede, kao što je poljoprivreda, npr. plavi dizel zbog mogućih zloupotreba, prema stavu MMF-a, ne bi mogao biti opcija, ali je svakako mjerama entitetskih vlada predviđena zaštita poljoprivrednika. Ne vidim, dakle, niti jedan razlog za neusvajanje ovih zakona, jer se radi o opštoj koristi za cijelu BiH", rekao je Džaferović.

Što se tiče zahtjeva poslanika SNSD-a koji traže njegovu smjenu i napuštaju sjednice Predstavničkog doma kada on predsjedava, Džaferović kaže da to što radi SNSD je za svaku osudu i predstavlja sramotu za tu stranku.

"Radi se o zloupotrebi visokog parlamentarnog doma u najprizemnije politikantske svrhe. Ovdje nisam ja problem, jer je svima u BiH i svijetu jasno da je moja uloga u ratu bila časna i da tu ne postoji ni najmanja mrlja. Toga su svjesni i u SNSD-u, ali ovu situaciju koriste kako bi vodili utakmicu sa Savezom za promjene, koji je vlast na nivou BiH", rekao je on.

(BN)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Dragan

13.05.2017 07:29

"Otplata do sad podignutih kredita" pa ko ih je nenamjenski potrošio, zašto da ih narod vraća? I opet vi isti da trošite naše pare?

ODGOVORITE
Name

re

13.05.2017 08:21

Sta bi sa onih 40 milijardi nepovratnog kredita, sto su dobili poslije Dejtona??? Vjerovatno ih Maca pojela....???

Name

dejanpd

13.05.2017 07:44

Politikanstvo je i ovo o cemu gospodin ratni zlocinac prica, ako je putarina u prosjeku oko 100KM na registraciji vozila, a u BiH ima oko milion registrovanih vozila, ako je na svaki litar prodanog goriva posebna akciza za autoputeve od 2011.godine deset feninga, a mjesecno se toci milion litara goriva, ako je redovna akciza oko pola marke po litri goriva, pa jos toliko ostalih nameta plus PDV, kako je moguce, s obzirom kako se malo ulaze u puteve da ste nasledili dugove i da bez kredita ne mozete ulagati? Zasto nam trebaju te autoceste, ako ne mozemo kroz ovolike namete izgraditi nista? Ne mozete Vi nama prosipati pricu o MMF-u kao da su oni odgovorni za unistavanje standarda gradjana i za namete na egzistenciju, nije narod niko pitao ni kada ste pravili aranzman, a u javnosti ste pricali o smanjenju i rezovima u javnoj potrosnji,a ne o novim zahvatima od gradjana. Pozovite na odgovornost direktore i ministre na svim nivoima, naplatite od njih stetu, ako su plate ugovorene, menadzerske, onda ih isplacujte u skladu sa rezultatima, smanjite broj zaposlenih za bar 30% na svim nivoima, broj sluzbenih vozila, naknade po dva osnova za istu stvar, ukinite nepotrebne agencije, komisije itd. Redukujte broj Kantona ili ukinite ministarstva nepotrebna u svakom od njih, neka budu na nivou entiteta. Imate samo na kutiji cigareta, najjeftinijoj 2.5KM u budzet, zamislite koliko mjesecno po tom osnovu svaki pusac doprinese budzetu, pa puta broj pusaca!? Svedite davanja u FBIH na nivo u RS pa cete vidjeti ustede,a da tamo to ne bi proslo mirno kao u RS ovde ce sve dati samo da usrece Milorada da mu ne ukinu njegovu, ponavljam njegovu RS. On uzima helikopter od 15 miliona na kredit,a toliko duguje poljoprivredi za tamo neku proslu ili pretproslu godinu, sto ne kupi od dividende iz javnih preduzeca npr.Nikole Tesle? Aerodroma Trebinje? Hidrocentrala? Fabrike cementa u Kozarusi? Od koncesija? Ili najveceg budzeta predsjednika na balkanu ukljucujuci i drzavne...a da to je dzeparac za humanitarni rad nase Marije Tereze

ODGOVORITE
Name

RE

13.05.2017 09:33

Sve je na mjestu osim kvalifikacije "ratni zločinac", to treba sud presuditi a ne treba biti mit i izmišljeni razlog za SNSD opstrukcije.

Name

djikan

13.05.2017 07:54

Kako se Šefik brine za razvoj i ekonomiju i putnu infrastrukturu.cccc.ludilo.

ODGOVORITE
Name

Petar Veliki

13.05.2017 07:57

Fukare mi da vracamo kredite radi vasih bahanalija, puu bando lopovska. Mutavi narod cuti zato ga treba j...ti

ODGOVORITE
Name

Refa

13.05.2017 08:34

Hocemo Referendum o akcizama!!!

ODGOVORITE
Name

Roki

13.05.2017 08:36

Pa to je bar kako samo da snsd bude protiv odmace szp biti za i Problem rijesen

ODGOVORITE
Name

vektor

13.05.2017 08:41

Vratite sto ste do sad opljackali, i svi krediti su odmah vraceni.

ODGOVORITE
Name

vaga

13.05.2017 08:45

A sto MMF ne predlozi smanjenje plata politicarima na 1500KM? Ionako samo mlate praznu slamu, i zavadjaju narod.

ODGOVORITE
Name

zenica

13.05.2017 08:48

Dzafere sjetim ti se najmilijih ako usvojite ovo.Koja si ti podguzna buha ridzobradog to je nevidjeno.Treba na Vas hajku pa po kratkom.Sta briga bolan nekog za autoput u Krajini i Zapadnoj Bosni kad se nikad nece voziti njime.Ma m...

ODGOVORITE
Name

Re

13.05.2017 10:15

Panika je velika u SDA mafiji jer svijesni su da im je kraj.HDZ je na koljenima (Vise i ne spominju HDZ vec se kriju iza HNS).Dodik je bivsi.Jedino im preostaje kakav sukob da izazovu(sto bi licno volio jer tek tad bi bilo ganje sa politicarima).Od MMFa nema nista jer ko god bi glasao gubi poziciju na izborima.Ostalo im je da palamude o izbornom zakonu al i tu je zid.

Name

goran

13.05.2017 09:41

Moze bando ali kada minimalna plata u proizvodnji bude barem u visini potrosacke korpe a dotad pop..... Je.. vas onaj ko vas izabra i Bog koji vas drzi.

ODGOVORITE
Name

siniša blagojević

13.05.2017 09:50

Usvajanjem akciza na gorivo od 15 feninga je opravdavajuča,samo nezznam jeli to važi samo za federaciju BiiH ili za cijelu teritoriju BiH?

ODGOVORITE
Name

Borac rs

13.05.2017 10:03

Ukinite svoja primanja pa ce biti para za vracanje dugova. Vi ste kredite uzimali da bi uredno primali astronomske plate I privilegije raznih vrsta , a narod da vam vraca STOKO.

ODGOVORITE
Name

gradjanin

13.05.2017 11:36

Zasto mi otplacujemo tudje kredite..moj kredit placam ja sam.

ODGOVORITE