Rovito stanje na Balkanu

Bosna i Hercegovina treba iskoristiti pobjedu Emanuela Makrona u Francuskoj i vjerovatni daljnji ostanak Angele Merkel na vlasti kako bi Evropu navela da se vrati svojim obavezama i pomogne u konačnom oblikovanju funkcionalne države.  Evropska unija ima moći koje konačno ponovo treba početi koristiti ne samo u BiH nego i na Balkanu. Jer, bez mirnog Balkana nema mirne Evrope, smatra nekadašnji visoki predstavnik za BiH Pedi Ešdaun.

Bosna i Hercegovina 12.05.2017 | 10:37
Rovito stanje na Balkanu
U razgovoru za „Dnevni avaz" on upozorava da je stanje na Balkanu sve rovitije i da se mora iskoristiti francusko-njemačka osovina za rješavanje problema u ovom regionu.

- Nije problem u Dejtonu. Njemu je rok trajanja prošao To je davno iza nas. Priča o Dejtonu 2, jednostavno, nije potrebna. U Evropi se pojavljuju neki koji pričaju o novoj berlinskoj konferenciji. Kategorički sam protiv toga, a i ne mislim da bi se novo crtanje granica u Evropi uopšte i moglo desiti. Mi, Evropljani, imamo instrumente, samo ih trebamo početi koristiti - kaže Ešdaun.

Naglašava da bi mogao svašta prigovoriti nesposobnim bh. političarima, ali je njegova oštrica nezadovoljstva, ipak, usmjerena na institucije EU i, posebno, bivšu visoku predstavnicu za spoljnu politiku i sigurnost Ketrin Ešton. Ona nije iskoristila mehanizme koje je imala na raspolaganju kako bi stvari u BiH išle svojim prirodnim tokom.

- Niko ne govori o bonskim ovlastima. One trebaju biti na raspolaganju samo u krajnjoj nuždi. Nemar EU doveo je do produbljenja problema na Balkanu. Svi su mislili da ćemo probleme imati na Kosovu, ali se vidi da su Makedonija i BiH bure baruta na Balkanu. U vašoj zemlji EU ima toliko instrumenata moći, ali ih ne koristi, i to se mora promijeniti. Stanje u Evropi nakon izbora u Austriji, Holandiji, Francuskoj, uskoro i u Njemačkoj, iza nas ostavljaju jedan period nesigurnosti i vrijeme je da se EU vrati na Balkan i sredi stanje - ističe bivši visoki predstavnik.

On očekuje da bi se neke konkretne aktivnosti na tom planu mogle vidjeti već najesen ove godine.

- Ne mislim da će se čekati ishod izbora za Evropski parlament krajem 2019., radiće se mnogo brže. Vjerujem da će tako biti - precizira nekadašnji visoki predstavnik.

On se nada i da će se Berlinu i Parizu priključiti London i Hag. Britanska vlada mogla bi „kompenzovati" Brekzit jačom saradnjom sa EU na planu sigurnosti i spoljne politike, a u svemu je potrebna holandska odlučnost i preciznost.

- Kada se sve to sklopi, a sve upućuje na takav razvoj događaja, konferencija o Balkanu naredne godine u Londonu bila bi zaokružen proces na proces na kojem će se staviti pečat i na daljnji tok regiona koji je proteklih više od stotinu godina preokupirao pažnju Evrope i svijeta ratovima i nestabilnostima. Mogli bismo se, i dakle, nadati mirnijem razdoblju - zaključuje Ešdaun.

(Fena)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Aco

12.05.2017 08:43

E moj Pedi.S ovakvim narodom nepismenim,nikada se mi budala od politicara necemo rjesiti.

ODGOVORITE
Name

BL

12.05.2017 08:52

Е само још ти фалиш...

ODGOVORITE
Name

Petar strašni

12.05.2017 09:45

Zar je ovaj metuzalem ziv.

Name

mm

12.05.2017 10:43

Jest,nažalost.

Name

Kojo

12.05.2017 08:53

Ste je ovo?Ratni zlocinci,ali oni pravi,masovno se vracaju na mjesto zlocina ovih dana.

ODGOVORITE
Name

Istina

12.05.2017 09:01

Ubice se uvijek vracaju na mjesto zlocina!

Name

asdauon dolazi

12.05.2017 09:03

Vrati se jarane narod BIH te rado prima da ocistic BIH od smeca politickog,nacionalistickog.

Name

Xyz

12.05.2017 09:46

Potpuno realan covjek,drugo je to sto nekome ne odgovara realnost I istina.

Name

mm

12.05.2017 10:44

Može se vratiti al mu je mijesto tamo gdje je druge slao i obilazio,matora mrcina.

Name

Piksi

12.05.2017 09:29

Zar on nije davno rekao i uradio najveće gluposti u svom mandatu visokog predstavnika za BiH. Otkud on sada sa nekakvim dobrim namjerama. Što nije pravio blagostanje dok je mogao. Jasno je da je dobro djelo napravio kada je kupio kuću na Jablaničkom jezeru pa bi malo došao da nam opet soli pamet.

ODGOVORITE
Name

Vojkan

12.05.2017 14:54

Pusti covjeka da zavrsi posao