Dan VRS važan za Srpsku

Da i dalje slavi Dan Vojske Republike Srpske (VRS) za Republiku Srpsku je jednako bitno kao i obilježavanje svih ostalih datuma koji se vezuju za nastajanje Republike Srpske, smatra zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić (SDS).

Bosna i Hercegovina 12.05.2017 | 08:45
Dan VRS važan za Srpsku
Jerinić u intervjuu "Nezavisnim" ističe da je to jedan od najbitnijih datuma kako za pripadnike VRS, tako i za cjelokupan srpski narod.

"Naravno, ako budu određeni pokušaji da se nešto zabrani ili ospori, samo se iritira da se još više slavi", poručuje Jerinić.

Smatra da su ove godine ponajviše dignute tenzije i da ne vidi da iko ima koristi od toga.

"Ciljeve ne vidim javno, ali možda neko ima neke skrivene ili tajne. Sigurno je da Treći Republika Srpska pješadijski puk njeguje i baštini tradiciju Vojske RS i kao takav prepoznat je i u zakonu, i kada je formirano Ministarstvo odbrane (MO) BiH. Ima svoju prepoznatljivu ulogu u Oružanim snagama (OS) BiH. Mislim da to štiti identitet jednog naroda u BiH", rekao je Jerinić, navodeći da je siguran da će tako biti i u narednom periodu.

"Naravno da uvijek postoje politike koje osporavaju ili žele da ospore bilo šta što dolazi od nekog drugog i drugačijeg. Mislim da to nije pravi put, te da Dejtonski mirovni sporazum i konstitutivnost sva tri naroda u BiH, kao i kote koje pripadaju svakom narodu u MO BiH, treba da se poštuju i da jedino tako može MO BiH da ide naprijed", rekao je on.

Naglašava da je za Republiku Srpsku bitno da i dalje baštini svoju tradiciju, uključujući i Dan vojske, koji je jednako važan kao i svaki bitniji datum poput 9. januara i ostalih datuma koji se vezuju za nastajanje Republike Srpske.

Po njemu, Dan VRS je jedan od najbitnijih datuma kako za pripadnike VRS, tako i za cjelokupan srpski narod, ako uzmemo u obzir činjenicu da su oni zaštitili narod od pogroma i spriječili da nastane još jedan "Jasenovac", još jedan genocid nad srpskim narodom.

"Svoju ključnu ulogu u nastajanju RS upravo je imala VRS i to treba svi da znaju, pogotovo naraštaji koji dolaze, tako da taj datum treba da bude praznovan najsvečanije", kazao je Jerinić.

(BN)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Indijanac

12.05.2017 07:05

Samo se vi mangupišite, nećete dovijeka. Kompletna planeta vas je sita, nikada niste bili bliži NATO čizmi i pješadiji...

ODGOVORITE
Name

Re

12.05.2017 07:54

Ma kakav NATO zanjih je 5 Korpus penzelin...

Name

kreso

12.05.2017 08:04

Nisi ti indijanac već majmun. Po tekstu vas prepoznajem. I usput da znaš, RUSI dolaze !

Name

kurta i murta

12.05.2017 07:27

Bitno je pope da si se ti domogao fotelje, iako si bio dijete kada se ratovalo, a bivsi borci prevrcu kontejnere?!

ODGOVORITE
Name

pdp

12.05.2017 08:09

Ovo je sinko buduci djeneral ! rovi se po kontenjerima u bugarskoj rumuniji i drugim evropskim drzavama i ako su 100 godina Ispred nas.

Name

nnn

12.05.2017 08:17

Popov stranacki kolega je potpisao ukidanje Vojske Republike Srpske. Gdin Milovan Stankovic je bio Ministar odbrane i on je potpisao ukidanje, danas je zamjenik Nacelnika opstine Teslic!

Name

b.b.

12.05.2017 08:59

A jado jadni bolje bi ti bilo da slavis da ti narod ima sta jesti nego vojske koje samo zla nanose svakome,to je najlakse formirat dok zatreba.

ODGOVORITE
Name

VRS 1992-1996

12.05.2017 13:36

Koliko je vama iz SDS-a važna uloga Vojske Republike Srpske u stvaranju i očuvanju iste, vidi se po izdaji i predaji VRS 2005. godine u Sarajevo, a što je dogovorio tadašnji predsjednik Republike Srpske i SDS-a Dragan Čavić.

ODGOVORITE
Name

Zoran

12.05.2017 23:57

Da.

ODGOVORITE
Name

NAJ SLAVNIJA I CASNIJA VOJSKA REPUBLIKE SRPSKE.

15.05.2017 22:55

Treba Slaviti Vojsku Dan Njenog Formiranja Jerje Spasila Srpskinarod Ocuvala Vekovna Srpska Ognjista I Teritoriju.Daseneponovi Jasenovac Jadovno Prebilovci I Brcanska Malta Zivela VRS I Besmrtni Puk.

ODGOVORITE