Da li marihuana sprečava demenciju?

Marihuana poboljšava proces učenja i pamćenje, otkriveno je u studiji u okviru koje su vršena testiranja na starijim miševima. Slično testiranje biće obavljeno i na ljudima do kraja ove godine.

Zdravlje 10.05.2017 | 09:07
Da li marihuana sprečava demenciju?
Istraživači su dali nisku dozu tetrahidrokanabinola (THC) miševima različite starosti u okviru ispitivanja čiji je cilj bio utvrđivanje uticaja starenja na mozak. Naučnici su testirali pamćenje glodara i otkrili da su stariji miševi koji su primili THC imali podjednako dobro pamćenje kao mladi miševi.

"THC je vratio kognitivne sposobnosti starijih miševa na nivo koji su imali u mladosti. Takođe, sastojci marihuane mogu da se oporave delovi mozga zaduženi za raspoloženje, pamćenje, osećaj bola i slično", rekao je Andras Bilkei-Gorc koji je vodio studiju.

Međutim, kada su naučnici dali THC mladim miševima, oni su lošije obavljali zadatke od onih koji nisu dobili taj sastojak.

"Dejstvo je potpuno suprotno kod mladih miševa", ustanovio je Bilkei-Borc.

Takođe, istraživači ističu da dobijeni rezultati ne znače da starije osobe treba da uzimaju marihuanu, jer se THC mora administrirati isključivo pod nadzorom lekara.

B 92
foto:internet

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

cups

10.05.2017 21:07

Ne sjecam se.

ODGOVORITE
Name

Kad neces...

11.05.2017 18:35

Meni super lezi! Na posao, poslije dobrog keca i bez ikakvih problema obavljam svoje radne duznosti, sa olaksanjem. Sa memorijom nemam problema, dapace. Sve Ok! Ko god kaze sta drugo...nije mu dobro, treba prestati da pusi! P.S. Pusim vise od 30 godina.

Name

mini

12.05.2017 09:42

@kad neces.... Ja isto htjedoh napisati. Do duse, prije posla nikada, ali zato laganica poslije. Nekako, sve ruzne stvari koje su mi se desile, mislim da ne bih pregurala da nije "nje". Hvala joj za sve blagodeti. A ovi sto se zgrazaju su ugladnom oni koji se kljukaju hemijskim preparatima zvanim anitidepresiv. To je puno zdravije :)...biti zombi! Pusim 20ak godina!

Name

Kao i sve

14.05.2017 07:13

Kao i sve.Umjeren u svemu ljekar je sebi.

ODGOVORITE