Praški kafić u kojem se ne plaća ni gotovinom ni karticama

U današnje vreme, koje slobodno možemo da nazovemo digitalnim, kafane i dalje rade. Kafa se pije, a jedan kafić u Pragu odlučio je da uvede sasvim drugačiji način plaćanja.

  • Magazin
  • Putovanja


Kada idete u Paralelni Polis u deo grada Holešovice, ne morate da nosite novčanik jer tamo naručeno piće možete da platite Bitkoinima.

Zapravo, novčanik vam i ne treba, jer je jedino sredstvo kojim možete da platite isključivo spomenuta kripto-valuta.
Kafić je osnovao anarhističko-etički kolektiv hakera (tako se sami nazivaju) Ztohoven, pa možda ne čudi što prihvataju spomenutu kripto-valutu jer su mnogi uvereni da je budućnost upravo u njoj.

Konobarica Alžbeta Svodobova ugradila je u šaku implantat povezan s Bitkoinom, pa nigde ne ide bez svog virtualnog novčanika.

Ona objašnjava da je cilj približiti Bitkoin običnim ljudima, i da kafić nije za hakere, već prvenstveno za edukaciju ljudi o raznim oblicima plaćanja koji će sutra možda zameniti postojeće.

Vi ne morate da imate nikakav čip, a ako ne znate gde da kupite Bitkoine, to možete da učinite na samom ulazu u kafić, gde se nalazi Bitkoin konverter.

Nakon toga vam preostaje samo da sednete, naručite omiljeno piće i platite ga ovom virtualnom valutom, čija je vrednost u međuvremenu došla do priličnih visina.

KOMENTARI2
POŠALJITE PORUKU

cups

10.05.2017 22:43

A ko placa porez ? Skopca virtuelnu ruku u poresku upravu i oni otkinu koliko im treba ? Kako nabavlja robu ? Da im bitkona za 20 kg kafe, a ovi to odnesu fino u Brazil onome sto rmpaci po cijeli dan na plantazi kafe i fino mu plate u Bitkoinima, a ovaj opet umire od srece :)

Pa opet smo na početku! Robna razmena. Sve ovo do sada je bilo uzalud.

Početak

31.07.2017 03:42

Razvoj: NEST387

© Aleksandar Kamenjašević 2016.
Sva prava zadržana.