Žalfija - najljekovitija biljka na svijetu

Travari će skoro uvek među najbolje lekovite biljke uvrstiti žalfiju. I po najstrožim kriterijumima, ona može slobodno da ponese titulu najlekovitije biljke na svetu.

Zdravlje 09.05.2017 | 07:56
Žalfija - najljekovitija biljka na svijetu
Žalfija, kadulja ili latinski Salvia officinalis (od glagola salvare - spasiti ili lečiti) od pamtiveka se koristi za lečenje skoro svake bolesti.

Moderna nauka dokazala je da žalfija ima antibakterijsko i antigljivično dejstvo. Smiruje, osvežava i okrepljuje, pomaže protiv bolova i visoke temperature, može da snizi nivo glukoze u krvi, što je čini korisnom kod dijabetesa.

Nedavno se pokazalo da žalfija poboljšava pamćenje i deluje protiv Alchajmerove bolesti.

Praksa je dokazala da odlično pročišćava krv i jednako dobro pomaže kod izbacivanja sluzi iz organizma. Povoljno deluje na cirkulaciju, protiv krvarenja i upala.

Zbog jakog antiseptičkog dejstva, koristi se u lečenju afti, neugodnog zadaha, problema sa grlom i krajnicima, karijesa i zagnojenja desni. Ako imate takve probleme – grgoljite čaj od žalfije.

Žalfija deluje protiv učestalih povraćanja i proliva, a bolje nego bilo koja druga biljka pomaže radu creva i želuca.

Povoljno deluje na ženske tegobe. Poboljšava tonus materice, deluje antigljivično, pomaže kod regulisanja menstruacije, uspostavlja hormonsku ravnotežu i sprečava tegobe menopauze.

Žalfija pomaže i radu bubrega i sprečava nastanak edema.

B 92
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Igor Banja Luka

09.05.2017 13:13

Kod vas svaki drugi dan nova biljka izadje najljekovitija na svijetu

ODGOVORITE