Najbolji i najgori gradovi svijeta prema kvalitetu života

Na Mercerovoj listi, koja rangira gradove sveta prema indeksu kvaliteta života, prvo mesto, već osmu godinu za redom drži Beč, dok se na poslednjem mestu ponovo našao Bagdad.

Putovanja 09.05.2017 | 07:50
Najbolji i najgori gradovi svijeta prema kvalitetu života
Na listi najboljih gradova za život, među 231 gradom, Zagreb, drugu godinu uzastopno zauzima 98. mjesto. Ljubljana se nalazi na 76. mestu, Beograd je 138, dok Sarajevo drži 159. poziciju.

Beč je ponovo najbolji zbog svoje jake kulturne scene, kvalitetnog zdravstva, umerenih cena stanovanja i jeftinog gradskog prevoza. Na drugom mestu je Cirih, treći je Ouklend, četvrti Minhen, a peti Vankuver. U Top 10 su i Diseldorf, Frankfurt, Ženeva, Kopenhagen i Bazel.

Veliki svetski centri nisu ni u prvih 30. Pariz je na 38. mestu, London je 40, Njujork na 44, a Tokio je 47. mestu.

Gradivi se rangiraju na osnovu četrdesetak različitih faktora kao što su: politička stabilnost, infrastruktura, zdravstvena zaštita, obrazovanje, stepen kriminala, mogučnosti za rekreacija, kulturna ponuda, prirodna okolna...

Od azijskih gradova najviše je rangiran Singapur, na 25. mestu, a od američkih gradova San Francisko koji se našao na 29. poziciji. U Africi najprijatniji grad za život je južnoafrički Durban, na 87. mestu.

Pet najgorih gradova za život su Kartum (Sudan), Port o Prens (Haiti), Sana (Jemen), Bangui (Centralnoafrička Republika) i Bagdad (Irak).

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar