Prvenac Botasa, Hamilton bez podijuma u Sočiju!

Vozač Mercedesa Valteri Botas trijumfovao je na Velikoj nagradi Rusije i tako stigao do prve pobede u karijeri.  Prva, pa kozačka pobeda za Valterija Botasa na VN Rusije! Podijum u Sočiju nije video Hamiltona, ali zato jeste Fetela i Rajkonena koji su Botasovom munjevitom reakcijom prokockali prednost startnog grida još na početku trke u Sočiju

Ostali sportovi 30.04.2017 | 19:00
Prvenac Botasa, Hamilton bez podijuma u Sočiju!
Botas je trku u Sočiju završio za nešto manje od sekunde od drugoplasiranog Sebastijana Fetela, dok je treće mesto na podijumu osvojio Kimi Raikonen.

27-godišnji momak iz Nastole je već u ranoj fazi trke pretekao dvojac iz Ferarija koji je startovao sa prve, odnosno druge pozicije i tako stigao do najvećeg uspeha u dosadašnjoj karijeri.

Botas se do sada 11 puta peo na postolje, samo jednom kretao sa pol pozicije, a u Sočiju je došao red da podigne pobednički pehar. Osim njegovog trijumfa, vikend u Rusiji obeležio je slab nastup Luisa Hamiltona – Britanac je grešio na treninzima i kvalifikacijama, pa će morati da se zadovolji četvrtim mestom.

Međutim, borba za šampiona nije bila toliko jednosmera jer je Nemac u bolidu Ferarija pretio do nekoliko krivina pred kraj, ali nije imao dovoljno vremena da pretekne Botasa. Koštao ga je nešto slabiji start i nije bilo dovoljno ni to što je u poslednjih dvadesetak krugova stizao rivala iz Mercedesa.

S druge strane, Botas je u svom 82. nastupu ostvario san u Formuli 1, poništivši malu grešku prilikom odlaska u boks.

Već na startu trke vozač Meklarena Fernando Alonso morao je da odustane zbog kvara bolida, a Botas je pretekao Ferarije i pobegao im.

Posle Hamiltona, prvih deset u Sočiju kompletirali su Maks Ferstapen, Serhio Peres, Esteban Okon, Niko Hulkenberg, Felipe Masa, Karlos Sains junior.

Ni Fetel neće biti nezadovoljan rezultatom u Sočiju jer je stigao do 86 bodova u generalnom plasmanu i uvećao prednost nad Hamiltonom koji ima 73. Na trećem mestu je današnji šampion sa 10 bodova manje od klupskog kolege.

Što se tiče konstruktora, Ferari je pretekao Mercedes i ima 102 boda, tri više od najvećeg konkurenta.

Šampionat Formule 1 nastavlja se za dve nedelje kada je na programu Velika nagrada Španije na legendarnoj "Katalunji".

Blickrig, kockarska partija Valterija Botasa donela je prvo zlato, odnosno podijum Fincu koga je do cilja proganjao Sebastijan Fetel u pratnji Kimija Rajkonena. Uzbuđenje je možda nedostajalo na sredini trke, ali je zato bilo jako lepo videti stojičko nastojanje Mercedesovog vozača da upotrebom DRS-a u poslednjih 10. krugova sačuva vlasništvo nad VN Rusije. Uspeo je u tome, pa su mu se na podijumu pridružili već pomenuti Sebastijan Fetel i Kimi Rajkonen. Luis Hamilton je stigao četvrti.

Start trke u Sočiju, u to nema nikakve sumnje pripao je Valteriju Botasu. Mercedesov vozač jednostavnim manevrom obišao ukopanog Kimija Rajkonena, a zatim i Sebastijana Fetela koji je na ovaj način prokockao pol – poziciju. Na sreću Ferarijevih takmičara, Kimi Rajkonen je nekako odbranio poziciju koja je visila o koncu u prvoj krivini VN Rusije. Luis Hamilton nije uspeo da ga obiđe, a borbu na startu trke je definitivno suspendovao udes Renoa i Hasa, odnosno bolida Džolijana Palmera i Romana Grožana kada je na stazu izašlo vozilo za bezbednost.

Nakon letećeg starta, poredak je ostao nepromenjen. Vodeći je i dalje bio Valteri Botas, drugi Sebastijan Fetel, a za njima su išli Rajkonen i Hamilton. I, to bi bilo sve važno za početnu fazu VN Rusije, uz pogled u retrovizor zbog vesti koja glasi da Honda ponovo nije podržala Frernanda Alonsa. Meklaren je ostao na stazi u krugu za zagrevanje, a bolje nije prošao ni Danijel Rikardo iz Red Bula koji je zbog problema sa kočnicama odustao još u šestom krugu.

Nakon svega, krenula je serija poseta boksu. Ipak, zamena pneumatika nije bila prelomna tačka VN Rusije, pre svega zbog sjajno obavljenog posla Valterija Botasa na startu trke. Skuderija Ferari je doduše imala taktiku koja je obećavala dobre performanse za Fetela i Rajkonena koji je u jednom trenutku poslao zanimljivu poruku u boks.
„Kakako mi možemo da budemo iza Botasa“, rekao je Finac, a pohvale idu celom timu iz Maranela koji je pneumatike Sebastijana Fetela zamenio tek u 35. krugu VN Rusije.

Konačno, bitno je reći da su iza četvrtoplasiranog Hamiltona krz cilj prošli Maks Verstapen u Red Bulu, a zatim Serhio Perez i Estaban Okon. Osmo mesto pripalo je Hulkenbergu, deveti je Filipe Masa, a deseti Karlos Sajnc.

Konačno, ocena trke u Sočiju mogla bi biti osrednja. Očekivalo se možda nešto više stvarne, a ne taktičke bitke Ferarija i Mercedesa. Ipak ne možemo reći da je u ključnim momentima i nje nije bilo. Crta zadovoljstva podvlači se pod uzbudljivim startom i sjajnom poterom za Valterijem Botasom u finišu trke. Pobednik pored podijuma zaslužuje i najvišu ocenu. Uz njega za pohvalu je i junačko držanje Sebastijana Fetela u finišu, ali bi na njegovu dušu svakako mogao da ide minus zbog prokockane pol – pozicije. Sa druge strane, Kimi Rajkonen je ipak nekako izvukao podijum, a da je mogao bolje, mogao je, baš kao i Luis Hamilton koji nije pokazao dobro znan tempo i veštinu vožnje na stazi koju je do danas držao u malom džepu.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar