Predstavljamo šampiona: Ko je Džošua?!

Zidar i robijaš koji bi podelio pivo sa Obamom! Upoznajte prvaka sveta u boksu koji je prebio Vladimira Klička. . .

Ostali sportovi 02.05.2017 | 00:00
Predstavljamo šampiona: Ko je Džošua?!
Entoni Oluvafemi Olaseni Džošua. Kraće - Femi. Jasnije - prvak sveta u boksu, vladar IBF, WBA i IBO kategorije. Najkraće - pobednik. Malo duže - potpuno "lud" pobednik. A, realno, takav moraš da budeš da bi ušao u ring, između konopaca odakle nema bežanja, i da se tučete sa junakom kakav je Vladimir Kličko? I dovoljno snažni da ga dva puta oborite i pobedite u 11. rundi.

Ko je i kakav je život imao Entoni Džošua?

Rođen je u Votfordu, ali vuče korene iz Nigerije. Majka mu je iz te afričke zemlje, a on je svoje detinjstvo proveo na Crnom kontinentu. Vratio se sa sedam godina u Britaniju i počeo da ide u školu i zanima za sport.

Pre svega bavio se fudbalom i atletikom, a sa 13-14 godina trčao je 100 metara za 11,6 sekundi. Već tada se videlo da se radi o izuzetnom telu. Koje će, kasnije se ispostavilo, lomiti rebra i razbijati arkade na najvišem svetskom nivou.

Počeo je da se bavi boksom sa 18 godina, a odbio je 50.000 funti kako ne bi postao profesionalac i da bi mogao da učestvuje na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. Osvojio je zlato.

"Bilo mi je lako da odbijem taj novac. Nisam počeo da se bavim sportom zbog novca, već da bih osvajao medalje", rekao je tada Džošua.

U profesionalnom boksu oprobao se prvi put 2013. godine. Od tada pa do danas samo je znao za pobede. U decembru 2015. postao je prvak Velike Britanije po prvi put. Sve ostalo je istorija. Postao je vladar IBF kategorije 9. aprila u O2 Areni, a na Vembliju je tukao velikog Klička.

Ipak, postoje stvari koje se vezuju za Džošuu, a koje nisu strogo vezane za ring. Zato ovo nije samo obična priča o tamnoputom borcu koji je uspeo.

Pre nego što je postao bokser bio je zidar. Od malena ga je zanimao šah i voleo je da čita, pa je na taj način unapređivao taktički deo svog umeća.

A pored knjiga, upoznao je i zatvor, 2009. godine bio je u zatvoru u Redingu. Završio je tamo zbog "tuča i ostalih ludih stvari". Kada je izašao, morao je da nosi elektronsku nanogicu.

U martu 2011. policija ga je zaustavila zbog brze vožnje, pa kod njega našla kanabis sakriven u torbu u automobilu. Optužen je za posedovanje sa namerom prodaje, što vuče maksimalnu kaznu od 14 godina robije. Suspendovan je iz boksa i optužen na 12 meseci društveno korisnog rada i 100 sati neplaćenog posla zato što je priznao krivicu pred Kraljevskim sudom.

Inače, iako boksuje za Veliku Britaniju, nikada nije zaboravio Nigeriju. To pokazuje i tako što ima istetoviranu Afriku na desnom ramenu gde je obeležena Nigerija.

Uspeo je i da pobedi čuvenog dugoprugaša Mo Faraha na 100 metara.

Kada su ga pitali sa kime bi podelio pivo, rekao je - sa Barakom Obamom.

A na pitanje o omiljenom albumu, istakao je da je to "Obogati se ili umri pokušavajući".

Uspeo je i u tome. Od sinoć je bogatiji za 15.000.000 funti.



Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar