Analiza: Vembli - Džošua vs Kličko za dominaciju svijetom!

Najpoznatiji stadion na svetu Vembli biće domaćin bokserskog spektakla kada će se u ringu naći budućnost ovog sporta Entoni Džošua i odlazeća prošlost četrdesetjednogodišnji Vladimir Kličko.

Ostali sportovi 29.04.2017 | 19:45
Analiza: Vembli - Džošua vs Kličko za dominaciju svijetom!
Pred 90.000 gledalaca Britanac će u subotu od 23 časa braniti IBF trofej i boriti se za IBO i WBA super titule, dok će Ukrajinac pokušati da vrati izgubljeno u novembru 2015. godine kada je poražen od Tajsona Fjurija.

Godinu dana nakon izgubljene borbe, Svetska bokserska asocijacija saopštila je da će se Entoni Džošua i Vladimir Kličko boriti za IBF, WBO i WBA titule na proleće 2017, ukoliko Britanac odbrani IBF pojas protiv Amerikanca Erika Moline.

Desetog decembra 2016. godine Entoni je nokauotirao Molinu u trećoj rundi i tako zvanično zakazao duel sa legendom ove “plemenite veštine“.

Gde je u ovoj priči Tajson Fjuri?

Ako ste mislili da smo zaboravili samoprozvanog “Kralja cigana“, varate se.

Posle najvećeg trijumfa u karijeri 29. novembra 2015. godine, kada je jednoglasno pobedio Klička, Britancu su kola krenula nizbrdo, a nizale su se afere jedna za drugom.

Okarakterisan je kao seksista i homofob, izjavom da je ženi mesto u kuhinji i "na leđima“, kritikovavši usput homoseksualce i abortus.

Potom je u više navrata izbegavao revanš mečeve sa Kličkom, izjavljujući da nije fizički spreman. Dvadesetdevetog novembra prošle godine, borba je trebalo da bude održana u Mančesteru, ali je Fjuri dva meseca ranije zbog loše pripremljenosti otkazao, da bi potom dan kasnije od ove odluke bio pozitivan na kokain.

Britanski bord za kontrolu boksa oduzeo je licencu Britancu zbog istrage po pitanjima dopinga, a Fjuri je nedugo pre toga napustio titule u verzijama WBO, WBA i IBO, dok mu je IBF pojas oduzet još ranije jer ga nije branio.

U euforiji velikog spektakla, Fjuri se u četvrtak javio putem instagrama, na kojem je najavio da se vraća “po ono što mu pripada“.

Nešto što dugo nismo videli – veliki respekt između dva borca

Prethodne velike borbe između takmičara obilovale su negativnim rečima i “pretnjama“ na društvenim mrežama i zvaničnim konferencijama za štampu.

Međutim, ovoga puta dva borca dosta su sudržana u takvim komentarima, a šta više imaju veliku dozu poštovanja jedan prema drugom.

“Od prvog do poslednjeg zvona te noći bićemo neprijatelji, ali ćemo pokazati svetu, da iako je boks nasilan sport pod pravilima, možemo da se ponašamo respektabilno jedan prema drugom pre i posle borbe. Poštovanje nikada neće biti izgubljeno“, rekao je Kličko.

Bivši šampion u superteškoj kategoriji izjavio je i da Džošua još nije osetio ukus poraza i da će mu rado pomoći u tome.

Sa druge strane, Britanac upozorava da je boks nepredvidiv sport, pa je tako sve moguće u subotnjem meču.

“Borba bi mogla da bude laka. Mogao bih da izađem u ring i uhvatim ga u spavanju i onda sledi 'bum!'. Međutim, isto tako moja eventualna sledeća borba mogla bi da bude okarakterisana kao laka, a ja da budem uhvaćen i pobeđen“, oprezno je kazao Britanac.

Najslabija strana Klička – koncentracija

Ukrajinski bokser ostvario je tokom karijere duge više od 20 godina, 53 nokauta čime je za jedan prestigao legendarnog Džoa Luisa, dok ima devet više od Majka Tajsona.

U 2013. godini tokom borb protiv Aleksandera Povetkina, tadašnjeg akutelnog svetskog šampiona u superteškoj kategoriji, Kličko je u četiri navrata oborio ruskog boksera na pod. Povetkin je izdržao do kraja, a sudije su logično presudile u korist Ukrajinca.

Međutim, Kličkova nesalomivost padala je četiri, pošto je u karijeri poražen od Rosa Pjuritija 1998., potom Korija Sendersa 2003., Lamon Brustera godinu dana kasnije, a poslednji izgubljen meč usledio je protiv već pomenutog Tajsona Fjurija.

Ukrajinac je tako pokazao da svako ima dobre i loše strane, a njegov rođeni brat Vitalij smatra da je Kličkova najslabija strana – koncentracija.

“Niko nije savršen. Svi imamo jače i slabe strane. Vladimirova slaba je koncentracija”, rekao je Vitalij.

“Koncentracija ga je koštala titule protiv Fjurija. Ukoliko bude koncetrisan 100 posto, Džošua neće imata nikakve šanse. Vladimir razume da je ovo borba njegovog života”, završio je bivši šampion teške kategorije.

“On je opsednut, a ja siguran u sebe”

Tokom 2014. godine Džošua je posetio Kličkov kamp u kojem sparingova sa Ukrajincem kako bi mu pomogao da spremi za borbu sa Bugarinom Kubratom Pulevim, koji je Kličko na kraju dobio.

Olimpijski šampion iz Londona, smatra je prošlo dosta vremena od kada su se njih dvojica susreli i da je sada potpuno drugi borac.

“Drugačija sam osoba sada. Trenutno se nalazim u poziciji u kojoj je on opsednut da me pobedi, a ja sam veoma siguran u sebe. Nisam borac iz teretane. Ukoliko se ja oslonim na njegove godine, a on na sparing koji smo imali pre tri godine, obojica ćemo proći loše”, rekao je Britanac, a potom i dodao.

“Boriće se protiv mladog lava, koji je proučio igru. Želim dag a učinim da izgleda kao novajlija”, kazao je IBF šampion.

Fjuri: Previše rano za Džošuu

Trener Tajsona Fjurija, Peter, rekao je za BBC radio da je za Entonija Džošuu verovatno još rano za ovakav meč.

“Mislim da je previše rano za Džošuu. Njegove bokserske veštine nisu još na zadovoljavajućem nivou. Suviše slabo se brani, posebno vilicu. Na svetskom nivou, ne možeš biti otvoren toliko”, rekao je Fjuri.

Bivši šampion srednje teške kategorije Karl Froh koji je pobedio Džordža Grouva 2014. godine na Vembliju smatra da će na Džošuu dosta uticati ambijent.

“Mislim da će Džošua biti nervozan. Vembli će biti jedan od razloga i mislim da mu neće pomoći, već obrnuto. Neće uživati, kao što sam ja jesam, pre svega jer je veliki pritisak na njemu, zbog očekivanja javnosti”, rekao je Froh.

“Ovo je prvi pravi test za njega na svetskom nivou. Boriće se protiv veteran koji zna da udari, da se brani i izmake kako bi “preživeo” u teškom trenutku”, završio je Karl Froh

“Srce uz Džošuu, glava uz Klička”

Šampion WBC superteške kategorije Diontej Vajdler pratiće pomno spektakl na Vembliju, a kako kaže – srcem će biti uz Džošuu.

“Moje srce će biti uz Džošuu, ali glava ide uz Klička. Mislim da će iskustvo igrati veliku ulogu. Sa iskustvom koje ima, prošao je mnoge stvari u karijeri i biće mu lakše kad se ponovo susretne sa njima, kazao je Vajdler.

Vajdler kao i većina sumnja u spremnost Ukrajinca, pa se pita da li će Kličko moći dovoljno brzo da odreaguje u nekim situacijama.

“Da li će moći da povuče okidač? Da li vaše telo može da odreaguje brzo, onoliko koliko biste želeli? To je jedina stvar u vezi Klička. Nekada su godine samo broj i važno je jedino šta vam je u glavi”,

Borba zahvaljujući Kličku dobija i humanitarnu stranu

Ukrajinski bokser došao je na sjajnu ideju, pa će tako borba osim takmičarskog značaja poprimiti i humanitarnu stranu.

Kličko je na USB snimio svoje predviđanje borbe protiv Entonija Džošue, koji će mu biti zašiven za mantil koji će nositi do ringa.

Posle meča, mantil će biti stavljen na aukciju kako bi se skupio novac u dobrotvorne svrhe.

"Na ovaj uređaj sam prošle nedelje snimio video sa mojim predviđanjem. Uređaj će biti zašiven u moj ogrtač", kazao je Kličko, a preneli su britanski mediji.

Ukrajinac je rekao novinarima da ga posle meča ne pitaju šta je na USB-u i da će pobednik aukcije biti jedina osoba koja će moći to da vidi.

Očekuje se rekordna zarada – oko 50 miliona funti

Prema navodima ostvrskih medija borba između Džošue i Klička oboriće sve finansijske rekorde, pošto će ukupna zarada od duela biti preko 50 miliona funti.

Dvadesetsedmogodišnji bokser zaradiće 15 miliona ma šta uradio u borbi, dok je prihod Vladimira Klička još nepoznat.

Cifra od potencijalnih million i po prodanih PPV-a (Pay-per-view) donosi gotovo 17 miliona funti, RTL plaća oko četiri miliona, HBO i “Showtime” 1,5 miliona, zarada od ulaznica još nije tačno poznata, ali previđa se da će biti oko deset miliona funti.

Tri miliona dolaze od sponzora, prodaje robe i TV prava iz ostalih zemalja, a kada na to dodamo zarede boksera, prelazise cifra od 50 miliona funti.

Svakako nas očekuje duel odlazeće prošlosti, Vladimira Klička, i budućnosti -Entonija Džošue. Od 23 časa pred 90.000 gledalaca na Vembliju - najpoznatijem stadionu na svetu, dobićemo novog šampiona superteške kategorije.

Ma ko pobedio na kraju, vrlo je verovatno da će ovo biti jedna od poslednja profesionalnih borbi Vladimira Klička, s obzirom da ima 41 godinu – poređena radi, njegov brat Vitalij penzionisao se u 42. godini.

Vladimir Kličko – 25. mart 1976, Semipalatinsk

198 cm, 205 cm raspon ruku

68 pobeda, 64 pobede, 53 nokauta

zlato – OI Atlanta 1996.

srebro – 1996. EP Velje

Entoni Džošua – 15. oktobar 1989, Votford

198 cm, 208 cm raspon ruku, 113 kg

18 mečeva, 18 pobeda, 18 nokauta

zlato – OI London 2012.

srebro – SP Baku 2011.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar