Imperija sprema novi udarac!

Gazprom pravi još jedan moćan klub i sve ide brzo i lako! Ruski gigant se ne zaustavlja.

Ostali sportovi 02.05.2017 | 12:45
Imperija sprema novi udarac!
Ruski energestki džin Gazprom sprema novu veliku investiciju u domaći sport koja bi trebalo da donese rezultate i na međunarodnoj sceni. Imperija iz Sankt Peterrburga je rešila da napravi moćan odbojkaši klub koji će biti među najjačima u Ebvropi.

Podsetimo, Gazprom već u vlasništvu ima fudbalski klub Zenit koji je beležio vrhunske rezultate na domaćoj i internacionalnoj sceni. Potom su u leto 2014. godine ušli i u košarku osnivanjem Zenita koji je ligaški deo sezone u VTB ligi završio na drugom mestu. Gazprom je gazda i u hokejaškom klubu SKA koji je pre dve godine postao šampion KHL lige.

Sada je došao red na mušku odbojku... I pravljenje novog kluba pod imenom Zenit. Zahvaljujući političkoj volji lokalnih čelnika i finansijskim sredstvima Gazproma.

Odbojka u Sankt Peterburgu ima tradiciju. Lokalni klub Avotmobilist je u SSSR bio trostruki prvak, a kasnije i dvostruki prvak Rusije. Ali početkom ovog veka, usledio je strmoglav pad Avtomobilista kada je ostao bez finansijske pomoći generalnog sponzora, pivare Baltika. Bilo je posle toga ponuda da klub dobije sponzorstvo, ali da promeni ime i odrekne se istorije. Nisu pristali na to, pali u treći ligu i sada su konačno pirhvatili ponudu Gazproma da promene ime u Zenit i postanu sila na ervropskom nivou. To znači i da će morati da se odreknu tradicije i svih dosadašnjih trofeja jer kreću od nule.

Zenit će naslediti Avtomobilistovu školu odbojke i infrastrukturu. Mada aktuelna hala u Akademiji Platonov sa 500 sedećih mesta ne zadovoljava ambicije Gazproma. Zenit će se najverovatnije preseliti u modernu dvoranu koja će biti izgrađena do 2019. godine i koju će deliti sa odbojkašima Dinama i košarkašima Zenita.

Pošto su temelji funkcionisanja postavljeni, Zenit će posle toga morati da kupi status ruskog prvoligaša, kako se ne bi dve godine probijao kroz trećeligaški i drugoligaški rang Rusije. I to je dogovoreno. Liga se širi na 15 klubova, a status prvoligaša će Zenitu prodati Dinamo Kubanj. Klub iz Krasnodara je rešio da se fokusira samo na žensku sekciju koja je uvek i bila prioritet. Odbojkašice Dinamo Kubanja su prethodnih godina osvajale tofeje, a odbojkaši su se borili za opstanak.  

Gazprom već ima iskustva sa odbojkom, pošto je najveći sponzor ovog sporta u Rusiji. U sledećoj sezoni će Gazprom biti glavni finanijser čak četiri kluba u muškoj odbojci, elitnog ranga takmičenja u Rusiji. Gazprom sponzoriše Fakel iz Novog Urengoja, zatim Gazprom Jugru iz Surguta i verovatno najjači tim Evrope - Zenit iz Kazanja! Ovaj Zenit je u poslednjih pet godina tri puta bio prvak Evrope i sedam puta prvak Rusije u minulih osam godina. Za Zenit iz Kazanja igraju neki od najboljih igrača sveta. Do 2008. se ovaj klub zvao Dinamo, a tada je promenio ime u Zenit i domaće mečeve igra u Sankt Peterburgu.

Šta će Gazpromu dva odbojkaška kluba? To niko ne zna, ali se zna da stvaranje Zenita u Sankt Peterburgu neće uticati na Zenit iz Kazanja koji će i dalje dobijati istu količinu novca od Gazproma. A prijaće mu još jedan jak konkurent...

A da će se novi Zenit boriti za najviše domete, to je sigurno jer je u javnost procurio budžet kluba. Klub će imati budžet od oko 10.000.000 evra kada se odbiju porezi. To je i dalje manje od onoga što imaju Zenit iz Kazanja i Dinamo iz Moskve sa budžetima od 15.000.000 evra godišnje. Ali je dovoljno...

Predsednik kluba će biti Vladimir Samsonov koji je bio potpredsednik odlazaćeg Avtomoblista. Sportski direktor će biti Pavel Borš koji je tu funkciju obavljao i u ženskoj sekciji moskovskog Dinama. Trener će biti nekadašnji ruski selektor Sergej Šljapnikov. Što se pojačanja tiče, njihova lista se tek sastavlja ali se već najavljuje dovođenje odličnog Kubanca Oreola Kameha. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar