Pravi li se nova većina BiH?

Nakon potresa u Stranci demokratske akcije (SDA) počeli su pregovori o novoj parlamentarnoj većini na nivou BiH, tvrde "Nezavisne".

Bosna i Hercegovina 28.04.2017 | 10:36
Pravi li se nova većina BiH?
Kako je ovom listu, potvrdio Damir Bećirović, poslanik Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, u toku su pregovori i vjeruje da će u narednih 15 dana doći do velikih promjena.

"Ako dođe do promjena, budite sigurni da se akcize neće naći ni na dnevnom redu", rekao je Bećirović.

Podsjeća se da je u ponedjeljak Predsjedništvo SDA iz stranke isključilo Senada Šepića, dok su Sadiku Ahmetoviću, Salku Sokoloviću i Šemsudinu Mehmedoviću izrekli javni ukor.

Njima su izrečene sankcije jer kao poslanici stranke u Predstavničkom domu nisu glasali za izmjene seta zakona o akcizama po hitnom postupku iako je dogovor da stranka podrži pomenute zakone. Oni su time, kako je zaključeno na sjednici, narušili ugled i nanijeli štetu stranci.

Pomenuti poslanici su nakon toga odlučili da napuste Klub SDA u Predstavničkom domu BiH, tako da sada SDA ima šest poslanika u svom klubu, dok četvorka najavljuje osnivanje svog kluba.

Saznajemo da se pregovori vode između DF-a, SDP BiH, Saveza za promjene, SBB-a i HDZ 1990, kako bi se formirala nova parlamentarna većina, iz koje bi bi bili isključeni SDA, HDZ BiH i SNSD. Ako se ovoj grupi priključi četvorka koja je izašla iz Kluba SDA, ova nova postava mogla bi da ima 25 poslanika u Predstavničkom domu BiH.

Borislav Bojić, poslanik SDS-a, nije htio komentarisati mogućnost formiranja nove parlamentarne većine.

"Pitajte nekog drugog, ja ne znam ništa o tome", kazao je Bojić.

Njegov kolega iz Saveza za promjene Momčilo Novaković, poslanik NDP-a, tvrdi da parlamentarne većine odavno nema i da on o tome govori već šest mjeseci, ali da ga niko ne sluša.

"I bez Saveza za promjene opozicija ima dovoljno ruku da djeluje, jer sam siguran da će se, pored četvorke iz SDA, ovom bloku pridružiti A-SDA i BPS, a veliki interes u tome ima i SBB, jer namjeravaju da na narednim izborima dobiju više pozicija u Savjetu ministara BiH, a i poziciju člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda", kazao je Novaković.

Ipak, sklon je tome da će u budućem periodu biti prije "interesna" nego "nova" većina.

"Iako bi se u Predstavničkom domu BiH oformila nova parlamentarna većina, ona ne bi mogla funkcionisati, jer bi sve što izglasaju oborio Dom naroda", kazao je Novaković.

Mirsad Isaković, zamjenik predsjedavajućeg Kluba poslanika SBB-a, ističe da o nekoj novoj većini nisu razgovarali u stranci.

"S obzirom na situaciju u parlamentu većina je svakako upitna", ističe Isaković.

Amir Fazlić, šef Kluba poslanika SDA, kaže da je u politici sve moguće, pa i neka nova većina.

"Vidjećemo sad kad krenu sjednice, sve će se samo kazati", rekao je Fazlić.

(Nezavisne)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Lejla

28.04.2017 08:52

Jel ovo novo prebrojavanje papanskog demokratskog tjela?

ODGOVORITE
Name

Gile

28.04.2017 09:24

Kako prevazilaziti promjene u Domu naroda pitaju? Lako, valjda Dom naroda nece sumanuto obarati sve sto je dobro za gradjane!

ODGOVORITE
Name

Blic++++

28.04.2017 10:35

Čemu većina,kad svaki zakon obara Dom naroda.....Interes postoji samo zbog 2018.godine i izbora.....U svakom slučaju SMIJURIJA u državi.....:))))))))))

ODGOVORITE
Name

Zool

28.04.2017 10:37

Cijena papaka na berzi od jutros porasla 300%.

ODGOVORITE
Name

dom naroda

28.04.2017 12:58

Brojčano je moguće u predstavničkom, ako ova cetvorica iz sda budu glasala....ali ovi sto racunaju preracunali su se. rekonstrukciju savjeta ministara treba potvrdit i dom naroda, a tu ruke i apsolutnu vecinu imaju sda, hdz i snsd! znači mogu sanjati.

ODGOVORITE
Name

Kontrapunkt

29.04.2017 11:57

A da neće u pitanju biti isto sr.nje drugo pakovanje?

ODGOVORITE