Početak kraja ruskog premijera

Sve je počelo prošlog meseca, kada je kontroverzni opozicionar objavio dokumentarni film koji govori o korupciji ruske vlasti, a čija je glavna meta upravo Dmitrij Medvedev

Svijet 28.04.2017 | 09:12
Početak kraja ruskog premijera
Premijer Rusije Dmitrij Medvedev polako ali sigurno postaje zvezda padalica ruske politike. Nekadašnji “zlatni dečko” koji je projektovan kao legitimni naslednik Vladimira Putina danas se suočava sa možda najtežim trenucima u političkoj karijeri, a čak i njegove kolege iz vrhuške vlasti počele su da se distanciraju od njega.



Sve je počelo prošlog meseca, kada je kontroverzni opozicionar i zakleti borac protiv Putinovog režima Aleksej Navaljni objavio dokumentarni film koji govori o dubokoj korupciji ruske vlasti, a čija je glavna meta upravo Dmitrij Medvedev, piše Blic.

Naime, Forum za borbu protiv korupcije (FBK), na čijem je čelu upravo Navaljni, tvrdi da premijer Rusije ima basnoslovno bogatstvo od skoro milijardu evra, kao i da je navodno od državnih para kupio brojne vinograde i luksuzne nekretnine.



Nakon te “bombe” koja je odjeknula u javnosti, na ulicama velikih ruskih gradova počeli su protesti građana koji su zahtevali smenu Dmitrija Medvedeva.

Ovo nisu prve optužbe na račun premijera Rusije, ali je prvi put da su ljudi iz njegovog najužeg kruga reagovali drugačije, odnosno da nisu stali u njegovu zaštitu. Među prvima se oglasila predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko, nominalno treća najvažnija osoba u Rusiji, koja je zatražila da se hitno ispitaju navodi iz dokumentarnog filma.

S druge strane, Putin se za sada ne oglašava po tom pitanju. Iako ekstremno popularan, ruski predsednik će dobro razmisliti pre nego što ponovo da bezuslovnu podršku Medvedevu, koji bi mogao da se pretvori u kamen koji će i Putinov rejting povući na dno.



Prema poslednjim anketama koje su sprovedene među ruskim glasačkim telom, evidentno je rastuće nezadovoljstvo aktuelnim premijerom.

Naime, čak 45 odsto Rusa želi da Medvedevu vidi leđa. Anketa, koju je 26. aprila objavio ruski centar “Levada”, je poslednji u nizu pokazatelja sunovrata premijerove popularnosti. Anketa je sprovedena na uzorku većem od 1.600 ljudi, rađena je lično, oči u oči, i ima mogućnost greške do tri procenta, ističe “Levada”.

Nakon ovog istraživanja veoma brzo se oglasila i Natalija Timakova, portparolka ruskog premijera, istakavši da je anketa zapravo “naručeno političko ubistvo”.

– Prvi čovek naše vlade ne obraća mnogo pažnje na ankete, naročito ne na one koje sprovodi “Levada” i njoj slični centri određenog političkog uverenja – rekla je Timakova na konferenciji za štampu, a prenosi “Interfaks” agencija.

(Telegraf)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

popara

28.04.2017 07:21

Putin ima samo "jedan stan,garazu i stari auto".Zivio Putin,zivjela Rusija!

ODGOVORITE
Name

Re Popara

28.04.2017 07:45

Koji si ti ludak Popara.

Name

Ima ima

28.04.2017 08:15

I desetine dolarskih milijardi...

Name

X

28.04.2017 08:29

Ovaj par izgleda da se vole!

Name

Dijagnoza

28.04.2017 07:44

Opet CIA miješa prljave prste.

ODGOVORITE
Name

Deja vu

28.04.2017 12:38

Podsjeca na Džombica.

ODGOVORITE
Name

Cica Dragojlo

28.04.2017 21:56

Ovaj desno pljunuti nas Medved.Mora da tracaju citav ZOO...ho,ho,hooooo...