Analiza duela sezone u Formuli 1...

Ko je gde u tesnoj trci Ferarija i Mercedesa? Areodinamika prednjeg dela “SF 70 H” bolida Ferarija i “W08” Mercedesa zasnivaju se na dve filozofije. Jedna je jača u kvalifikacijama, a druga štepa zaostatak na trci. Tu se kolju Hamilton i Fetel.

Ostali sportovi 28.04.2017 | 22:10
Analiza duela sezone u Formuli 1...
Malo se ko nadao da će kilnč Ferarija i Mercedes AMG Petronasa biti tako čvrst ove sezone. Istina ima i pozadinu, a ona je u konkurenciji vozača u „dva na dva“ maniru. Jednostavno, Skuderijin Sebastijan Fetel se bori sa Dajmlerovim Luisom Hamiltonom, aKimi Rajkonen sa Valterijem Botasom. Zašto je to tako? Zbog čega je Mercedes u kvalifikacijama bolji od Ferarija, dok se na trkama sve svodi samo na nijanse? Na ova i na neka druga pitanja, pokušaćemo da odgovorimo sa par ključnih teza koristeći se i stavom bivšeg F1 dizajnera Gerija Anderosna.

Razlozi Ferarijeve i Mercedesove neusaglašenosti u toku trkačkog vikenda skoro sigurno imaju veze sa aerodinamikom. To bi u našem žargonu značilo da bi tipovanje na osnovu telemetrije test vožnji, ali i svima dostupnih merenja sa treninga moglo da bude vrhunska obmana. Podatci se jednostavno ne slažu. U petak i subotu je primera radiHamilton superioran, da bi mu u nedelju Sebastijan Fetel sašio odoru gubitnika. Razlog je čista aerodinamička strategija jednog i drugog tima. Sve se svodi na distribuciju, odnosno prelazak vazduha preko prednjeg krila bolida. On definiše potrošnju guma. To je bitno zato što ključ za konstantno dobre performanse u trci leži upravo u optimalnoj potrošnji guma montiranih na zadnjoj osovini, a verovali ili ne konstrukcija prednjeg aerodinamičkog dela bolida ima presudan uticaj na to.

S tim se u načelu slaže i Anderson, koji doduše detaljno ne ulazi u tehnički aspekt problema, ali se jasno opredeljuje za presudan uticaj aerodinamike na ishod trka.

“Ključ svega je u opštoj ravnoteži bolida. Ferari na prednjoj osovini jednostavno nije tako direktan kao Mercedes. To u kvalifikacijama često osporava maksimalne performanse. Mercedes s druge strane u trci za najbolju startnu poziciju mnogo brže zagreva, odnosno dovodi gume na optimalnu radnu temperaturu”, naravno, iz ovoga bi se dalo zaključiti da je Mercedes bolji, ali nije tako. Pisali smo ranije o stotinkama razlike u trkačkom tempu. Ferari ih dobija onda kada Mercedes počinje da gubi. Zapamtimo, gume se troše.

“Ferari pri ulasku u krivine ne opterećuje toliko svoje zadnje gume koje lakše savladavaju sve sile koje se javljaju u prolasku kroz njih. To prosto ne možete rešiti uvođenjem ravnijeg prednjeg aerodinamičkog krila. Učinite li tako nešto, onda će vam se pojaviti podupravljanje. Ovde se zapravo radi o privremenom aerodinamičkom učinku. Prema mom mišljenju reč je o namernom odstupanju od protoka vazduha. Kad se oscilacije završe, protok vazduha je ponovo tu i potrebno je samo nekoliko metara do potpunog povratka punog aerodinamičkog potiska. To daje dobru ravnotežu na ulazu i na izlazu iz krivine“, tvrdi Geri Alison, a zaključak je prost. Mercedesova taktika brzine u kvalifikacijama radi kao sat. Sa druge strane Ferari žrtvuje trening sesije, a onda se popravlja na trci, jer Dajmler tada gubi moći koje je imao do starta. Pokazalo se do sada da Ferarijeva taktika završava posao. Šta mislite, sprema li Mercedes nešto mimo ovoga u Sočiju. Pa, teško jer najverovatnije ćemo imati još jedan taktički boj između Skuderije i Dajmlera. Sve karte smo im već poređali na talon.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar