Da li je konkurs namješten?

Posao psihologa u Tehničkoj školi “Mihajlo Pupin” u Bijeljini dobila je kandidatkinja sa najslabijim prosjekom ocjena i najlošije urađenim testom i to zahvaljujući intervjuu na kojem je dobila najbolje ocjene. To je izazvalo nezadovoljstvo ostalih kandidata koji insistiraju da cijeli slučaj ispitaju inspektori.

Republika Srpska 26.04.2017 | 21:15
Da li je konkurs namješten?
Kandidati koji su ostali iza prvorangirane, a koji nisu htjeli pred kameru, tvrde da su oštećeni, te da je posao bio “namješten” za kćerku dugogodišnje profesorke u ovoj školi, koja predaje mašinsku grupu predmeta.

Na rang listi koja je istaknuta i na oglasnoj tabli škole, vidljivo je da prvorangirana ima prosjek ocjena 7, a na testu osvojenih 1,6 od maksimalna četiri boda. Iza nje tako su ostali kandidati sa prosjekom ocjena 9,6 sa daleko bolje urađenim rezultatima testova i sa dužim vremenom provedenim na birou. Presudio je, očigledno, intervju na kojem je prvorangirana kandidatkinja uspjela da dobije maksimalnih šest bodova, dok su ostali dobili po dva-tri boda.



Sve to je izazvalo nezadovoljstvo ostalih kandidata koji su se žalili i Inspektoratu Republike Srpske.

Direktor Tehničke šklole “Mihajlo Pupin” ističe da je Komisija koja je ocjenjivala kandidate formirana u skladu sa pravilnikom o prijemu radnika u srednje škole, koju je formirao Školski odbor.

"Direktor prema pravilniku može da prisustvuje intervjuu, ali nema pravo odlučivanja. Nikada do sada nisam prisustvovao intervjuu, pa ni ovoga puta", rekao je direktor Tehničke škole “Mihajlo Pupin” Radenko Todorović.

U Inspekoratu Republike Srpske su nam potvrdili da su primili žalbu na provođenje konkursne procedure za psihologa u bijeljinskoj školi.

Sama procedura kontrole podrazumijeva kontrolu od raspisivanja samog konkursa, formiranja konkursne komisije, pregled dokumentacije samih kandidata, te provođenje procedure bodovanja, a u skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju i pripadajućim pravilnikom koji reguliše zapošljavanje u srednjim školama, objašnjava portparol Inspektorata Republike Srpske Dušanka Makivić.



BN televizija

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

nn

26.04.2017 19:29

Tresla se gora, rodio se miš.

ODGOVORITE
Name

nb

26.04.2017 23:08

Tek će gora da se trese, sačekaj, strpi se malo najbolji dio tek sljedi. Pa ćeš vidjeti da to nije tako običan miš!

Name

re nb

27.04.2017 07:54

Ništa biti neće, viđeno već bezbroj puta. Dođe inspektor i kaže sve ok. Sve se slegne. Ne bi oni ni uvodili taj intervju da im nije bila namjera da mogu njime preokrenut situaciju u korist goreg studenta. Živi bili pa vidjeli.

Name

Brle

26.04.2017 19:45

Bas me zanima kako ce dokazati komisija da je bas Slavena Rajic zadovoljila usmeni razgovor, a i ovi drugi, sta to nisu znali sto je ona znala. Nemoj te se zavaravati, to je jedini kriminalni nacin namjestanja z aprijem u radni odnos. Ucinjeno je veoma perfidno da ne mozes dokazati nikakvim cinjenicama, ukoliko komisija kaze da je zadovoljio usmeni intervju. Zakonski legalizovana prevara.

ODGOVORITE
Name

realno

26.04.2017 20:01

Ministre ostavka,sram te bilo.

ODGOVORITE
Name

dno dna

26.04.2017 20:03

Ovdje treba prozvati fakultet koji ocjenjuje,znači da ocjene nisu kompetentne,neka se već jedanput oglase profesori fakulteta,kako ocjenjuju studente,znači prosjek je manje više nebitan u dodolendu.Djeco pišite peticije upite fakultetima,neka profesori daju svoje mišljenje ako ga imaju,neka ne šene politačarima.U moje vrijeme je prosjek ocjena bio na prvome mjestu,a nije to ni davno bilo.Sada vjerovatno opšti dojam podrazumjeva napućene usne,nadograđene nokte,malo jeftine golotinje za jeftine muškarce,kako vidim takve nam u posljednje vrijeme dolaze na posao i čak na rukovodeća radna mijesta.

ODGOVORITE
Name

Gacko

27.04.2017 07:56

Gospodine, i na fakultetima je isto stanje. Čast profesorima koji su se prije rata zaposlili, kao uostalom i svim drugom koji su se školovali ranije. Najbolji se nigdje ne zapošljavaju, najbolji može stići samo do drugog mjesta, na prvo nikad.

Name

E

26.04.2017 20:08

A kad je bila hajka na Nikolu Kudru u Zaluzanima da je kao ON primio u radni odnos djete poginulog borca, a primala ga je komisija, onda je ograniceni Mutabzija tadasnji a da nema Dane Malesevica najgori ministar prosvete, je dosao i covjeka 2 mjeseca pred penziju skinuo sa posla mimo zdrave pameti, predmet na sudu i naravno gradjani RS ce platiti covjeku odstetu

ODGOVORITE
Name

nn

26.04.2017 20:10

Nije ovo jedini slučaj, nego ustaljena praksa.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

26.04.2017 20:20

Koliko sam se ovakvih lista nagledao, vazda prvi iza crte :)!

ODGOVORITE
Name

Hm

26.04.2017 20:42

A sta bi rekao da si primljen, radio samo tako, sutnu te, i postave debila?

Name

Bijeljina

26.04.2017 20:33

Kako kandidati imaju pouzdane informacije vezano za članove komisije, ne budite naivni sve su to namještaljke pa čije upali i prodje. Sve je kriminalizovano, samo iluzionisti se pojavlljuju na konkursima, pametni odoše odavde.

ODGOVORITE
Name

re

26.04.2017 21:07

Bravo.Ne gubite djeco vrijeme sa benam,život je kratak,cijenite i volite sebe i potucajte se po njihovim kancelarijama,ne gubite vrijeme sa ljudim čiji je IQ ispod nule,tupani su sve upropastili.

Name

Zora

27.04.2017 01:40

Cemu komentari kada se zna da posao mogu danas dobiti ili podobni stranacki kandidati , kandidati sa dobrom stelom ili punom kovertom. U Bijeljini u koverti mora biti 15 do 20000 KM. Na zalost, ali to je nasa stvarnost.

ODGOVORITE
Name

Drug iz razreda

27.04.2017 06:16

Kad vec toliko informacija imate zasto se ne osvrnete na to da je Slavena osoba sa posebnim potrebama koja je fakultet zavrsila u roku i za to vrijeme operisala bolesnu nogu te sa fiksatorom ocistila semestar. Sada je zena i majka. Prava je sramota sto joj drzava sama vec nije ponudila posao obzirom da su svima pred izbore puna usta osoba sa posebnim potrebama.

ODGOVORITE
Name

Šiki miki

27.04.2017 08:00

Najgore mi je od svega kad se pozivaju na školski odbor. Crkoh od smijeha jer znam ko se bira tamo i kako. Treba mu promijeniti ime jer nema veze sa školom, nema tamo prosvjetara, tamo su žene političara, ljudi koji nemaju veze sa školom. Pitam se kako neko može biti u skolskom a da je mnogo manje obrazovan od profesora. Ali, nismo li mi zemlja apsurda?

ODGOVORITE
Name

pravda

27.04.2017 09:00

NIJE ZAVRSILA FAKULTET U ROKU PA ZAR TREBA DA RADI A NEZNA OSNOVNA PITANJA JOS IZ SREDNJE SKOLE I ONDA NA INTERVIJU SVE TACNO ODGOVORI PA TO ZNACI DA U SKOLAMA DAMO MOGU RADITI DJECA NJIHOVI RADNIKA A MALO JE RUZNO ICI SA ZDRAVSTVENIM STANJEM IMA CENTAR ZA SOCIJALNI RAD I NEK JOJ TAMO NADJU POSO SLAZEM SE A NE OVAKO KOLKO JE NJIH SA TEZIM OBOLJENJIMA PA NEMA POSO UPRAVO STO JE DRZAVA DOZVOLILA DA SE PRIMAJU OVAKO PREKO VEZE.

Name

Drug iz razreda

27.04.2017 10:38

Koliko vidim ni ostali kandidati nisu briljirali tekst nego imaju u prosjeku bod vise od nje. Zasto se nervirate i pisete velikim slovima postiji inspekcija koja ce sve utvrditi.

Name

Zoro

27.04.2017 15:33

Zašto uopšte podatci kad na kraju postoji famozni Dodikov Intervju.Zasto skupljati bodove,kad je intervju čitaj namjestaljka sve.U ovoj prciji sve je kriminal i korupcija nema šanse da bilo šta bude bolje.Ali omladino ne put pod noge nego u borbu za svoja ljudska prava.Cega ste se prepali? Ovih ljigavaca sto još kravatom brišu nos,ovih krezubih nakaza,čega?Javno zigosati nepravilnosti,udružiti se oboriti konkurs,traziti da ti intervjui budu javni i da se snimaju.

ODGOVORITE
Name

jaki

27.04.2017 20:30

TREBA UKINUTI OVE KONKURSE TO SAMO IMA U OBRAZOVANJU I NIGDJE DRUGO

ODGOVORITE