Maša na Rolan Garosu! Težim ili lakšim putem?

Marija Šarapova gotovo izvesno će nastupati na drugom grend slemu sezone u Parizu.

Tenis 27.04.2017 | 22:45
Maša na Rolan Garosu! Težim ili lakšim putem?
Marija Šarapova danas će se i zvanično duelom protiv Roberte Vinči na turniru u Štutgartu vratiti tenisu posle isteka suspenzije od 15 meseci zbog korišćenja nedozvoljene supstance meldonijum.

O načinu njenog povratka nakon korišćenja dopinga mnogo se govori poslednjih meseci. Kao bivša broj jedan i višestruka osvajačica grend slema ne da nema problem sa dobijanjem specijalnih pozivnica za turnire, nego su neki osigurali njeno učešće mnogo pre isteka kazne. To je ražestilo ostale tenisere, koji u prvi plan ističu da je ona napravila najveću grešku koju jedan sportista može da načini.

Već uveliko se priča i o njenom nastupu na Rolan Garosu, prvom grend slemu koji sledi. Sada je već izvesno da će se lepa Ruskinja sigurno takmičiti u Parizu ove godine, samo je pitanje da li će tamo stići lakšim ili težim putem.

Organizatori Rolan Garosa razmišljaju da li da joj daju specijalnu pozivnicu za kvalifikacije.

Britanski "Telegraf" prenosi da je to već gotova stvar i da bi to bio najbolji način da se bivša dvostruka šampionka ipak malo "pomuči" da stigne do glavnog žreba.

Predsednik Teniske federacije Francuske Bernar Gudičeli prošlog meseca sastao se sa Šarapovom u Los Anđelesu baš povodom dodele "vajld" karti za Rolan Garos. Te specijalne pozivnice najčešće se uručuju talentovanim teniserima koji krče put ka velikoj sceni, kao podsticaj, ali u retkim slučajevima i igračima koji se vraćaju na scenu posle dužih pauza nakon povreda.

Da li će ove godine biti napravljen izuzetak?

"Moraćemo dobro da razmislimo o tome... jer to je važna tema kao, recimo, doping", rekao je Gudičeli, koji je naveo da će odluka o tome da li će Šarapova dobiti specijalnu pozivnicu biti poznato najkasnije do 15. maja.

Kako god da odluče organizatori Rolan Garosa, to ne mora da bude odlučujuće za Mariju Šarapovu.

Ono što je sigurno je da je Maša posle Štutgarta osigurala nastupe na turnirima u Rimu i Madridu, i ako na predstojećim turnirima osvoji dovoljan broj bodova, ona može da obezbedi plasman u glavni žreb Rolan Garosa!

Roberta Vinči, sa kojom će Šarapova prvo odmeriti snage posle povratka, javno je rekla da ne podržava to što su joj organizatori tako "pompezno nekoliko meseci unapred dodelili specijalnu pozivnicu" i učinili joj da baš odigra prvi meč na sam dan isteka kazne.

I Simona Halep, peta igračica sveta, ocenila je da potez organizatora Rolan Garosa o "vajld" karti nije dobar.

"Za decu, mlade igrače, svakako nije dobro da vide da se specijalna pozivnica dodeljuje nekom koje imao problem sa dopingom", rekla je Halep i dodala da se "ne radi se ovde konkretno o Šarapovoj, nego generalno o svima koji su bili pozitivni".

"Zaista ne mogu da podržim ono što je rekao direktor turnira, ali, takođe, ne mogu ni da sudim", rekla je Rumunka.

I Francuskinja Aliz Korne smatra da "promocija" Marije Šarapove nije dobra za tenis.

"Generalno gledano, mislim da je sramota da WTA promoviše igrača koji je bio dopingovan. Normalno je da se priča o Mariji, jer je ona bivša šampionka, ali promocija njenog povratka u tolikoj meri posle svega... Mislim da je to nepravedno", navela je Korne.

Marija Šarapova osvojila je u karijeri pet grend slem trofeja, od čega dva na Rolan Garosu - 2012. i 2014. godine. I ove godine sigurno će biti u Parizu, samo je pitanje da li će to biti od 22. maja, kada startuju kvalifikacije, ili će se potruditi da obezbedi odmah plasman u glavni žreb i malo kasnije stigne u Bulonjsku šumu.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar