Analiza: Jedan čovjek je izgubio oko, šta je sljedeće?!

Ni košarkaške hale, bar kada igraju Crvena zvezda i Partizan, više nisu poželjno mesto za praćenje sporta.

Košarka 26.04.2017 | 22:50
Analiza: Jedan čovjek je izgubio oko, šta je sljedeće?!
Ponovo su baklje letele preko terena s jedne strane tribine na drugu, ponovo su pucali topovski udari, a sve je garnirano sočnim uvredama na račun igrača, funkcionera ili članova njihovih porodica. Ali, što bi neki rekli "sve je to sastavni deo derbija", "uobičajeni kolorit". Pa, da li je zaista tako?

Nedavno je čovek pored terena pogođen bakljom u glavu u finalu Kupa. Na jedno oko gotovo da ne vidi, ali - hej, u redu je, sve je to deo derbija. Kada pokušate da dobijete neku osudu kreće ozbiljno vozanje. Policija nas uputi na klubove kao organizatore, klubovi na policiju, redari kažu "nismo mi, majke, nam", Košarkaška liga Srbije kaže "da nema ingerencije", i sve tako u krug.

Do novog derbija i novog incidenta.

Košarkaški klub Partizan kažnjen je nedavno zato što nije imao igrača na konferenciji za novinare. Ekspresno, naravno. Ali, kada lete baklje, za Košarkašku ligu Srbije je to kao da sevaju munje i pucaju gromovi, dakle, nemaju veze s "prirodnim pojavama", takozvanim "uobičajenim koloritom derbija".

KLS: Klubovi se trude, ali...

Košarkaška liga Srbije može da kažnjava klubove za incidente poput onih sa poslednjeg košarkaškog derbija, ali niko ne može da odgovori na pitanje kako sprečiti unošenje pirotehničkih sredstava u hale.

U derbiju između Crvene zvezde i Partizana jedna baklja je pala pored terena, jedan topovski udar na teren. Baklja nije povredila nikoga, a kondicioni trener crno-belih Filip Mihajlović doživeo je lakše opekotine jer mu je topovski udar pao pored desne noge.

Na derbiju su se čule i uvrede na račun supruge predsednika Crvene zvezde, Vesne Čović, ali i igrača Partizana, Novice Veličkovića, koje su navijači dva kluba razmenjivali.

Direktor Košarkaške lige Srbije Leon Deleon za B92.net kaže da liga sankcioniše incidente, te da je takvo ponašanje nedopustivo.

"Naravno da osuđujem takvo ponašanje, to je neprimereno i nedopustivo, ali nažalost svedoci smo da iz utakmice u utakmicu večitih rivala na derbiju imamo takve incidente. Ja sam siguran da se klubovi i jedan i drugi maksimalno trude da to preduprede, ali očigledno da nisu u stanju da spreče unošenje baklji, ali ni neki dogovor sa svojim navijačima da se tako ne ponašaju izgleda da ne mogu da postignu" kaže Deleon.

Partizan: Sveti Petar ne zna koliko smo kazni platili

Portparol KK Partizan Ivan Ivković takođe smatra da klubovi teže tome da smire svoje navijače pred derbije.

"Klubovi stvarno rade sve što je do njih. Sve što je u njihovoj moći klubovi će da urade. Nije im u interesu da se baci i novčić jedan. Na kraju krajeva to košta. Mislim da ni Sveti Petar ne zna koliko su kazni platili Zvezda i Partizan za poslednjih 20 godina zbog takvih stvari"

Klubovi mogu da deluju edukativno i da apeluju, ali se i Ivković pita koliko klubovi mogu da spreče neprilike.

"Mi pred svaku domaću utakmicu sa Crvenom zvezdom apelujemo na svoje navijače da navijaju fer sportski i da se uzdržavaju od bilo kakvih incidenata, od ubacivanja kovanica, upaljača, pa do ovakvih stvari. Međutim, očito je koliko je to efikasno"

Iako na utakmicama ima redarskih službi i policije, na tribinama gori veliki broj baklji, a deo njih završi pored terena ili na njemu. Na fudbalskim utakmicama su zbog toga uvek i vatrogasci koji ih gase, ali je zbog blizine terena, rizik veći na košarkaškim utakmicama.

Pocepana trenerka, opekotina na nozi

Na jednoj od njih u februaru, tokom finala Kupa Koraća je povređen Miodrag Radović, član Skupštine Košarkaškog saveza Srbije kome teško oštećeno oko. Filip Mihajlović je u utorak prošao znatno bolje.

"Nije ništa opasno. Pukao mu je topovski udar ispod noge, pocepao mu malo trenerku i opekao ga po nozi, ali nije ništa ozbiljno" kaže Ivan Ivković i dodaje da se klub nije nikada posebno osvrtao na incidente koje su pravili navijači Zvezde i Partizana.

"To je nešto što se nažalost dešava na našim utakmicama i naravno da bismo voleli da se to ne dešava ni na jednoj strani" kaže Ivković.

Novčane kazne za incidente u derbiju

"Imamo propozicije u kojima su predviđene kazne. U zavisnosti od težine prekršaja kazne se povećavaju. Sigurno će biti novčanih kazni, ali ne mogu da kažem koliko jer nemam zvaničan izveštaj delegata.", kaže direktor KLS o incidentima sa derbija u utorak.

Strožih kazni neće biti jer incidenti po mišljenju direktora KLS nisu bili tog intenziteta da bi se publici zabranilo prisustvo u narednim mečevima.

Zvezda upućuje na policiju

Međutim, problem je što KLS nema mogućnost da unapred spreči događaje za koje kasnije kažnjava klubove.

"Liga nema kompetencije u organizaciji utakmice, to je na klubovima, oni u saradnji sa komesarom za bezbednost i sa organima policije i firmom koja obezbeđuje utakmice, oni to organizuju. Liga u tom smislu sem nekih razgovora i dogovora nema nikakve konkretne obaveze i ovlašćenja. Cela organizacija utakmice je na klubu koji je domaćin" ističe Deleon.

Domaćin derbija u utorak je bila Crvena zvezda iz koje još nije stiglo zvanično saopštenje o dešavanjima sa derbija, a iz kluba su kratko prokomentarisali da su prave adrese za pitanja o bezbednosti - policija, Žandarmerija i obezbeđenje utakmice.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar