EL: CSKA drugi učesnik Fajnal-fora u Istanbulu!

CSKA maksimalan, Teo uz Bogdana i Kalinića na F4! Moskvoski CSKA drugi je učesnik Fajnal-fora Evrolige, pošto su u trećoj utakmici savladali Baskoniju 90:88, i tako sa 3:0 prošli na završni turnir u Istanbulu.  Ne potcenjujte moć Armije! Sudije pogurale CSKA na F4! Baskonija se borila koliko je mogla, ali moć vladajućeg prvaka Evrope nikada ne sme da se dovede u pitanje.

Košarka 25.04.2017 | 23:25
EL: CSKA drugi učesnik Fajnal-fora u Istanbulu!
Ekipa Dimitrisa Itudisa dominira Evroligom proteklom decenijom, a to govori činjenica da su se sedmi put zaredom plasirali među četiri najbolje ekipe.

Sa druge strane, Baskonija nije uspela da ponovi učinak iz prošlogodišnje sezone kada su pobedom nad Panatinaikosom u četvrtfinalu plej-ofa stigli do Fajnal-fora.

CSKA su do pobede predvodili Kori Higins sa 21 poenom, Nando de Kolo sa 15 i Miloš Teodosić sa 13 poena i 4 asistenicije.

U domaćem sastavu Toko Šengelija ostvario je učinak od 19 poena i sedam skokova, dok je Čejz Badinger postigao 15 poena i uhvatio sedam lopti.

U prvoj četvrtini igralo se dosta ujednačeno, ekipe su se smenjivale u vođstvu a posebno raspoložen bio je Čejz Badinger u ekipi Baskonije koji je postigao devet poena u prvih deset minuta.

Baski u drugoj četrvtini stižu do maksimalnih +7, 29:22, posle čega je Itudis zatražio tajm-aut, koji je imao dobar efekat pošto su Moskvoljani uspeli preko Korija Higinsa da naprave seriju 12:1 za 34:30.

Do kraja deonice, ekipa Sita Alonsa držala je priključak za aktuelnim šampionom Evrope, a trojkom Adama Hange uspeva da na odmor ode sa poenom prednosti 44:43.

Nastavili su ekipe da forsiraju brzu igru, pa je u trećoj četvrtini viđeno čak 55 poena. Kod gostiju probudio se Miloš Teodosić koji je postigao devet poena u četvrtini, a imao je i par lepih asistencija. Pred poslednju četvrtinu ušlo se sa rezultatom 72:70 za CSKA.

Kada je Jaka Blažič izjednačio na početku četvrte deonice na 72:72, usledila je serija od 7:0 koju su inicirali De Kolo i Eron Džekson, a kasnije će se ispostaviti da je to bila presudan deo utakmice.

Pokušala je Baskonija preko Larkina koji je na 1:16 trojkom smanjio na četiri poena zaostatka 86:82. Usledila su bacanja na obe strane, a pri rezultatu 90:84, Larkin pogađa još jednu trojku za minus tri na 41 sekundu do kraja meča.

Higins je u sledećem napadu promašio, a CSKA napravio faul nad Larkinom na osam sekundi do kraja utakmice. Amerikanac je pogodio jedno od dva (88:90), a potom De Kolo izgubio loptu, pa su Baski došli do prilike za pobedu.

Larkin je šutirao za tri i promašio, a Hanga je uhvatio ofanzivan skok, međutim Hajns ga je blokirao pa je CSKA tako postao drugi učesnik završnog turnira u Istanbulu.

Tri tesne utakmice - tri tesne pobede i Fajnal-for je tu - 90:88 (22:24, 21:20, 29:26, 18:18)!

Tako je izgledao razvojni put moskovskog CSKA kroz ovosezonske četvrtfinale Evrolige, gde je Baskonija položila oružje, a imaće za čim i da žali. Posebno za odlukama u poslednjih pet sekundi utakmice, kada je sudijska trojka vođena Ilijom Beloševićem dva puta ispustila priliku da "svira" faul nad igračima domaćeg sastava.

Šejn Larkin je otišao na liniju penala i bio polovičan na devet sekundi pre kraja, a onda se dogodio nimalo očekivani trenutak. Miloš Teodosić je izveo loptu Nandu De Kolou, Francuz je hteo da vrati povratno dodavanje srpskom asu, ali je napravio grešku i ostavio šansu domaćinu. Igralo se još pet sekundi kada je Larkin prvo uputio šut ka košu za tri poena, a Nikita Kurbanov ga očigledno udario po šuterskom dlanu. A onda je bio faul i nad Adamom Hangom nakon ofanzivnog skoka. 

Ekipa Sita Alonsa dala je sve što je mogla. Poslednju kap znoja i atom energije. Ali, CSKA je prosto bio nadmoćniji. Moć vladajućeg šampiona nikada ne treba dovoditi u pitanje, čak i kada su prva dva trijumfa u seriji bila gotovo dramatična.

Činilo se da će CSKA do trijumfa stići lakše nego u prva dva meča. Ali, nije bilo tako. Bilo je mnogo neizvesnosti, bilo je tesnih trenutaka, ali je četvrta deonica pripala gostima iz Rusije, posebno njeg središnji deo. 

Tada je CSKA uspeo da stigne i do jedine dvocifrene prednosti na utakmici (84:74). Tačnije, CSKA je napravio seriju 12:2 kojoj su kumovali Nando De Kolo i Kajl Hajns. Ključne poene u tom nizu iskreirao je Aron Džekson pošto je prvo pogodio trojku, a zatim i dva velika poena nakon čega je izgledalo da će Baskonija potpuno da posrne. Ali, nije.

Doduše, domaćin se nije smirio sve do poslednjeg zvuka sirene. Adam Hanga i Šejn Larkin učinili su sve kako bi Baskoniju podigli iz „mrtve tačke“. To su i učinili, a onda se dogodio finiš o kojem će se mnogo pričati. 

Četa Dimitrisa Itudisa imala je džokera na koga Baskonija nije računala. A to je bio Kori Higins. Američki šuter odigrao je jednu od najboljih partija ove sezone, i meč je završio sa 21 poenom. Ali je, ruku na srce, ispustio loptu kod možda i ključnog napada na meču, na 15 sekundi pre kraja i kod rezultata 90:87 za CSKA.  

Armija iz srca Rusije postala je tako jedinstven slučaj evropske košarke, pošto je i 14. put u prethodnih 15 godina stigao do završnog turnira. 

Evroliga plej-of, treća runda:

utorak:
Fenerbahče - Panatinaikos 79:61 (3-0 u seriji)
Baskonija - CSKA 88:90 (0-3)

sreda:
18:30 Efes - Olimpijakos (1-1)
20:15 Darušafaka - Real Madrid (1-1)

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar