Dačić: Popuštanje ili totalni rat

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbija ne želi da razmišlja o mogućem konfliktu Rusije i NATO.

Srbija 25.04.2017 | 21:24
Dačić: Popuštanje ili totalni rat
On smatra da mora da usledi politika popuštanja, jer je alternativa tome totalni rat.

''Ne želimo uopšte da imamo takav crni scenario, da razmišljamo o tome. Nadam se da su svesni toga da mora da usledi politika popuštanja jer je alternativa tome jedan totalni rat što mislim da nikome ne pada napamet'', rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Estonije Svenom Mikserom.

On je na pitanje da prokomentariše izjavu izaslanika odbrane Austrije da će ta zemlja, ako se odnos Rusije i NATO pogorša, biti samo posmatrač, jer u takav konflikt ne želi da bude umešana, rekao da misli da će stvari otopljavati.

''Naša želja je da odnosi otopljavaju i da ne bude velikih ratnih konflikta i dejstava'', rekao je Dačić.

Govoreći o vojnoj neutralnosti Srbije, ministar je rekao da postoje razlozi opredeljenja da se ne bude deo nijednog vojnog saveza, što je u slučaju Srbije regulisano skupštinskom Rezolucijom.

Prema njegovim rečima, sa druge strane postoji mogućnost da to bude i deo nekog novog Ustava.

Kako je naveo, to je različito od politike međunarodno priznate neutralnosti koju ima Švajcarska.

Dačić je rekao da imamo loša iskustva i sa zapadom i sa istokom, navodeći kao primere NATO bombardovanje, ali i vreme Staljina.

''Naša je politka da ne želimo da budemo deo nijednog vojnog saveza, ali želimo dobru saradnju i partnerstvo. U tom smislu negujemo dobre odnose i koristimo sve mogućnosti za saradnju u okviru saradnje sa NATO-om'', rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija je dostigla najviši nivo koji jedna zemlja može da dostigne, a ne želi da bude članica NATO-a.

''Sada treba koristiti sve te resurse", rekao je srpski šef diplomatije, navodeći da, sa druge strame, imamo dobre odnose i sa ODKB-om.

Kao primer, on je istakao da godišnje imamo dve vežbe sa Rusijom i Belorusijom, a 16 vežbi sa zapadnim partnerima.

''Kroz sve to se vidi naša politika vojne neutralnosti, a ono što je austrijski vojni zvaničnik rekao, to je jedna od tema koja je za Austriju bitna'', rekao je Dačić.

Mikser je naveo da unutrašnji razlozi EU ne treba da stvaraju bilo kakve prepreke.

''Ako zemlja odluči da se kreće ka EU, onda je to odnos između te zemlje i EU, a ako zemlja odluči da ide u NATO, onda je to odnos između NATO-a i te zemlje'', rekao je Mikser.

Kako kaže, veruje da je to suvereni izbor svake zemlje.

''U našem susedstvu, na Baltiku, imamo zemlje koje su članice EU i one koje to nisu. Imamo zemlje članice NATO-a i članice koje su izabrale drugačiji bezbednosni aranžman i mi u potpunosti to poštujemo i prihvatimo'', rekao je Mikser.

Prema njegovim rečima, postoje zemlje koje su donele političku odluku da ne žele u članstvo, ali mogu imati dobrobiti od različitih oblika partnerstava sa NATO-om.

''U potpunosti poštujemo ovakvu vrstu odluke i verujemo da NATO može biti od koristi za reformu i modernizaciju bezbednosne strukture zemlje čak i ako ta zemlja nije i ne želi članstvo u NATO'', rekao je Mikser.

Izvor: Agencije

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

mile

25.04.2017 19:47

Ma nato bi rusiju lako doveo u red mislim ameri sami mogu to rijesiti dovoljno je da znamo da ameri godisnje ulazu 90 milijardi u vojsku dok rusi na drugom mjestu 11 milijardi dolara

ODGOVORITE
Name

blbl

25.04.2017 20:21

U pravu si samo cifre ti nisu tacne. USA godisnje ulaze 900 milijardi a Rusi 110 milijardi. Deset milijardi nije nista za toliku silu.

Name

Re bl bl

25.04.2017 21:43

Ti nisi u pravu, USA vojno je prisutna svagdje u svijetu i sve kontroliše osim Rusije i Kine. A to košta stotine milijardi. Rusija samo čuva svoje granice i brani samo sebe.

Name

Polako Mile

25.04.2017 22:10

Ma polako ti Mile.Sredjivali su tu Rusiju i Napoleon i Hitler pa nisu nista uradili.Polako A sto se tice sredjivanja stvari po svijetu nisu Rusi pobili milion arapa u zadnjih deset godina.Polako bre Mile.

Name

Zavisi,

26.04.2017 05:27

Zavisi gdje bi se tukli.Rusi jesu u Siriji u teskoj situaciji.Takoreci opkoljeni.Jedini prilaz u Siriju im je sa Sred. mora ili preko Iraka,sto bi Amerikanci u slucaju sukoba lako zatvorili.Amerikanci i sada kontrolisu Irak i vojno i politicki.Sasvim je druga prica sukob oko Ukrajine.Tu su Rusi na kucnom pragu,a Amerikanci daleko od kuce,mada je blizu saveznicka nato Zemlja.Rusi bi im tu potopili svaki brod u Crnom Moru,doslovno,pola sata i prije,nakon otpocinjanja dejstava.Ne bi NATO tu smio dici avione,jedino Tomahavk rakete,koje bi napravile neku stetu,ali bi vecina bila oborena.A da posalju trupe na Rusku zemlju,to nikada nisu ni pomislili.To bi im znacilo samo smrt.Dalje ovaj raketni stit u Rumuniji i Poljskoj,Amerikannci ne mogu nikako odbraniti,ako Rusi odluce da ga uniste.Dovoljno je poslati na odrediste salvu od da kazem(simbolicno), 59 raketa Iskander i sve ce biti kaput.Ameri mogu koju i oborit,ali ce vecina naci svoj cilj.A imaju Rusi i krstarece rakete npr Kalibar.Uostalom pogledajte google i sputnik na srpskom.

Name

@zavisi

26.04.2017 17:30

Pogledajte Google i Sputnjik na Srpskom???

Name

Misa

25.04.2017 19:50

Ko tebe sta pita????

ODGOVORITE
Name

Dalabu

25.04.2017 19:57

Idi Dačiću beri baje!

ODGOVORITE
Name

dr

25.04.2017 20:01

E ti si nasao da vodis politiku u svetu. Ko o cemu ti o ratu

ODGOVORITE
Name

HRGALJ

25.04.2017 20:01

G.Dacicu vreme je da rijesimo racune. Bolje da mi ih rijesimo nego nasa djeca.

ODGOVORITE
Name

re hrgalj

25.04.2017 21:06

E ti ces da resis

Name

blbl

25.04.2017 20:23

Znaci li to Dacicu da cemo i Rusima zatvoriti vrata u slucaju frke jer smo neutralni?

ODGOVORITE
Name

RUSIJA

25.04.2017 20:25

To potenciranje prica o ratu ima samo jednu svrhu, a to je zastrasivanje naroda, kako bi se istim lakse manipulisalo. Malo malo pa neki visoki zvanicnik USA ili EU govori o tome kako je Nato nemocan pred Rusijom, kako Rusija sprema agresiju, dok je istina da je Rusija opkoljena Nato bazama sa svih strana. Gotovo 99% je sigurno da do direktog sukoba izmedju Nato i Rusije nemoze da dodje, jer velika je vjerovatnoca da bi takav sukob prerastao u nuklearni rat, a u tom slucaju bi i Amerika osjetila sta znaci dobiti drugi kraj batine, tj. sta znaci imati spaljenu i unistenu teritoriju. To Ameri nikako ne zele, oni su navikli da ratuju hiljadama kilometara daleko od kuce.

ODGOVORITE
Name

xx

25.04.2017 21:51

Mali Slobo mudruje. Jos ako se zna da je i Slobu CIA poslala, onda je shvatljivo.

ODGOVORITE
Name

Dumine

25.04.2017 22:10

Ko tebe pita za Nato i Rusiju? Tvoj sud je važan ko kokošiji pr..ž.

ODGOVORITE
Name

robija

26.04.2017 04:42

Bas tako,nek se nesto laprda,a u Srbiji haos,sipci rade sta hoce ovi ne smiju nista!!!