Stižu nam gume bez vazduha

Za dve godine na tržište stižu gume koje nemaju vazduh u sebi i koje neće moći da se probuše. Kompanije kao što su „Mišlen“ i „Bridžstoun“ već godinama rade na gumama kod kojih, umesto vazduha, sama konstrukcija služi za amortizaciju pri dodiru sa putnom podlogom.

Svijet 25.04.2017 | 19:57
Stižu nam gume bez vazduha
Prvi bicikl sa „večitim“ gumama najavio je „Bridžstoun“ do kraja 2019. godine. U međuvremenu se radi na tome da nove gume budu primenjive već na postojećim prevoznim sredstvima, kao što su traktor, građevinska mašina, pa čak i automobil. Najveći broj eksperimenata sa tim gumama radi se u Japanu i SAD.

„Problem je samo u buci; imamo za sada rešeno sve kada su manja i sporija vozila u pitanju. Treba nam još tehnološkog napretka, ali su kod terenskih automobila ovakva rešenja odmah primenjiva“, objašnjava Arond Fos iz „Bridžstouna“.

Sila pritiska vozila na površinu prenosi se na savitljive poliuretanske krakove, pa se guma može prilagoditi neravninama i izbočinama na putu, zbog čega je naročito pogodna za terensku vožnju.

„Ove gume su večite. Ne možete ih probušiti. Jednom kad ih namontirate, nema skidanja dok se šara ne izlize, a i onda mogu da se lakše recikliraju nego sadašnje. Pogodne su za električna vozila“, kaže Teri Kids iz „Mišlena“.

Cene novih guma biće, kažu stručnjaci, više od sadašnjih, ali kad se uzme u obzir da ne zahtevaju troškove održavanja, svakako će se isplatiti.


Izvor: RTS

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

BRAVO

26.04.2017 08:53

IMAMO SVE SMO NAM FALE GUME BEZ VAZDUHA,BLAGO NAMA! IMAMO NOVAC BEZ POKRICA A SAD I GUME BEZ VAZDUHA! NAVIKA JE CUDO,U TRBINJU NEMA AERODROMA ALI IMAJU ZAPOSLENI!

ODGOVORITE