Kada će se birati novi premijer?

Mandat aktuelnom predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću ističe 31. maja. Prema nezvaničnim najavama, tada bi trebalo da bude izvršena primopredaja dužnosti između njega i izabranog predsednika Aleksandra Vučića.  

Srbija 25.04.2017 | 17:45
Kada će se birati novi premijer?
Sam čin inauguracije biće obavljen posle dve nedelje, nezvanično saznajemo. Ono što je zvanično, sa druge strane, i što je zapisano u Ustavu i zakonu, da Vučić postaje šef države čim izgovori zakletvu kao budući predsednik Republike, dok mu istovremeno prestaje funkcija premijera, koju trenutno obavlja.

U situaciji kada predsednik vlade preuzima funkciju predsednika Republike, prestanak mandata premijera se može, ali i ne mora vezivati za ostavku, kaže za Telegraf.rs profesor i bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević.

"Ta radnja je lični čin, a pošto je i produkt slobodne volje, davanje ostavke jeste mogućnost, ali ne i obaveza", objasnio je Ivošević.

To, međutim, kako je dodao, ne znači da u navedenoj situaciji premijeru ne prestaje mandat. Prestaje mu, jer po članu 115. Ustava koji ne dopušta da predsednik države može obavljati drugu javnu funciju.

"Aleksandru Vučiću će, stoga, funkcija predsednika vlade prestati čim izgovori zakletvu kao budući predsednik Republike", napomenuo je Ivošević.

Pošto se zakletva daje pred Narodnom skupštinom, narodni poslanici će, na osnovu pomenutog člana, konstatovati i prestanak njegove prethodne funkcije bez čekanja prve naredne sednice, rekao je za Ivošević.

Kako i u ovom slučaju do prestanka mandata premijera dolazi pre njegovog isteka (baš kao i kod ostavke), mandat će, po članu 128. stavu 4. Ustava, prestati i čitavoj vladi, pa će ona do izbora nove vlade moći da obavlja samo tekuće i neodložne poslove, određene članom 17. Zakona o vladi.

Na njenom čelu biće prvi potpredsednik vlade, odnosno Ivica Dačić.

Kada Narodna skupština konstatuje prevremeni prestanak mandata premijera Vučića, on će, u svojstvu novoizabranog predsednika Republike poveriti mandat novom predsedniku vlade, a ovaj će predložiti Narodnoj skupštini sastav nove vlade.

"Od tada počinje da teče rok od 30 dana. Ukoliko skupština, u tom roku, prihvati predlog novog mandata, dobićemo novu vladu, a ako taj rok bezuspešno protekne, novi predsednik Republike će raspustiti Narodnu skupštinu i raspisati nove izbore koji moraju biti okončani, najkasnije 60 dana od dana raspisivanja", ukazao je Ivošević.

Ovo je predviđeno članom 132. stavom 5. i članom 19. stavom 6. Ustava, pojasnio je Ivošević.

U skladu sa navedenim, ako Vučić položi zakletvu sredinom juna, zaočekivati je da nova Vlada bude izabrana do sredine jula, pošto vladajuća koalicija ima lagodnu većinu u parlamentu.

Izvor: Telegraf.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

cups

25.04.2017 18:24

Ljubiša Preletačević Beli / SAMO JAKO !!!

ODGOVORITE