Srbac: Proljećnja akcija čišćenja

Oko trideset članova Udruženja gradjana „Cezar“ iz Srpca učestvovalo je u ekološkoj akciji, koju je ovo udruženje petu godinu zaredom organizovalo pod nazivom „Let`s do it – očistimo zemlju za jedan dan“.

Republika Srpska 25.04.2017 | 09:10
Srbac: Proljećnja akcija čišćenja
U užem jezgru grada, na lokalitetu Sportskog centra, osnovne škole i dijelu zelenih površina sakupljene su velike količine smeća i drugog otpada.

„Realizacija ove akcije na području opštine Srbac je plod dugogodišnje saradnje Udruženja „Cezar“ i Udruženja „Mozaik prijateljstva“ iz Banjaluke, koje je za ovu namjenu obezbjedilo letke, postere, ekološke vreće i rukavice“, kaže direktor „Cezara“ Darija Prgomelja.



Ona dodaje da je ovaj ekološki projekat u Bosni i Hercegovini počeo prije 5 godina i do sada je u akcijama učestvovalo 172.445 volontera, koji su uklonili veliki broj ilegalnih deponija sa oko 13.000 tona raznog otpada i istovremeno zasadili 410.311 sadnica ukrasnog i drugog drveća širom Bosne i Hercegovine.

„Ovo je najveća volonterska akcija u BiH koja je posvećena čišćenju ilegalnih deponija smeća u jednom danu, ali i čišćenju zelenih površina i drugih prostora, posebno zaštićenih prirodnih prostora“, naglasila je Darija Prgomelja.

I pored javnog poziva da se pridruže akciji na uređenju životnog i radnog prostora u svom gradu, nažalost izostao je odziv ostalih građana, organizacija i udruženja. Zabilježili smo učešće samo dva radnika Komunalnog preduzeća „Komunalac“, načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne djelatnosti opštine Bože Markovića i predsjednika Mladih socijaldemokrata Saše Ilića.



Bila je ovo prilika da masovnim učešćem u čišćenju životnog prostora, prostora oko kuća, stambenih i drugih objekata u gradu pokažemo veći nivo ekološke osvještenosti i time damo doprinos zaštiti životne sredine – mišljenja su učesnici današnje akcije, volonteri Udruženja „Cezar“.

(BN televizija/S. K. )

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Svasta

25.04.2017 07:23

I gdje ce posle to smece baciti. Vjerovatno u neku rijeku i samo preneti na drugo mjesto . Nece ga sigurno reciklirati. Normalne drzave milione zgrcu od reciklaze smeca.

ODGOVORITE
Name

SAMO JAKO AVE BELI

25.04.2017 09:18

Vidite vas trideset je nesto malo pocistilo,a opet ste zagadjivali zivotnu sredinu.Jel nije moglo bez letaka bez gumenih rukavica koje ste posle bacili u smece i kao letke te dodatno smece proizveli.Odvezli ste na deponiju da tamo truli i to je to.Ja zivim na zapadu i kada se takve akcije rade sav prikupljeni otpad se daje firmama na reciklazu,bilo plastika staklo papir ili metal.To je posao,ali to je klasicno po nasem daj skupimo malu crnu oesu otpada,ispecemo posle jagnje popijemo zalijemo i efekat na kraju vise zagadili nego skupili smeca.Moraju se mjenjati mentalni obrasci naseg naroda,da ne bi bilo uvjek iz supljeg u prazno...

ODGOVORITE
Name

super

25.04.2017 10:02

Ljudi samo rade svoj posao. Ne znam samo kada li ce dobiti vremena da pociste ono djubre u VLADI RS, I FEDERACIJE

ODGOVORITE
Name

Dejo Srbac

25.04.2017 11:33

Gledam samo kako su se obukli na akciju ciscenja,samo su jos stikle i haljinice falile.Nema kod nas je sve takav nerad javasluk i prevara.Obuces nesto staro ako si vec volonter zasuces rukave i udri citav dan cisti dok ne padnes sa nogu..sramota

ODGOVORITE
Name

Dejo Dejo Dejane

25.04.2017 22:49

Aman tebe, kako ce obuc staro kad se mora slikat i jos kamere auuu. Svi su oni prije na dan isli i na frizure.