Nastavljaju se strože kontrole

Slovenački premijer Miro Cerar poručio je da će ta zemlja nastaviti da sprovodi strože kontrole na graničnim prelazima sa Hrvatskom i da će samo povremeno "sprovoditi blaže ciljane kontrole" na šta je obvezuje izmijenjena šengenska uredba.

Region 24.04.2017 | 15:55
Nastavljaju se strože kontrole
On je rekao da je cilj tih kontrola povećanje bezbjednosti i sprečavanje ostalih krivičnih djela, kao što su ilegalna trgovina narkoticima i oružjem, te suzbijanje terorističkih aktivnosti.

Cerar je nazvao "ekstremističkim" tvrdnje poslanika opozicone Udružene liste (ZL) u slovenačkom parlamentu da je njegova "politika izgradnje zidova" prema komšijama samo nastavak politike postavljanja žičanih prepreka za migrante i izbjeglice na početku izbjegličke krize 2015. godine, prenijeli su hrvatski mediji.

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović upozorila je prošle sedmice evropske zvaničnike da je Slovenija primjenom strožih kontrola prouzrokovala višečasovne zastoje na graničnim prelazima tokom uskršnjih praznika i pozvala Brisel da hitno omogući nesmetan protok ljudi i robe.

Ona smatra da su takvi postupci Ljubljane "u hrvatskoj javnosti stvorili utisak da se ostvaruju neodgovorne najave nekih slovenačkih političara kako se protiv Hrvatske mogu preduzeti određene mjere i onemogućiti dolazak turista zbog njenog stava u vezi sa arbitražnim postupkom" u graničnom sporu dvije zemlje.

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Romanija

24.04.2017 14:28

Tacno, ne dati hrvatima oka otvoriti.

ODGOVORITE
Name

OO5

24.04.2017 15:03

Samo vi (slovenci i hrvati) nastavljajte sa vasim strozim kontrolama i visecasovnim zastojima. Odoh ja sa porodicom u spaniju ili grcku sa avionom, pa cu tamo trositi novac.

ODGOVORITE
Name

Kum Zorzo

24.04.2017 19:26

Počela sezona,ne znam gdje'mje glava a oni pooštrili!!Bice vise mjesta za BH paradajz turiste.

ODGOVORITE