Video - Na današnji dan: Noć kad je lopta najviše voljela Crvenu zvezdu...!

Volfart je izašao sam na Stojanovića, na krcatoj Marakani čuo se samo lavež policijskih pasa. . . Pola sata kasnije, posle Mihinog centaršuta "u sredinu", tresak sa Topčidera odjekivao je do Minhena. . . !!! Dan kada se nebo otvorilo. . . ! Na današnji dan 1991. godine, Crvena zvezda je postigla, do tada, najveći uspeh u svojoj istoriji, plasiravši se u finale Kupa evropskih šampiona.

Fudbal 24.04.2017 | 18:00
Video - Na današnji dan: Noć kad je lopta najviše voljela Crvenu zvezdu...!
Prošlo je, evo već 26 godina, a epski okršaj Crvene zvezde i Bajerna odigran 24. aprila 1991. godine nikada ne može da bude dovoljno ispričana i ispisana priča. To je jedna od onih utakmica koja će nadživati mnoge generacije i prepričavati se s kolena na kolono.

Esencija svega - posle šokantnog finiša Crvena zvezda je uspela da izbori remi sa Nemcima (2:2) i prvi i jedini put se plasira u finale Kupa evropskih šampiona. Bila je to nagrada i prethodnim generacijama koje su na sličan način imale velikane u šaci, ali su oni uspevali da se izmigolje. A ekipa Ljupka Petrovića imala je taj predatorski nerv i gazila do kraja.

Mada, vrlo lako, beogradski meč je umesto bajke mogao da se završi – tragično. Posle evrogola gola Siniše Mihajlovića iz slobodnog udarca jaki Bavarci predvođeni Jupom Hajnkesom uspostavili su ravnotežu. Početkom nastavka Augentaler je doneo izjednačenje, pošto je kardinalno pogrešio Stevan Stojanović. Bio je to samo uvod u dramu... Prvo Bender za vođstvo Bajerna i izjednačenje u ukupnom skoru, a onda nekoliko trenutaka za istoriju - centarfor Bavaraca Roland Volfart izašao je sam ispred Stojanovića, imao prolaz u nogama, vešto je podigao loptu koja je išla ka nezaštićenoj mreži...

(Na krcatom stadionu Crvene zvezde čuo se samo lavež policijskih pasa u tim trenucima. Svi su je videli u golu, svi su videli još jednu propuštenu šansu...)

...ali lopta je te godine volela Crvenu zvezdu. Van svih zakona fizike odbila se u stativu, a potom ka centru igrališta. U finišu igralo se bez garda. Promašivali su jedni i drugi, sve do nadoknade vremena kada su centaršut Mihajlovića, Augentalar i Auman neverovatnom reakcijom spustili u gol. Ostalo je istorija...



Jedan od junaka velikog trijumfa Crvene zvezde Siniša Mihajlović svojevremeno je rekao:

"Taj meč neću zaboraviti dok sam živ. I dan-danas pamtim svaki detalj. A tek gol iz slobodnog udarca i oduševljenje na tribinama. Dok sam trčao prema severu kao da se stadion rušio. I sad se naježim kad se setim toga". 

Ali Nemci su brzo uzvratili sa dva gola i za samo pet minuta preokrenuli rezultat. Pa onda još i pogodili stativu. Visilo je Zvezdino finale o koncu, sve dok Miha nije uputio centaršut "u sredinu", što bi rekao Milojko Pantić u čuvenom komentaru s tog susreta.

"Niko ne shvata da je meni posle gola bilo najteže, imao sam pravo na dve izmene i trudio sam se da igračima objasnim da još nije gotovo, Nemci su to. Govorio sam igračima da ispucavaju loptu na tribine, a onda se dešavalo da bukvalno shvate, pa sami prime loptu na našoj polovini i šutnu na tribinu. Srećom, izdržali smo", prisećao se Ljupko Petrović.

Samo minut-dva posle gola za 2:2 sudija je označio kraj. Marakana je počela da podrhtava. Hiljade ljudi sa tribina izlilo se na teren...

"U svlačionici na televizoru gledali smo šta se događa na stadionu, kako navijači čupaju travu, seku mreže, ruše golove", kazivao je Mihajlović. 

CRVENA ZVEZDA - BAJERN 2:2 (1:0)
/Mihajlović 26, 90 - Augentaler 61, Bender 68/

Beograd, 24. april 1991.
Stadion: Marakana.
Sudija: Bruno Galer (Švajcarska).  
Gledalaca: 80.000.

Crvena zvezda: Stojanović, Radinović, Marović, Šabanadžović, Belodedić, Jugović, Prosinečki, Mihajlović, Pančev (Stošić), Savićević, Binić.

Bajern: Auman, Švabl, Bender, Grahamer, Augentaler, Efenberg, Štrunc, Rojter, Volfart, Ton, Laudrup.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar