HOL: PSV "uručio" titulu Fajnordu?!

"Filipsovci" na svom stadionu savladali Ajaks i "99 odsto" rešili pitanje novog prvaka Holandije.  Lokadija zapalio Filips arenu, ali bukvalno! PSV evrogolom slomio Ajaks i Fajenordu očistio put do titule! U velikom derbiju Eredivizije - 1:0! Još dva koraka do sna! Jorgensen zakazao šampionsku žurku! Lider Eredivizije pobedio Vitese sa 2:0 i približio se 15. tituli šampiona Holandije dva kola pre kraja!

Fudbal 24.04.2017 | 09:45
HOL: PSV "uručio" titulu Fajnordu?!
PSV Ajndhoven pobedio je Ajaks rezultatom 1:0 (1:0) u velikom derbiju holandskog fudbala i time indirektno doveo Fajnord na korak od prve titule državnog prvaka posle 18 godina.

Fajnord je ranije u nedelju kao gost savladao Vitese (0:2) i dva kola pre kraja vodi na tabeli "Ere divizije" sa 79 bodova, ispred Ajaksa sa 75 i PSV-a sa 72.

Tim iz Roterdama imaće prvu "meč loptu" 7. maja na gostovanju Ekscelzioru, a drugu 14. maja protiv Heraklesa na svom "De Kajpu".

Gol za pobedu "filipsovaca" nad Ajaksom postigao je napadač Jirgen Lokadija, savršeno izvedenim slobodnim udarcem u 25. minutu.

Ajaks na kolenima, Ajnhdoven i Roterdam u oblacima. Jirgen Lokadija je projektilom iz slobodnog udarca u 25. minutu poveo PSV do velike pobede nad omraženim rivalom iz Amsterdama, vratio se u trku za drugo mesto na tabeli i što je najvažnije praktično uručio titulu šampiona Holandije posle dugih 18 godina čekanja.

Poraz Kopljanika u Ajnhdovenu je, naime, ostavio Fajenord na četiri boda ispred  jedinog tima koji još može da ugrozi njegov uspon na tron. A kako je do kraja sezone ostalo još samo dva kola, a lider prvenstva za rivale ima Ekselsior i Herakles jasno je da je samo teorija na Ajaksovoj strani, pa bi mu možda bilo bolje da se koncetriše na okršaje sa lionskim Olimpikom u polufinalu Lige Evrope.

Doduše, ne sme još da se opusti ni u prvenstvu s obzirom na to da mu je PSV sada prišao na tri boda zaostatka, a drugo mesto na tabeli znači i kvalifikacije za Ligu šampiona. Holandskim klubovima taj novac život znači. Koliko god da su dobre tamošnje škole, odavno su one prestale da budu dovoljne. Bogatija fudbalska tržišta odmakla su kolegama iz Eredivizije.  A ako je neko trpeo - trpeo je Fajenord. Sve do ove sezone.

Dugih, predugih 18 godina čekali su na De Kajpu. Deca Fajenordovih navijača samo što nisu proslavila punoletstvo bez mogućnosti da osete kako to izgleda kad se slavi titula.

I onda Lokadija. Strašan udarac. Savršen gol. I savršen dan za navijače dva od tri najveća holandska kluba. 

Navijači Ajaksa u suzama. Taj pehar u Ligi Evropa sigurno bi izvukao fleke. Ali u konkurenciji Mančester junajteda pre svih, pa i Selte i Liona, neće biti lako Kopljanicima. Neće im biti lako ni danas. Videlo se to najbolje u 87. minutu kada je Džastin Klajvert toliko iznervirao da se umalo pobio sa Lokadijom.

Ali taj će se detalj brzo zaboraviti. Pamtiće se crn dim koji su nad Filips arenom napravili Fajenordovi navijači. Crn dim u kome su se nestale Ajaksove šampionske ambicije,

PSV je prošle sezone u poslednjem kolu prestigao Ajaks i odbranio titulu iz 2015, a sada mu bolji međusobni skor (1:0, 1:1) daje nadu da u poslednja dva kola može da anulira tri boda zaostatka i probije se na drugo mesto, koje vodi u kvalifikacije za Ligu šampiona.

Otkako je Fajnord poslednji put bio prvak, PSV je osvojio devet titula, Ajaks šest, a AZ Alkmar i Tvente po jednu.

Još dva koraka do sna! Fajenord je uspeo da se vrati iz Arnema sa nova tri boda i približi znatno konačnom cilju - tituli šampiona Holandije posle punih 18 godina. Ona je izgleda realnost za Roterdamerse posle lake pobede nad Viteseom od 2:0 za koju se pobrinuo Danac Nikolaj Jorgensen.

Najbolji strelac Fajenorda postio je na prethodne četiri utakmice, ali je danas maestralno reagovao u dva navrata tokom prvog poluvremena i važnim golovima dostigao brojku od 21 pogotka kojima je ujedno i učvrstio prednost na vrhu liste strelaca u Erediviziji. Zlatna kopačka Holandije teško će mu izmaći.

Maestralno je Fajenord odradio današnji meč od prvog do poslednjeg minuta. U tome mu je mnogo pomogla i njegova publika, koja je prepoznala momenat za podršku i ispunila i druge sektore na stadionu u Arnemu, pa se u nekoliko navrata jasno čulo dovikivanje dve strane, kao što je to slučaj i na našim stadionima.

Đovani van Bronkhorst je zadovoljan. Na dvonedeljnu pauzu odlazi kao prvoplasirani, sa 4 boda viška, jer je PSV savladao Ajaks, tako da će Fajenord će imati lepu šansu da na gostovanju protiv Ekscelziora (7. maja) kolo pre kraja overi 15. titulu u istoriji kluba.

HOLANDIJA, Eredivizija - 32. kolo:

Petak:

Herenven - Viljem 1:0 (1:0)
/Larson 40/

Subota:

Nejmehen - Ekscelzior 0:1 (0:0)
/Van Dujinen 58/

AZ - Tvente 2:1 (0:0)
/Bijen 81, autogol, Frajdej 90+2 - Andersen 65/

Cvole - Herakles 1:2 (0:0)
/De Paver 86 - Armenteros 55, 80/

GA Igls - Groningen 2:3 (0:1)
/Hendriks 74, Matsen 89 - Mahi 37, 90+3, Drost 80/

Nedelja:

Utreht - Roda 1:0 (0:0)
/Labjad 87/

Sparta - Den Hag 0:1 (0:0)
/El Kajati 10/

Vitese - Fajenord 0:2 (0:2)
/Jorgensen 10, 28/

PSV - Ajaks 1:0 (1:0)
/Lokadija 25/

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar