FRA: Mbape i Falkao vode Monako ka tituli!

Fudbaleri Monaka savladali su Lion u gostima u meču 34. kola francuske lige – 2:1.  Opet Falkao, opet Mbape! Da li je Monako pobedom u Lionu preskočio poslednju veliku prepreku na putu ka prvoj tituli od 2000. godine? Toliko je lako kad to radi Monako: Falkao + Mbape = 51! Lion precrtan, još četiri koraka do titule! A raspored lakši nego za Pari Sen Žermen! Golman Tuluza kao Cezar Milan, Nica ispala iz šampionske trke! Na Munisipalu 1:1.  Ko je ovde lud: Meč bez publike prekinut zbog divljanja navijača?! Neverovatne scene na stadionu u Sent Etjenu!

Fudbal 24.04.2017 | 09:30
FRA: Mbape i Falkao vode Monako ka tituli!
’Kneževi’ su od starta bili bolji protivnici na terenu i poslemnogobrojnih prilika Flakao u 36. minutu dovodi ekupu do vođstva.

Samo osam minuta kasnije fenomenalni Mbape povećava prednosti i s tim rezultatom se otišlo na odmor.

U nastavku meča, Depaj je izveo korner s leve strane, a u šesnaestercu je na drugoj stativi skočio Tusar i smanjio prednost – 2:1. To je bio i konačan rezultat i ovim trijumfom Monako se vratio na čelo tabele, i sada imaju isti broj bodova kao i PSŽ, ali i utakmicu manje.

Četiri dana pošto su "potopili" Borusiju iz Dortmunda, Radamel Falkao u 36. i Kilijan Mbape u 44. minutu bili su strelci u možda i prelomnoj pobedi Monaka u aktuelnom šampionatu Francuske - 1:2 (0:2) na gostovanju Lionu.

"Kneževi" su četiri kola pre kraja bodovno izjednačeni sa Pari sen Žermenom, ali imaju i jednu zaostalu utakmicu u odnosu na branioca titule.

Najkvalitetniji tim sa kojim Monako treba da se sastane do kraja takmičenja je sedmoplasirani Sent Etjen (kod kuće u pretposlednjem kolu), a na listi preostalih rivala su još Tuluz (k), Nansi (g), Lil (k) i Ren (g).

PSŽ već sledećeg vikenda gostuje trećeplasiranoj Nici, koja ima motiv da ga pobedi i ugrozi na mestu koje direktno vodi u Ligu šampiona (trenutna razlika iznosi šest bodova). "Sveci" zatim dočekuju Bastiju i Kaen, a gostuju još Sent Etjenu.

Monako je poslednju titulu prvaka Francuske, svoju sedmu, osvojio 2000. godine.

Zanimljivo je da se dva kandidata za tron sastaju u sredu u Parizu, u okviru polufinala Kupa! Uz to, Monaku 3. i 9. maja predstoje polufinalne utakmice Lige šampiona protiv Juventusa... Kakav finiš sezone za malobrojne navijače, ali ove sezone i mnogobrojne simpatizere ekipe Leonarda Žardima!

Cele sezone se čeka. Da Monako počne da greši. Da neiskustvo tog energičnog, ali premladog tima dođe na naplatu. Ali taj dan nikako da dođe. Monako je u polufinalu Lige šampiona. Monako je na čelu Lige 1. I posle utakmica 34. kola. Večeras je u Lionu preskočena verovatno i najveća prepreka do kraja sezone. Olimpik je savladan sa 2:1. Ubitačni tandem Radamel Falkao - Kilijan Mbape ne prestaje da rešeta. Ove sezone zajedno su postigli već 51 gol!

Sve je bilo gotovo za osam minuta. Prethodnih 36 Kneževi su davili protivnika kao zmija žrtvu pre obroka. Prvo Radamel Falkao na asistenciju Kamila Glika koji je bio najviši posle kornera sa desne strane. U 44. i Mbape i njegov 14. gol u poslednjih 14 utakmica za Monako. Takođe i 14. u prvenstvu, računajući i jedan iz prošle sezone. U 21. veku niko u top pet liga Evrope niko nije uspeo da tako mlad (18 godina i četiri meseca) stigne do te brojke.

A to je samo Liga 1. Ako u jednačinu ubacimo i Ligu šampiona, Kup i Liga kup Francuske ukupan golgeterski saldo raste na čak 23 gola! To nije tinejdžer to je ultimativni napadač! Programiran da ne promašuje.

Imao je i od koga da uči. Falkao  ove sezone - 28 golova. Njih dvojica zajedno 51. U prvenstvu već 33 od ukupno 92 Monakova. Kneževi postižu golove kao kad dete sedi za računaljkom i prstićem pomera one šarene kuglice. Toliko je lako kad to radi Monako.

Olimpik se probudio tek u drugom poluvremenu. Uspeo je i da preko Lukasa Tusara, kome je to bio prvenac u Ligi 1, smanji zaostatak i završnicu učini neizvesnom. Imao je Tusar u finišu i idealnu priliku za izjednačenje, ali je glavom tukao tik pored gola.

Ali imao je i sreće što je uopšte bio "živ", što Monako još mnogo ranije rešio pitanje pobednika postizanjem trećeg gola. Još u prvom poluvremenu sve je moglo da bude gotovo. Najbliži je bio Bernardoi Silva, koji je posle minijature pored trojice čuvara uzdrmao prečku.

Zaboraviće se. Samo ako dođe da titula. Tuluz, Nansi, Lil i Sent Etjen. Monakovi protivnici do kraja sezone. Pari Sen Žermen ima teži raspored. Već u sledećem kolu gostovanje kod Nice. Pa Bastija, Sent Etjen i Kaen. Ali ta Nica...

Kidisali su igrači Nice kao psi pušteni s lanca, ali je mladi golman Tuluza Alban Lafonpoput Cezara Milana u čuvenom TV serijalu krotio agresiju gostiju sa Azurne obale. Svašta su pokušavali gosti, tukli iz mogućih i nemogućih pozicija, ali samo jednom su uspeli da matiraju odličnog Lafona, a jednom je i Tuluz pronašao put do gola Joana Kardinala pa je Nica morala da se zadovolji samo jednim bodom u 34. kolu Lige 1 - 1:1.

Rezultat koji Nicu i definitivno izbacuje iz šampionske trke, pošto je Pari Sen Žermen sada velikih šest bodova ispred, dok je Monaka tri stepenika bliži, ali sa dve utakmice manje od Nice. Do kraja sezone u francuskom prvenstvu ostalo je još četiri kola, a kako su PSŽ i Monako od početka 2017. ispustili samo četiri boda teško je očekivati da će u finišu dozvoliti Nici da se vrati u konkurenciju.

Uostalom, Nicu pred početak sezone niko nije ni video u vrhu tabele, posebno ne sa skoro 20 bodova prednosti nad četvrtoplasiranim Bordoom. Kvalifikacije za Ligu šampiona? Teško da su se i na jugu nadali većem podvigu.

Mada su ambicije rasle sa dobrim rezultatima. Sve dok se nije pojavio Lafon. Branio je sve što su Nicini fudbaleri šutnuli. Hrabrio saigrače, pa je gostima pretio i poraz. Doduše, na kratko. Korentin Žan je u 56. minutu doveo Tuluz u vođstvo, samo da bi već u 59. Valentin Eserik izjednačio i označio početak novog juriša na domaće.

Sve su gosti dobro radili... Sve dok ne bi ugledali Lafona među stativama. Izgledao im je duplo veći no što jeste. 

Huliganizam u Francuskoj očigledno doživljava renesansu, ako je suditi po nemilim scenama koje dolaze sa terena Lige 1, ali i Lige Evrope.

Tako je današnji susret između Sent Etjena i Rena, koji se inače igrao bez publike zbog ranije kazne domaćinu od strane saveza, prekinut zbog – divljanja navijača!

Igrao se 16. minuta kada su navijači domaćih uprkos zabrani provalili na tribine kako bi podržali svoju ekipu. Prekid međutim nije potrajao, navijači su se udaljili pa je ponovo moglo da se igra.

Inače, utakmica je završena remijem 1:1. Sent Etjen ni četvrti put zaredom nije uspeo na svom terenu da savlada uvek nezgodni Ren. Domaći su propustili i poslednju šansu da se opet uključe u borbu za peto mesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu Evrope sledeće sezone.

Bila je ovo veoma čvrsta utakmica, oba tima su uputila samo po dva udarca u okvir protivničkog gola.

Ipak, i u takvoj postavci stvari na terenu, slovenački napadač Robert Berič uspeo je da iskoristi propust odbrane gostiju iz Bretanje i dovede Sent Etjen u vođstvo.

Nisu, međutim, domaći fudbaleri uspeli da sačuvaju prednost čak ni do kraja prvog poluvremena. Igrao se 45. minut kada je iskusni Joan Gurkuf proigrao Edsona Meksera, a ovaj doneo izjednačenje.

U drugom poluvremenu je ekipa Rena čak imala i nešto veći posed lopte od Sent Etjena, međutim, ni jedni, ni drugi nisu baš bili previše raspoloženi u ofanzivnim akcijama. 

Liga 1 - 34. kolo:

Petak:

Nansi - Marselj 0:0 (0:0)

Subota:

PSŽ - Monpelje 2:0 (1:0)
/Kavani 29, Di Marija 48/

Lorijan - Mec 5:1 (1:1)
/Sijani 13, Varis 49, Kabo 60, 66, Mukanđo 78 - Diabate32pen/

Bordo - Bastija 2:0 (0:0)
/Malkolm 55, Sankare 69/

Lil - Gengan 3:0 (2:0)
/De Previl 10, 35, Eder 66/

Dižon - Anže 3:2 (3:0)
/Dioni 5, 43, Li Melu 17 - Manjani 68pen, Toko 70/

Kaen - Nant 0:2 (0:2)
/Bamu 28, 36/

Nedelja:

Tuluz - Nica 1:1 (0:0)
/Žan 56 - Eserik 59/

Sent Etjen - Ren 1:1 (1:1)
/Berič 39 - Mekser 44/

Lion - Monako 1:2 (0:2)
/Tusar 51 - Falkao 36, Mbape 44/

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar