Istorija - Nadal prvi dvocifreni Masters šampion!

Španski teniser Rafael Nadal osvojio je šampionsku titulu Mastersa u Monte Karlu pošto je u finalu savladao Ramosa- Vinjolasa u dva seta — 6:1, 6:3.  "La Decima"! Rafael Nadal nastavio je višegodišnju dominaciju u Monte Karlu i osvojio desetu titulu u Kneževini, 50. na šljaci u karijeri.

Tenis 24.04.2017 | 08:15
Istorija - Nadal prvi dvocifreni Masters šampion!
Jubilarna – deseta!

Rafael Nadal nastavio je svoju dugogodišnju dominaciju na Mastersu u Monte Karlu i u neravnopravnom finalu sa zemljakom, Albertom Ramosom-Vinjolasom, koji je uveliko već bio napravio rezultat karijere, deseti put u poslednjih 13 godina osvojio takmičenje koje otvara sezonu šljake.

(4) Rafael Nadal - (15) Albert Ramos-Vinjolas 6:1, 6:3, posle sat i 17 minuta igre.

Nadal je u Kneževini Monako pobeđivao od 2005. do 2012. bez izuzetka, 2013. godine ga je na tom putu zaustavio Novak Đoković, ali se Rafa posle dva Noletova i jednog trijumfa Stena Vavrinke (2014), vratio prošle sezone, a ove pomerio lestvicu za još jedan nivo.

’Bik sa Maljorke’ je tako postao prvi čovek sa dvocifrenim brojem titula na nekom od turnira iz serije 1.000, pošto je izgubio samo jedno finale Monte Karla, pre četiri godine od Novaka Đokovića.

Nadal je za samo 31. minut dobio prvi set sa samo jednim izgubljenim gemom i napravio dva brejka.

Drugi set trajao 46. minuta u kom je Ramos-Vinjolas pružio jači otpor u prvih nekoliko gemova.

Nadal je napravio brejk posle kog je poveo sa 4:2, da bi potom Vinjalos uzeo sledeći gem, ali je Španac na kraju nije dozvolio protivniku da mu se približi osvojio desetu titulu u ’Kneževini’.

To je Nadalova 29. titula na turnirima iz Masters serij i ukupno 70. titula u karijeri.

'Bik sa Maljorke' je postao najuspešniji u istoriji šljake pošto je osvojio 50. titulu i tako se odvojio od Giljerma Vilasa koji ima. 49. titula.

Nadal je osvojio desetu titula u Monte Karlu, od kojih osam uzastopnih, od 2005. do 2012. godine, a devetu je osvojio prošle godine.

O kakvom se meču radilo, najbolje govori podatak da Ramos-Vinjolas, koji je na putu ka prvom ikada Masters finalu pobedio i svetskog "Broja 1" Endija Mareja, govori podatak da 24. teniser sveta nije imao ni brejk šansu protiv levorkog šampiona sa Majorke, koji je od svojih 11 iskoristio četiri.

Po dva u svakom setu.

"Ovo je bila neverovatna nedelja na jednom od najvažnijih turnira u sezoni. Igrao sam ovde i ranije, što mi je uvek pomagalo da sezonu na šljaci počnem sa visokim samopouzanjem", rekao je Nadal, koji je 71 odsto titula osvojio na najsporijoj podlozi.

Nadalu je ovo bila takođe jubilarna, 50. titula na šljaci, a 70. u karijeri ukupno.

Ono na čemu Nadal mora da poradi su nastupi - van Monte Karla, jer je od trijumfa na Mastersu u Madridu 2014. godine osvojio samo dve titule vredne 1.000 poena, prošle i ove godine u Monaku.

Na večnoj listi osvajača Masters turnira, serije uvedene 1990. godine, Novak Đoković i dalje je prvi sa 30, Nadal zaostaje jednu, a Rodžer Federer četiri.

Nadal je i treći put u karijeri nadigrao Ramosa-Vinjolasa, nakon što ga je u dva seta pobeđivao u Barseloni, 2013. i 2014. godine. Inače, Barselona "naleže" na turnir u Monte Karlu, Nadal će učestvovati i ove sezone, uz Mareja, i imati priliku da i taj turnir koji pripada Seriji 500, osvoji deseti put.

Koliko su ostali španski teniseri inferiorni u duelima sa Nadalom govori i podatak da je najbolji među njima danas 14. put igrao finale protiv nekog od zemljaka i 14. put pobedio.

U Monte Karlu je 2010. pobedio Fernanda Verdaska 6:0, 6:1, a Davida Ferera sezonu kasnije 6:4, 7:5.

Nagradni fond Monte Karla ove sezone iznosio je 4.629.725 evra, od čega je pobedniku pripalo 820.035, a finalisti 402.080 i 600 bodova.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar