Makron u prednosti u odnosu na Le Penovu, sukob policije i demonstranata

23:00 Predsednički kandidat Emanuel Makron prestigao je predsednicu „Nacionalnog fronta“ Marin le Pen u prvom krugu predsedničkih izbora, preliminarni podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske.

Svijet 23.04.2017 | 21:52
Makron u prednosti u odnosu na Le Penovu, sukob policije i demonstranata
Nakon prebrojanih 70 odsto listića, Makron je osvojio 23,11 odsto glasova, dok je Le Penova iza njega sa 23,08 procenata.

Na trećem mestu je Fransoa Dijon sa 19,81, dok je Žan Luk Melanšon iza njega sa 18,62.

To ujedno znači i da Makron i Le Penova, prema preliminarnim podacima, idu u drugi krug predsedničkih izbora, objavile su agencije.

Kandidat krajnje desnice Marin Le Pen vodi u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj sa 25 odsto, a za njom sledi centrista Emanuel Makron, pokazali su prvi delimični zvanični rezultati na osnovu prebrojanih nešto više od 19 odsto glasova.

Prvi podaci pokazali su da je odmah iza liderke Nacionalnog fronta nekada glavni favorit izbora, kandidat desnog centra, Fransoa Fijon sa 20,3 odsto glasova, te da sledi kandidat radikalne levice Žan-Lik Melanšon sa 19,06 odsto.



Izbori su održani u vreme vanrednog stanja u Francuskoj i u senci nedavnog terorističkog napada.

Učestvovalo je ukupno 11 kandidata a pravo glasa imalo je oko 47 miliona registrovanih birača.

Emanuel Makron je poručio da Francuska okreće novu stranicu u političkoj istoriji.

"Francuzi su izrazili želju za promenom. Očigledno je da okrećemo novu stranicu političke istorije Francuske", rekao je Makron za AFP.

Marin le Pen je na konferenciji za novinare navela da je njen rezultat istorijski. Poručila je da je vreme da se francuski narod oslobodi "arogantne elite".

Le Penova je pozvala sve patriote da je podrže u drugom krugu. Dodala je da je opstanak Francuske ključan.

Direktorka kampanje Marin le Pen navela je da su izbori sada postali referndum "za" i "protiv" globalizacije.

U međuvremenu je aktuelni predsednik Fransoa Oland pozvao Makrona da mu čestita. Francuski premijer Bernar Kaznev pozvao je sve demokrate da u drugom krugu predsedničkih izbora glasaju za Emanuela Makrona. Isti poziv glasačima je preko Tvitera uputio i ministar spoljnih poslova Žan Mark Ero.

Fransoa Fijon je priznao izborni poraz i preuzeo je svu odgovornost za takav rezultat. Pozvao je sve svoje pristalice da u drugom krugu glasaju protiv Nacionalnog fronta i Marin le Pen. Dodao je da će on glasati za Makrona. 



Sukobi demonstranata i policije na Trgu Bastilje u Parizu

Francuska policija bila je primorana da koristi dimne bombe protiv demonstranata koji su se okupili večerasa na trgu Bastilja u Parizu.

Kako je saopšteno, policija je bacila dimne bombe nakon što su demonstranti počeli da lome barikade.

U istočnom dijelu Pariza, na Trgu Bastilje, došlo je do sukoba između demonstranata i policije poslije informacija da se kandidatkinja krajnje desnice Marin Le Pen kvalifikovala za drugi krug predsjedničkih izbora, pri čemu je policija ispalila suzavac kako bi rastjerala sve nemirnije demonstrante.



Snage za sprečavanje nereda su opkolike taj dio grada, prenosi AP, preciziracjući da je riječ o okupljenim mladim ljudima, među kojima ima anarhista i "antifašista".

Demonstranti su se najprije mirno okupili, ali je među njima došlo do komešanja nakon što su objavljeni prvi nezvanični rezultati današnjeg glasanja u prvom krugu predsjedničkih izbora, prenose francuski mediji, uz napomenu da je riječ o "antifašicstički nastrojenim aktivistima".

Došlo je do sukoba između policije i demonstranata, a na licu mjesta su specijalne mobilne policijske snage koje pokušavaju da spriječe šire nerede, navodi francuski "Figaro".





Predviđeno je da se drugi krug predsedničkih izbora održi 7. maja.

(Agencije / Blic online/ RTS)
(Foto: SEBASTIEN NOGIER / EPA;)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

mikaca

23.04.2017 18:15

Nek pobijedi gori!

ODGOVORITE
Name

re

23.04.2017 18:47

Uvek najgori pobedjuju

Name

Devijant

24.04.2017 04:34

Pogledajte razliku između našeg i njihovog mentaliteta.Zašto se Oland ponovo ne kandiduje?Zna da nema šanse...Oni svoje ljude mijenjaju ako ništa ne naprave za 4 godine, kod nas stalno isti...

Name

Kupus

23.04.2017 18:56

Normalno da ce sve probleme svaliti na Migrante.Ovoj svjetskoj Eliti ne trebaju ljudi koji ne podrzavaju da 1 procenat Bogatasa drzi 90 posto Kapitala.Jer plase se oni za svoju djecu kao mi za svoju.Car treba da ostane car.Njima prava demokratija smeta zato sada napreduju desnicari .

ODGOVORITE
Name

Hm

23.04.2017 19:09

Le pen pobjedjuje. Isto kao i Trump u SADu. Nista nije slucajno, izbori su zabava za sirotinju.

ODGOVORITE
Name

radmilo

23.04.2017 20:55

Nece sigurno pobjediti vidjeces,

Name

Dragutin

23.04.2017 19:36

Za opstanak Srpskog naroda na Balkanu je od ključnog značaja da pobedi Marin Le Pen.Jer je ona pravi i istinski prijatelj Srpskog naroda na Balkanu.

ODGOVORITE
Name

Nebojsa

23.04.2017 20:27

E jadna nam je majka kao i sa Trampom!? Svaki oblik pucanja evrope izazvace ponovo najvece krvoprolice na Balkanu!? Braco Srbi ne radujte se pucanjima u EU jer ce glavni i najveci pucanj biti kao uvijek u nasem dvoristu!

Name

Re nebijša

23.04.2017 20:50

Pa spremaj se onda i ne kukaj jer ta tvoja evropa što eto "uvjek" podržava Srbe al u limburgu polako ali sigurno propada.

Name

Pitanje

23.04.2017 21:00

Kakvo razmišljanje da ti pamet stane o prijateljstvu Le pen i Srba , tako si lupko u talanbus za Trampa i Srbe , al od tog ne bi ništa, a što se tiče pobjede pa pobjediće mislim Macron il kako se već zove , dva kandidata koja su bila lijevo orjentisana jedan oko 18% a drugi oko 20 % po sadašnjim rezultatima otpala .Čisto sumnjam da će glasati za Le Pen njihovi birači.Biće to razlika između 10 % i 15 % u korist Macrona. Nema rezona da bude drugačije , al opet sve je na biračima.

Name

re dtragutin

23.04.2017 21:39

Samo nempj klicati LE PEN SRBINE.

Name

@Dragutin

24.04.2017 06:05

Srbi nemaju prijetelja ne zaboravi to. Bilo je tako i sa Trumpom, skandiranje "Trape Srbine" i na kraju kajla.

Name

Dario

23.04.2017 21:46

Ako se desi neki belaj do drugog kruga pobjedjue LePenova..mozda je namjesteno da u Holandiji za dlaku izgubi desnica pa ce ovamo sta iscenirat jer je u odnosu na Holandiju francuska ipak neko..a menščini da je nekima bitno da pobjedi desnica i zatalasa Europu, samo to ostvaruje na perfidan i mudar nacin.

ODGOVORITE
Name

KAKO TO TAMO RADE

23.04.2017 21:57

Kako biraju u Francuskoj, je l kradu i tamo na izborima.

ODGOVORITE
Name

Udar za fašizam

24.04.2017 02:58

Le Pen -ekstremna desnica , Macron desni centar , Fransoa Dijon -konzervativac , Žan Luk Melanšon socijalista , ne treba zaboraviti ni onog predstavnika komunista sa 6% glasova .Desnica prva dva kandidata prolaze , ljevica otpada.Ali je to izgleda dobitna kombinacija za Evropu.Macron je pokupio više od pola glasova desnice , a on je evropski orjentisan , uz glasove ovih kandidata koji su otpali a od kojih je Dižon već oko 22 sata priznao poraz i pozvao članstvo da glasaju za Macrona , a takođe i izvjesnu podršku socijalista Žan Luk Melanšona izgleda da ne postoji neizvjesnost drugog kruga.Moguće da to bude izuvanje iz čizama rečeno uličnim žargonom u korist Macrona sa preko 20 % prednosti u odnosu na Le Pen .Jedno je sigurno Fašizam je puno zla napravio Evropi da bi se "stara dama" tek tako predala i dozvolila fašistima da prođu.Predsjednički izbori u Austriji , izbori u Holandiji , sada u Francuskoj to jasno pokazuju. Neki će biti razočarani , tu mislim na populiste , ali to je to.

ODGOVORITE
Name

Vuk

24.04.2017 06:01

Ne znam ko će pobjediti na izborima u Francuskoj u II krugu , svi pričaju ovaj Macron.Listajući na netu nađoh podatke da je dotični gospodin oženio 2007 svoju bivšu profesoricu 20 godina stariju od njega.Šta li ga je sve đavolica naučila? Al evo linka pa pročitaj koga interesuje http://www.24sata.hr/news/ministar-ozenio-profesoricu-u-nju-se-zaljubio-jos-u-gimnaziji-413635

Name

Veseljak

24.04.2017 09:08

Predsjednik se nebira on je odabran!

ODGOVORITE