Teroristički napad u Parizu

Jedan policajac ubijen je, dok su dvojica teže ranjena u pucnjavi kod Jelisejskih polja u centru Pariza, prenose strani mediji, dodajući da je napadač ubijen.

Svijet 21.04.2017 | 00:07
Teroristički napad u Parizu
Predsjednik Francuske, Fransoa Oland nedugo nakon incidenta sazvao je hitan sastanak, poslije kog je potvrdio da su ubijeđeni da je u pitanju teroristički napad, kao i da će ujutru obaviti razgovore sa bezbjednosnim službama.
 
- Nacionalna počast biće odata policajcu koji je ubijen na tako sramotan način. Pogođen je i prolaznik, a napadača su ubili drugi policijski službenici. Cijelo područje je zatvoreno, a ljudi evakuisani - naveo je Oland, koji je i zatražio odlaganje izbora zakazanih za nedelju.

Strani mediji javljaju da je Islamska država preuzela odgovornost za ovaj napad.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske Pjer-Henri Brande, obratio se medijima demantujući prethodne navode policije da je stradao još jedan policajac, kao i da su se čuli novi pucnji.

On je rekao i da napadač nije identifikovan iako se vjerovalo, na osnovu dojava, da je u pitanju muškarac od ranije poznat bezbjednosnim službama, ali da je ta teorija oborena nakon što su forenzičari utvrdili da se otisci pristiju ne podudaraju.

Brande je potvrdio da je napadač upucan kada je pokušao da pobjegne.



Ranije je javljeno da je napadač od ranije poznat obavještajnim službama, kao i da je u toku je pretres njegovog doma u istočnom dijelu Pariza.

Istovremeno, objavljen je nalog za hapšenje druge osobe koja je učestvovala u napadu, a za koju se vjeruje da je u Francusku stigla vozom iz Belgije, rekli su policijski izvori Rojtersu.

Pojedini mediji i strani novinari podijelili su fotografiju za koju se sumnja da je na njoj napadač za kojim se traga i navode da je njegovo ime Jusuf el Osri, kao i da je stigla od policijskih izvora.



Otvorena je istraga, koja je povjerena antiterorističkim službama.

- Jedan policajac je ubijen, dva su teže ranjena. Napadač je ubijen, a područje će biti blokirano još neko vrijeme - rekao je ranije večeras portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske Pjer-Henri Brande.

Kako je objasnio, automobil se zaustavio u blizini policijskog kombija prije napada, a sada je napušten, pa se sumnja da ga je napadač iskoristio da stigne na lice mjesta.

Brande je dodao da je moguće da je da se u vrijeme napada odigravala i pljačka, ali da je još nejasno da li su ta dva incidenta povezana, kao i da je nekoliko stanica zatvoreno dok se ne završi policijska istraga.

Pucnjava je vrlo verovatno "teroristički akt", saopštila je ranije večeras policija, dodajući da su definitivno oni bili mete.

Prema prvim informacijama, policajac koji je stradao zaustavio je svoje vozilo zbog crvenog svjetla na semaforu, nakon čega je jedan od napadača izašao iz automobila i počeo da puca iz oružja nalik "kalašnjikovu", javlja britanski "Telegraf" pozivajući se na Rojters.

Neimenovani francuski zvaničnik potvrdio je da je napadač koristio "ratno oružje".

Jedan od svjedoka dao je izjavu medijima rekavši da je napadač zapucao šest puta na policajce, nakon čega se sakrio.

- Potom je ustao i potrčao, a policija ga je upucala - opisao je događaj.

Postoje indikacije da je u napadu učestvovalo i više osoba, pa je u toku velika potraga.

- Tačne okolnosti još nisu poznate, ali mogu da potvrdim tragičnu pogibiju jednog kolege. Naše misli su sa njegovom porodicom. Jedan ili nekoliko napadača je usmrtila policija. Neki policajci su pogođeni, ali su povrede ublažene zahvaljujući neprobojnim prslucima, iapk bilo je par. Ništa nije isključeno trenutno, ni da je terorizam, ni da je zločin - rekao je Ivan Asiom iz Unije policajaca Francuske.

Jelisejska polja su zatvorena, a jake policijske snage na licu mesta ne dozvoljavaju prilaz.

Centar Pariza nisko nadlijeće i jedan helikopter, opremljen specijalnim svjetlom kako bi bile lakše utvrđene sumnjive osobe.



Američki predsjednik Donald Tramp prokomentarisao je događaje u Parizu, javlja britanski "Telegraf".

- Djeluje kao još jedan teroristički napad. Šta može da se kaže? Nikad se ne završava - poručio je Tramp.

(Blic)
 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Salih,Trebinje

21.04.2017 02:49

Kriva je Evropa sto su primali tolike izbjeglice iz Sirije i naravno da se medju njima i provuce Koji ili vise tih terorista Koji truju ovu planetu i gdje ginu nevini ljudi. Uzas i katastrofa.

ODGOVORITE
Name

False flag operacija!

21.04.2017 04:30

A zasto se ovaj u plavoj jakni smije pored tragedije?

ODGOVORITE
Name

Cica

21.04.2017 07:10

Neka francuski narod pita NIKOLU SARKOZIJA zasto se ovo sve desava,kad je on zajedno sa bolesnim amerima rusio druge drzave i vlast tad je sve bilo ok,pa eto vam sad malo i u vasem dvoristu.U opste mi nije zao.I mi smo bili obican narod i nista nismo bili krivi nikom pa su i kod nas ginuli sva tri naroda.Tako sad malo ce se duze baviti i poroblemima u svojoj kuci.Kako zsluzis tako ti se vrati.

ODGOVORITE